Bambua sisältävät muovituotteet

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2020-09-25
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Yhdeksi muovisten kertakäyttöastioiden ja -aterimien korvaajaksi markkinoille on tullut erilaisia bambukuitua ja -jauhoa sisältäviä tuotteita. Näitä muovituotteita ei kuitenkaan ole hyväksytty muoviasetuksen 10/2011 hyväksyttyjen ainesosien positiivilistalle. Jos materiaali sisältää bambujauhoa, maissijauhoa ja melamiinihartsia, se ei ole muoviasetuksen mukainen kontaktimateriaali, koska bambujauhoa ei ole muovisasetuksen hyväksyttyjen aineiden listalla. Pieniäkin määriä melamiinihartsia sisältävät tuotteet luokitellaan muovituotteiksi, joiden tulee täyttää EU:n kehysasetuksen 1935/2004 sekä muoviasetuksen vaatimukset.

Bambujauhoa sisältävät tuotteet eivät ole muoviasetuksen vaatimusten mukaisia ja siten ne eivät täytä EU:n kehysasetuksen yleisiä, kaikille kontaktimateriaaleille asetettuja vaatimuksia. Näissä tuotteissa on useissa tapauksissa havaittu huomattavia ylityksiä formaldehydin tai melamiinin migraation suhteen.

Bambua sisältävien muovituotteiden markkinoinnissa tulee huolehtia siitä, ettei kuluttajalle synny väärää kuvaan kyseisten tuotteiden ympäristöystävällisyydestä ja muun muassa kierrätettävyydestä. On tärkeää, että kuluttaja ei luule tuotteen olevan vain bambukuidusta valmistettu, vaan ymmärtää sen olevan muovituote, joka sisältää bambukuitua. Melamiini on muovia, joka ei maadu, joten mitään siihen viittaavaa ei saa ilmoittaa pakkauksessa. Sen sijaan tarkkoja koostumustietoja ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Muovista tulisi kuitenkin ilmoittaa muovityyppi, jotta sen lajittelu onnistuu.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB