VTT aikoo mullistaa kartonginvalmistuksen – mutta onnistuuko se kunnianhimoisissa tavoitteissaan?

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2024-08-23
PÄIVITETTY: 2024-08-28

VTT aikoo rakentaa kansainvälisesti merkittävän tutkimusympäristön Jyväskylään.  Tavoitteena on mm. vähentää kuitutuotteiden valmistuksessa vedenkulutusta 90 prosenttia ja energiankulutusta 50 prosenttia. Mukana on yli 50 kansainvälisesti merkittävää metsäteollisuuden parissa toimivaa yritystä 15 eri maasta.

Verkkokaupan maailmanlaajuisen kasvun myötä erilaisten kuitupakkausten kysyntä kasvaa 5–10 % vuosittain, arvioivat markkinatutkimusta tekevät Statista Market Insights ja eMarketer. Nykymenetelmillä kuitutuotteiden valmistus kuitenkin kuluttaa runsaasti vettä ja energiaa. Siksi on tarpeen kehittää skaalautuvia, korkealaatuisia pakkauksia, jotka on helppo kierrättää, mutta joiden valmistuksen hiilijalanjälki on merkittävästi nykyistä pienempi. Myös muoville etsitään vaihtoehtoja. Esimerkiksi lautasliinoissa ja pyyhkeissä käytettävien kuitukankaiden osalta VTT odottaa voimakasta siirtymää perinteisistä muovia sisältävistä tuotteista selluloosapohjaisiin tuotteisiin.

VTT on käynnistänyt Energy First -tutkimusohjelman, jossa kehitetään ja testataan kaupallisesti kannattavia, vastuullisempia vaihtoehtoja kuitupohjaisten tuotteiden valmistukseen. Budjetiltaan noin 20 miljoonan euron ohjelma sisältää useita projekteja sekä Jyväskylään rakennettavan yhteiskäyttöisen tutkimusympäristön. Uusi laitteisto palvelee laajasti metsäsektorin tutkimusta ja tuotekehitystä ja syventää Keski-Suomen asemaa kuitupohjaisten tuotteiden ja biotalouden osaamiskeskittymänä. Pilotointiympäristö luo pohjaa uusien tuoteinnovaatioiden ja uuden liiketoiminnan kehittämiselle.

VTT:n mukaan alustavien arvioiden perusteella prosessia kehittämällä vedenkulutusta on mahdollista vähentää 90 prosenttia ja energiankulutusta jopa 50 prosenttia. Myös valmistusprosessin hiilidioksidipäästöjen arvioidaan laskevan huomattavasti.

Kuva VTT

Tavoitteena uudet liiketoimintamahdollisuudet

— Rakennamme kansainvälisesti merkittävää tutkimusympäristöä, joka mullistaa kuitutuotannon prosessin. Pystymme osaamisellamme tukemaan kotimaisen metsäteollisuuden uudistumista, mikä on tärkeää myös kansallisen kilpailukykymme kannalta, sanoo VTT:n Biomateriaalit-tutkimusalueen johtaja Atte Virtanen.

Kehitystyötä tehdään läheisessä yhteistyössä hankkeisiin osallistuvien yritysten kanssa, joille hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

— Vedenpoisto, energiatehokkuus, uudet 3D-kuiturakenteet ja kuitutuotteiden kestävyys ovat linjassa Valmetin tutkimus- ja kehitystavoitteiden kanssa. Ohjelman globaalin yhteistyöverkoston ansiosta syntyvät tutkimuslöydökset voidaan tuoda ripeästi käytäntöön, uskoo Sampo Immonen, Valmetin tutkimus- ja kehitystoiminnan johtaja.

Märkämenetelmän tilalle ilmamenetelmä

Laitteiston pilottihankkeeseen toimittaa Anpap Oy. Anpap suunnittelee, valmistaa ja toimittaa airlaid-kuivapaperikoneita.

— Airlaid-teknologiaa ei ole aiemmin hyödynnetty sen täydellä potentiaalilla. Nyt se saadaan käyttöön sekä kertakäyttöisissä tuotteissa että kestotuoteryhmissä. Kuitukankaiden valmistuksessa airlaid-prosessi on joustava ja kuluttaa paljon vähemmän luonnonvaroja kuin wetlaid- eli märkämenetelmä. Se käyttää esimerkiksi huomattavasti vähemmän vettä, mikä vähentää valmistuksen ympäristövaikutuksia. Samalla se täyttää kuluttajien tarpeet, sanoo Anpapin teknologiajohtaja Tuukka Vihtakari.

