Pakkausinnovaatiot puhuttivat Slushissa

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-12-01
PÄIVITETTY: 2023-12-20

Huhtamäki toi yhdessä teollisuusteknologia-alan pääomasijoitusyhtiö Emerald Venturesin kanssa yhteen pakkausalan, kasvuyritykset, alan asiantuntijat sekä sijoittajat järjestämällä yhteisen työpajan Slushissa joulukuun 1. päivänä. Teollisuusteknologia-alan pääomasijoittaja Emerald Technology Ventures perusti vastuullisiin pakkausratkaisuihin keskittyvän rahaston huhtikuussa 2022. Rahasto on yksi ensimmäisistä pakkausten koko elinkaareen keskittyvistä pääomasijoitusinstrumenteista.

“The Future of Packaging: How to make packaging better, smarter and more sustainable” työpajassa asiantuntijoiden paneelikeskustelussa kehittyvän pakkauksen tulevaisuudesta puhuivat Huhtamäen strategiasta ja liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Marina Madanat, Emerald Technology Venturesin Fredric Petit, VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin ja LVMH:n tutkimuksen ja kehityksen toimeenpaneva varapääjohtaja Bruno Bavouzet.

Emerald Technology Venturesin Fredric Petit:n mukaan Slushissa on tänä vuonna mukana ennätysmäärä pakkausalan startup-yrityksiä. Pakkausmateriaalien kehittäminen on keskeinen osa tulevaisuuden pakkaussuunnittelua ja varsinkin kuitupohjaisten materiaalien mahdollisuuksista ollaan monen panelistin mukaan nyt pakkausalalla kiinnostuneita. Kuitupohjaisen pakkaamisen haasteena ovat barrieerit, jotka varsinkin elintarvikepakkauksissa ovat välttämättömiä.

Ylellisyystuotteita valmistavan LVMH:n Bruno Bavouzet näki luksusmerkeillä olevan mahtavat mahdollisuudet pakkausten tuotekehitykselle. Bavouzet korosti erityisesti uudelleentäytettävien ja -käytettävien, laadukkaiden pakkausten merkitystä.  Joskus ratkaisu voi myös olla, ettei pakkausta ole, kuten joissakin kosmetiikkatuotteissa.

Huhtamäen Maria Madanat halusi puolestaan kiinnittää huomiota myös niihin positiivisiin ilmastovaikutuksiin, joita pakkauksilla on:

“Pakkaukset takaavat elintarvikkeiden ja muiden päivittäistuotteiden saatavuuden, turvallisuuden, hygieenisyyden ja kohtuuhintaisuuden. Ne myös auttavat vähentämään ruokahävikkiä, joka aiheuttaa 10 prosenttia globaaleista hiilidioksidipäästöistä”, Madnat sanoo.

Workshopeissa pohdittiin pakkausinnovaatiota lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä. Esiin nousivat muun muassa pakkausten intuitiivisuus, logistiikan kehittämiskohdat ja kuluttajien tietoisuuden lisääminen. Työpajan lopuksi osallistujat saivat sijoittaa leikkirahaa parhaana pitämäänsä innovaatioon. Investointikilpailussa kiinnostavimmaksi sijoituskohteeksi osoittautuivat vastuulliset monomateriaalit.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva