Ellen MacArthur Foundation palkitsi VTT:n selluloosasta valmistettavan pakkausratkaisun 23.1.2018 Davosissa. Uudella materiaalilla voidaan pidentää elintarvikkeiden hyllyikää ja vähentää samalla ruokahävikkiä sekä maailmanlaajuista mikromuoviongelmaa.
VTT on yksi viidestä palkitusta voittajasta, joiden kesken säätiö jakaa tasapuolisesti miljoonan dollarin palkinnon. Säätiön tehtävänä on nopeuttaa siirtymistä kiertotalouteen.
Selluloosa on materiaalina turvallinen, uusiutuva, kierrätettävä ja kompostoitava. VTT kehitti kuiville elintarvikkeille kompostoitavan ja kevyen pakkausmateriaalin yhdistämällä ominaisuuksiltaan monta erilaista, mutta toisiaan täydentävää selluloosakalvoa.
Muovin kaltainen pakkausmateriaali soveltuu VTT:n mukaan kuiville ja rasvaisille tuotteille kuten pähkinöille, muroille, kahville, mausteille ja rusinoille. Suurin hyöty on saavutettavissa, kun materiaalia käytetään tuotteissa, joilla on pitkä hyllyikä.
Kaupalliseen käyttöön 3-5 vuodessa
Materiaali on ominaisuuksillaan erittäin kilpailukykyinen tai usein jopa parempi kuin saatavilla olevat biohajoavat biomuovit. Pienillä muunnoksilla valmistus on mahdollista nykyisillä tuotantolaitteistoilla.
Pakkauksen tekee mahdolliseksi ominaisuuksiltaan erilaisten selluloosakalvojen yhdistäminen. Kevyt, taipuisa ja läpinäkyvä materiaali suojaa tuotetta ilman kaasuilta ja kosteudelta. Se myös estää tuotteessa olevan rasvan tai mineraaliöljyn pääsemistä pakkauksen läpi. Pakkaus on suljettavissa kuumakäsittelyn avulla ja se soveltuu kuivien elintarvikkein pitkäaikaiseen säilytykseen.
”Optimoimalla pakkauksen osia kerroksittain voimme vähentää materiaalin määrää. Jos pakkaus valmistettaisiin vain yhdestä sellumateriaalista, joka täyttää kaikki hyvän pakkausmateriaalin vaatimukset, syntyisi paksu ja painava pakkaus”, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin. Hän arvioi, että pakkausmateriaali on kaupallistettavissa 3-5 vuoden sisällä.