Fazer Leipomot Suomi ja Gasum ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on luoda suunnitelma uusiutuvan kaasun roolista päästöjen vähentämisessä Fazerin leipäkuljetuksissa ja tuotannossa. Ruokahävikin hyödyntämisen ja biokaasun käytön lisäksi tavoitteena on uusiutuvalla energialla valmistettavaa e-metaania koskeva yhteistyö.
Fazer Leipomot Suomi suunnittelee luopuvansa fossiilisista polttoaineista uunien lämmönlähteenä vuoteen 2030 mennessä. Suunniteltu kumppanuus tukee Fazerin vastuullisuusstrategiaa CO2-päästövähennyksien suhteen. Fazer on sitoutunut tieteeseen perustuviin päästövähennystoimiin (Science Based Target -aloite), ja aikoo vähentää päästöjä 42 % vuoteen 2030 mennessä.
Jo tällä hetkellä Fazer Leipomoiden kaikki tuotannossa syntyvä, sellaisenaan syötäväksi kelpaamaton ruokahävikki hyödynnetään biokaasun valmistuksessa yhteistyössä Gasumin kanssa. Tuotannon ruokahävikistä syntyvällä biokaasulla on mahdollista kattaa noin viidennes Fazerin Vantaan, Lahden ja Lappeenrannan leipomoiden uunien lämmitykseen tarvittavasta energiasta.
”Teemme pitkäjänteistä ja tuloksellista ruokahävikin vähentämistä jo nyt”, kertoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Marko Bergholm. ”On kuitenkin tärkeää jatkaa ruokahävikin vähentämistyötä ja löytää uusia keinoja hävikin hyödyntämiseen. Uutta e-metaanipolttoainetta voidaan käyttää Fazerin leipomoissa uunien lämmitykseen ja maantieliikenteessä leipäkuljetuksissa täysperävaunuyhdistelmien sekä jakeluautojen polttoaineena vuodesta 2026 lähtien.”
”Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuoteen 2027 mennessä markkinoille seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua vuodessa, mikä on jopa neljä kertaa enemmän kuin tänä päivänä. Osa tästä tulee olemaan e-metaania. Tämän tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi vuosittaista yhteensä 1,8 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennystä Gasumin asiakkaille. Yhteistyösopimus Fazerin kanssa on hyvä esimerkki Gasumin tavoitteesta toimia asiakkaidensa kumppanina kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, muun muassa kehittämällä markkinoita e-metaanille”, sanoo Tommy Mattila, Gasumin liikenne- ja teollisuusliiketoiminnan johtaja.
Kaasulla on merkittävä rooli uusiutuvan energian maailmassa kohteissa, joita on vaikea sähköistää. Tällaisia ovat muun muassa raskas maaliikenne sekä tietyt teollisuuden prosessit. Kaasu tarjoaa myös kysyntäjoustoa energiajärjestelmään, jossa sähkön saanti on sääriippuvaista.
Biokaasu on puhtaan energian muoto, jota on saatavilla jo tänään. Biokaasun saatavuus on kuitenkin rajallista, ja e-metaani synteettisenä ja uusiutuvana kaasuna auttaa merkittävästi pienentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä Fazerilla.