Ruotsin Arla ottaa elokuusta alkaen käyttöön täydentäviä päiväysmerkintöjä tuotteissaan. Merkintä ”Usein hyvää jälkeen” tulee käyttöön 340 miljoonassa pakkauksessa.
Ruotsin elintarvikevirasto Livsmedelsverket antoi vuoden alussa ruotsalaisille tuottajille luvan ottaa käyttöön täydentäviä, vapaaehtoisia merkintöjä pakatuissa elintarvikkeissa. Merkinnöillä on tarkoitus valistaa kuluttajia siitä, että tuotetta voi usein käyttää, vaikka sen parasta ennen päivämäärä on ohitettu.
Arla ottaa merkinnät nyt käyttöön laajasti maidon, jugurtin, viilin ja kerman tuotepakkauksissa.
”Tämä on yksi keino auttaa ihmisiä ymmärtämään, että he voivat itse päättää, onko ruoka syötävää vai ei hajun, maun ja ulkonäön perusteella. Haluamme saada ihmiset ajattelemaan tätä. Se on hyvä tapa vaikuttaa ruokahävikkiin ja ilmastoon”, sanoo johtaja Ann Freudenthal Arlalta.
Pakkauksiin tulee myös ohjeita siitä, miten ruuan syömäkelpoisuuden voi määritellä.
Freudenthalin mukaan Arla tulee ottamaan merkinnän käyttöön periaatteessa kaikissa tuotteissaan. Norjan meijerijätti Tine käyttää jo vastaavaa merkintää tuotteissaan. Suomessa Valio ei ole tällaista merkintää tiettävästi vielä käyttänyt, eikä Arlakaan ole sitä heti tuomassa tuotteisiin.
”Arlalla on eri maissa paljon hienoja aloitteita. Jaamme niistä yrityksen sisällä tietoa ja parhaat leviävät useisiin maihin. Esimerkiksi tästä Ruotsissa toteutetusta pakkausmerkintähankkeesta on todella kiinnostavaa saada kokemuksia ja pohtia, voisiko vastaavaa tehdä myös Suomessa. Erityisen hyvää ruotsalaisten toteuttamassa ideassa on, että ihmiset eivät heitä hyvää maitoa ennen aikojaan pois”, sanoo Suomen Arlan viestintäjohtaja Sirpa Rinne.