Elintarviketeollisuusliiton uuden puheenjohtajan Annikka Hurmeen mukaan alan säätelyn pitää olla tarkoituksenmukaista ja tämän päivän yhteiskunnan tarpeita vastaavaa.
Annikka Hurme on Valio Oy:n toimitusjohtaja. Hänet valittiin liiton hallituksen puheenjohtajaksi vuoden 2019 alusta.
”Suomessa on oltu historiallisen hyviä sääntelemään. Sääntely kuuluu asiaan ja pitää elintarvikealalla laadun korkeana, mutta sen pitää olla tarkoituksenmukaista ja tämän päivän yhteiskunnan tarpeita vastaavaa”, Hurme linjasi liiton 75-vuotisjuhlassa Kalastajatorpalla.
Hurmeen mukaan lainvalmistelijoiden ja päättäjien on käytettävä arkijärkeä ja mietittävä yhdessä yritysten kanssa, mitä toimintoja kannattaa säännellä laeilla ja normeilla ja milloin sääntelyä ei tarvita. Hyvin valmistellun ja sopivasti mitoitetun sääntelyn tavoitteena pitää olla suomalaisten yritysten kilpailukyvyn ja kannattavuuden vahvistaminen.
Kotimaisen elintarviketuotannon kilpailukyvyn on oltava pitkällä aikavälillä hyvä, jotta elintarvikeketjun kaikki osapuolet pystyvät toimimaan elinvoimaisesti.
”Elintarvikealan kilpailukyky vahvistuu, kun esimerkiksi elintarvikkeisiin kohdistuvaa verotusta tarkastellaan kokonaisuutena eikä yksittäisille tuotteille aseteta pisteveroja. Myös edellytykset kannattavalle alkutuotannolle on turvattava Suomen pohjoisia olosuhteita tasaavilla EU- ja kansallisilla tuilla”, Hurme sanoi.