UPM:n ja Fazerin piirakkapakkaus Uusi puu -kilpailun yleisöäänestyksen voittoon

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-04-21
PÄIVITETTY: 2023-05-10

Puupohjaisia innovaatioita etsineen Uusi puu 2023 -kilpailun voitti viherrakentamiseen soveltuva hiilinegatiivinen biohiili, joka ehkäisee kuivuutta, sitoo ravinteita ja estää valumia. Yleisön suosikki oli täyspaperinen riisipiirakkapakkaus. Kolmanneksi tuli MM Kotkamillsin laminaattipaperi.

Puupohjaisen biotalouden tuotteille ja ratkaisuille suunnattu Uusi puu -kilpailu haastoi yritykset tarjoamaan uusia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Kilpailu järjestettiin nyt viidettä kertaa.

Kilpailun tuomaristossa olivat kansanedustajat Sari EssayahAri KoponenMikko Ollikainen ja Mikko Savola sekä metsäbiotalousalan asiantuntijat professori Pirjo Kääriäinen (Aalto-yliopisto), apulaisprofessori Ville Leminen (LUT-yliopisto), johtaja Maarit Lindström (Metsäteollisuus ry.), vt. toimitusjohtaja Matti Mäkelä (Suomen Metsäsäätiö) ja vanhempi neuvonantaja Anne-Christine Ritschkoff (VTT).

Tuomaristo arvioi ratkaisujen yhteiskunnallista merkitystä sekä kykyä vastata globaaleihin haasteisiin ja edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Voittajaratkaisuilla tuli olla myös kansainvälistä markkinapotentiaalia ja kykyä hyödyntää puuta innovatiivisesti. Uusi puu -kilpailun voittajat julkistettiin 20.4.2023 Puunjalostusinsinöörien kevätseminaarissa.

Uusi puu 2023 -kilpailun kolmen kärki:

  1. palkinto: Biohiilestä valmistettu kasvualusta viherrakentamiseen – GRK Suomi Oy ja Carbon Balance Finland Oy
  2. palkinto: Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus – UPM Specialty Papers Oy ja Fazer Leipomot Oy
  3. palkinto: Ligniinipohjaiselle hartsille soveltuva laminaattipaperi – MM Kotkamills Absorbex Oy

Kilpailun finaalissa mukana olivat lisäksi VTT:n ja Aalto-yliopiston Fold-projektin ”Taiteltua suojaa verkkokauppaan” ja Koskisen ”Aistiva älypuulevy”, jotka palkittiin kunniakirjoilla.

Täyspaperinen riisipiirakkapakkaus oli yleisöäänestyksen suosikki

Kilpailuun osallistuneita ratkaisuja esiteltiin kevään aikana Uusi puun sosiaalisen median kanavissa, jossa yleisö pääsi äänetämään suosikkiaan. Yleisöäänestyksen ykköseksi ylsi UPM Specialty Papers Oy:n ja Fazer Leipomot Oy:n täyspaperinen riisipiirakkapakkaus.

UPM Specialty Papers on tuonut markkinoille kuumasaumattavia suojakäärepapereita osana UPM:n pakkauspaperivalikoimaa. UPM Confidio on suojakäärepakkauspaperi, eikä siihen lisätä muovilaminaattikerrosta suojaominaisuuksia varten. Paperissa itsessään on rasvan ja kosteuden esto-ominaisuudet. Tämä yksinkertaistaa materiaalin jalostamista pakkaukseksi. Käärepaperi on suunniteltu kierrätettäväksi olemassa olevissa kartonkikierrätysvirroissa. UPM Confidiota kierrätettäessä saadaan puukuituja hyödynnettyä uusien paperi- ja kartonkituotteiden valmistukseen ja kiertoon tai polttoon päätyy vähemmän fossiilipohjaisia materiaaleja.

 

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak