Bambua sisältävät muovituotteet

JULKAISTU: 25. syyskuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Yhdeksi muovisten kertakäyttöastioiden ja -aterimien korvaajaksi markkinoille on tullut erilaisia bambukuitua ja -jauhoa sisältäviä tuotteita. Näitä muovituotteita ei kuitenkaan ole hyväksytty muoviasetuksen 10/2011 hyväksyttyjen ainesosien positiivilistalle. Jos materiaali sisältää bambujauhoa, maissijauhoa ja melamiinihartsia, se ei ole muoviasetuksen mukainen kontaktimateriaali, koska bambujauhoa ei ole muovisasetuksen hyväksyttyjen aineiden listalla. Pieniäkin määriä melamiinihartsia sisältävät tuotteet luokitellaan muovituotteiksi, joiden tulee täyttää EU:n kehysasetuksen 1935/2004 sekä muoviasetuksen vaatimukset.

Bambujauhoa sisältävät tuotteet eivät ole muoviasetuksen vaatimusten mukaisia ja siten ne eivät täytä EU:n kehysasetuksen yleisiä, kaikille kontaktimateriaaleille asetettuja vaatimuksia. Näissä tuotteissa on useissa tapauksissa havaittu huomattavia ylityksiä formaldehydin tai melamiinin migraation suhteen.

Bambua sisältävien muovituotteiden markkinoinnissa tulee huolehtia siitä, ettei kuluttajalle synny väärää kuvaan kyseisten tuotteiden ympäristöystävällisyydestä ja muun muassa kierrätettävyydestä. On tärkeää, että kuluttaja ei luule tuotteen olevan vain bambukuidusta valmistettu, vaan ymmärtää sen olevan muovituote, joka sisältää bambukuitua. Melamiini on muovia, joka ei maadu, joten mitään siihen viittaavaa ei saa ilmoittaa pakkauksessa. Sen sijaan tarkkoja koostumustietoja ei tarvitse ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Muovista tulisi kuitenkin ilmoittaa muovityyppi, jotta sen lajittelu onnistuu.

Lue lisää Ruokaviraston sivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)