VTT:n tiedotteen mukaan prosessissa syntyvät tuotteet ovat kierrätettäviä niin, että ne soveltuvat helposti nykyisiin kierrätysjärjestelmiin. Lisäksi kuitupakkaukset tuotetaan niin, että ne ovat LCA-analyysin perusteella kestävä vaihtoehto uudelleenkäytettäville pakkauksille. LCA-analyysi (Life Cycle Assessment) on menetelmä, jolla arvioidaan tuotteen tai palvelun koko elinkaaren aikana syntyviä ympäristövaikutuksia.

— EU:n tulevan pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen mukaan biopohjaiset kierrätettävät kuitupakkaukset joutuvat kestävyysanalyysiin. Ei siis riitä, että raaka-aine on biopohjainen, vaan myös prosessin tulee olla kestävä, sanoo Atte Virtanen.

VTT pilot

  • Ohjelman kokonaisbudjetti on noin 20 miljoonaa euroa
  • Pilottiympäristön rakentaminen aloitetaan vuoden 2024 aikana ja se otetaan käyttöön vuonna 2025. Pääosa infrastruktuuri-investoinnista liittyy kuivan kuidun prosessointiin ja muihin tarvittaviin laitteistoihin.
  • Hankkeissa on mukana yli 50 kansainvälistä yritystä 15 eri maasta. Suomalaisia yrityksiä on mukana 22.

 

Jatka lukemista

Uusien muovinkierrätysyritysten vauhti hiipuu Euroopassa

Plastics Recyclers Europe  -organisaatio (Muovin kierrättäjät Eurooppa) esittelee lukuja, jotka osoittavat muovinkierrätyksen kasvun hidastumista Euroopassa. Vaikka voisi luulla, että ala kehittyy jatkuvasti, ongelmia on noussut esiin.
Foto: Peter Holgersson AB

Nordvalls rakentaa ja palkkaa

Nordvalls Etikett laajentaa tehdastaan skoonelaisessa Sjöbossa. Tulossa on 2 000 neliömetriä tilaa useille uusille painokoneille ja lisäksi aiotaan palkata parisen kymmentä uutta henkilöä.
Norval

NFC-sirulla varustettu pakkaus tarjosi ilmaisen metromatkan

Lokakuun 25. vietettävän World Pasta Dayn kunniaksi Barilla Group lanseerasi uniikin mainoskampanjan New Yorkissa. Tavallinen pastapakkaus muuttui metrolipuksi.
Screenshot

Sodasta ja kurjuudesta huolimatta ukrainalainen Sirius Extrusion jatkaa tuotantoaan

Packnews tapasi Nataliia Saievychin heidän osastollaan Scanpack-messuilla. Hän johtaa ukrainalaisyritys Sirius Extrusionin ulkomaankauppaa ja hänen tärkein asiansa on kertoa, että he ovat elossa ja jatkavat taistelua tuotteidensa vuoksi. Yritys valmistaa kutiste-, suoja- ja venyvää suojakalvoa sekä painotuotteita. Ukrainassa tuotannon ylläpitäminen vaatii nykytilanteessa paljon – erityisesti rohkeutta ja uskoa tulevaisuuteen.
Ukrainax

Uusimmat uutiset

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

United Bankersin metsärahasto ostaa FiberLeanin

Suomalainen United Bankersin rahasto Forest Industry Green Growth Fund (UB FIGG) on ostanut kaikki FiberLean Technologies Ltd:n osakkeet. FiberLean valmistaa laitteita mikrofibrilloidun selluloosan (MFC) tuotantoon, mikä tarkoittaa paperimassalle uusia ominaisuuksia.
David-Walker

Graafikkoyhdistyksen barometri: markkinat näyttävät synkiltä

Grafiska Företagenin (Graafisen alan yrittäjät) toimitusjohtaja Eva Glückman oli yksi Ruotsin Kartonkiyhdistyksen hiljattain pidetyn vuosikokouksen puhujista. Hän kertoi, mitä mieltä jäsenyritykset olivat taloussuhdanteista ja katsovatko he tulevaisuuteen positiivisin vai negatiivisin odotuksin.
Evax

Lääkepullojen valmistuksessa käytetään ensimmäistä kertaa biopohjaista PET-muovia

Suomalainen UPM Biochemicals on solminut kahden muun yrityksen kanssa kumppanuuden, jonka tavoitteena on tuottaa maailman ensimmäiset osittain puupohjaisesta PET-muovista valmistetut lääkepullot. Näin kertoi Nordisk Bioplastförening verkkosivuillaan.
upm-biopet-topp-2x