Ali Harlin ja kuidun uudet sovellukset

JULKAISTU: 17. toukokuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Sekä kuitupakkausten että muovien asiantuntija Ali Harlinista on korona-aikana tullut toimittajien luottohaastateltava pakkausasioiden lisäksi myös maskiasioissa. Haastattelupyyntöjä on riittänyt VTT:n professorilla, joka osaa selkeällä, ymmärrettävällä ja suorasanaisella tavalla selvittää asioita ja niiden taustoja suurelle yleisölle.

Koulutus- ja urahistoria selittää pakkausalan asiantuntijan päätymisen median luottomieheksi myös maskiasioissa. Aikanaan Harlin on opiskellut kemian tekniikkaa Teknisessä korkeakoulussa pääaineenaan polymeeriteknologia. – Luin myös sellun pitkänä, eli jo siinäkin vaiheessa keskityin kahteen kokonaisuuteen.

Valmistumisen jälkeen tie vei Neste Chemicalsille eli nykyiseen Borealikseen, jossa kului toistakymmentä työvuotta.
– Sinä aikana kehitettiin Borstar-prosessi tai parikin versiota siitä. Borstar on yksi maailman johtavista polyolefiinimuovien valmistusprosesseista. Olen ollut aika syvällä petrokemiassa, hän kommentoi.

Sen jälkeen Nokia osti Harlinin rakentamaan kaapelikoneita tietoliikenneverkkojen kasvaessa.
– Pyörin aikani pitkin poikin itäistä pallonpuoliskoa. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että on mukavampi olla perheen kanssa samassa osoitteessa.

Loikka verkonrakennuksesta maailmalta oli aikamoinen kuitumateriaalitekniikan professoriksi Tampereelle – nyt tie vei Tampereen teknilliseen korkeakouluun. Pian yhteisprofessuuri VTT:n kanssa toi miehen Otaniemeen ja sieltä edelleen metsäteollisuuden keskuslaboratorioon KCL-tutkimusalueen johtajaksi.
– Sieltä palasin VTT:lle, jossa olen viettänyt tämän vuosituhannen miettimässä, mitä kuidusta valmistettaisiin, kun paperi ei enää mene kaupaksi.

Vastaus on aika selkeä: pakkauksia.

Lue Ali Harlinin koko haastattelu Suomen Pakkausyhdistyksen sivuilla.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)