Asetus SUP-tuotekielloista ja -merkintävaatimuksista voimaan

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2021-08-23
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Valtioneuvosto hyväksyi viime viikolla SUP-direktiivin mukaisen asetuksen, jossa säädetään tiettyjen muovituotteiden tuotekielloista ja merkintävaatimuksista. Asetus astuu voimaan tänään, ja sitä sovelletaan vain 23.8.2021 alkaen markkinoille saatettuihin tuotteisiin. Kaupoissa voi siten vielä asetuksen voimaantulon jälkeen olla laillisesti myytävänä sekä kiellettyjä että merkitsemättömiä tuotteita.

Asetuksen mukaiset tuotekiellot koskevat kaikkia oxo-hajoavaa muovia sisältäviä tuotteita sekä useita kertakäyttöisiä muovituotteita, kuten vanupuikkoja, ruokailuvälineitä, muovipillejä ja syömävalmiin ruuan elintarvikepakkauksia. Merkintävaatimus puolestaan koskee esimerkiksi juomamukeja, terveyssiteitä sekä kosteuspyyhkeitä.

Jokaiselle merkintävaatimusten piiriin kuuluvalle tuoteryhmälle on säädetty tietty kuvamerkintä ja tietoteksti, josta ilmenee, että tuote sisältää muovia tai että se on tehty muovista. Suomen on toteutettava direktiivin tuotekieltoja ja merkintävaatimuksia koskevat vaatimukset sellaisenaan. Niitä valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes).

Lisätietoa asetuksesta ympäristöministeriön verkkosivuilta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva