Vastuullisuus alkaa hankinnoista

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2024-02-29
PÄIVITETTY: 2024-03-06
Hankinnat ovat tärkeä osa yritysten vastuullisuutta, ja niillä on iso vaikuttavuuspotentiaali koko yrityksen vastuullisuusponnisteluissa. Hankinnoilla viedään käytäntöön yrityksen vastuullisuusperiaatteita.
Ympäristövaikutuksien minimoimisen lisäksi keskeisiä vastuullisen hankintatoimen elementtejä ovat esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittaminen, työntekijöiden hyvinvoinnista huolehtiminen ja läpinäkyvyys. Kun eurot saadaan virtaamaan vastuulliseen suuntaan, niin maailma pelastuu.
Yritysten hankintatoimen vastuullisuus on noussut viime vuosina entistä enemmän keskusteluun. Tämä johtuu lainsäädännön kehittymisestä, mutta myös siitä, että kuluttajat ovat entistä kiinnostuneempia yritysten toimintatavoista ja haluavat tukea vastuullisia yrityksiä. Yritysten vastuullisuus vaikuttaa myös esimerkiksi sidosryhmien, kuten rahoittajien ja sijoittajien, näkemyksiin yrityksestä.
Vastuullisen hankintatoimen tavoitteena on minimoida hankintaketjun riskejä ja vaikutuksia niin ympäristöön, ihmisiin kuin talouteenkin. Tätä varten yritysten pitää tarkastella koko hankintaprosessiaan aina hankintatarpeen määrittelystä toimittajien valintaan ja toimitusketjun seurantaan asti.
Teksti: Johanna Nikunen

Lue koko artikkeli Pakkaus-lehdestä

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept