Vähemmän päästöjä leipien kuljetuksessa ja tuotannossa

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2024-01-23
PÄIVITETTY: 2024-01-31

Fazer Leipomot Suomi ja Gasum ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen, jonka tavoitteena on luoda suunnitelma uusiutuvan kaasun roolista päästöjen vähentämisessä Fazerin leipäkuljetuksissa ja tuotannossa. Ruokahävikin hyödyntämisen ja biokaasun käytön lisäksi tavoitteena on uusiutuvalla energialla valmistettavaa e-metaania koskeva yhteistyö.

Fazer Leipomot Suomi suunnittelee luopuvansa fossiilisista polttoaineista uunien lämmönlähteenä vuoteen 2030 mennessä. Suunniteltu kumppanuus tukee Fazerin vastuullisuusstrategiaa CO2-päästövähennyksien suhteen. Fazer on sitoutunut tieteeseen perustuviin päästövähennystoimiin (Science Based Target -aloite), ja aikoo vähentää päästöjä 42 % vuoteen 2030 mennessä.

Jo tällä hetkellä Fazer Leipomoiden kaikki tuotannossa syntyvä, sellaisenaan syötäväksi kelpaamaton ruokahävikki hyödynnetään biokaasun valmistuksessa yhteistyössä Gasumin kanssa. Tuotannon ruokahävikistä syntyvällä biokaasulla on mahdollista kattaa noin viidennes Fazerin Vantaan, Lahden ja Lappeenrannan leipomoiden uunien lämmitykseen tarvittavasta energiasta.

”Teemme pitkäjänteistä ja tuloksellista ruokahävikin vähentämistä jo nyt”, kertoo Fazer Leipomot Suomen toimitusjohtaja Marko Bergholm. ”On kuitenkin tärkeää jatkaa ruokahävikin vähentämistyötä ja löytää uusia keinoja hävikin hyödyntämiseen. Uutta e-metaanipolttoainetta voidaan käyttää Fazerin leipomoissa uunien lämmitykseen ja maantieliikenteessä leipäkuljetuksissa täysperävaunuyhdistelmien sekä jakeluautojen polttoaineena vuodesta 2026 lähtien.”

”Gasumin strategisena tavoitteena on tuoda vuoteen 2027 mennessä markkinoille seitsemän terawattituntia uusiutuvaa kaasua vuodessa, mikä on jopa neljä kertaa enemmän kuin tänä päivänä. Osa tästä tulee olemaan e-metaania. Tämän tavoitteen saavuttaminen tarkoittaisi vuosittaista yhteensä 1,8 miljoonan hiilidioksiditonnin päästövähennystä Gasumin asiakkaille. Yhteistyösopimus Fazerin kanssa on hyvä esimerkki Gasumin tavoitteesta toimia asiakkaidensa kumppanina kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisessä, muun muassa kehittämällä markkinoita e-metaanille”, sanoo Tommy Mattila, Gasumin liikenne- ja teollisuusliiketoiminnan johtaja.

Kaasulla on merkittävä rooli uusiutuvan energian maailmassa kohteissa, joita on vaikea sähköistää. Tällaisia ovat muun muassa raskas maaliikenne sekä tietyt teollisuuden prosessit. Kaasu tarjoaa myös kysyntäjoustoa energiajärjestelmään, jossa sähkön saanti on sääriippuvaista.

Biokaasu on puhtaan energian muoto, jota on saatavilla jo tänään. Biokaasun saatavuus on kuitenkin rajallista, ja e-metaani synteettisenä ja uusiutuvana kaasuna auttaa merkittävästi pienentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä Fazerilla.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak