
Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Sopimuksen tavoitteena on edistää synergiaa akateemisen maailman ja teollisuuden välillä, vauhdittaa innovaatioita ja vahvistaa alueen roolia edelläkävijänä elintarvike- ja materiaaliteknologian saralla. Nämä kuusi keskeistä aluetta ovat: uudet materiaalit, materiaalien karakterisointi, elintarvike- ja prosessitekniikka, automaatio ja digitalisaatio, markkina- ja liiketoiminnan kehitys, koulutus ja elinikäinen oppiminen.
Ensimmäinen yhteistyösopimus solmittiin vuonna 2020, ja nyt se uusittiin vuoteen 2030 saakka. Yhteistyön konkreettisena tuloksena on syntynyt yhteinen Biotech Heights –innovaatiokeskus, jossa keskitytään bioteknologiaan. Meneillään olevien 20 tutkimusprojektin lisäksi useita hankkeita on toteutettu MaxIV-laitoksessa, jossa on yksi maailman valovoimaisimmista synkrotronivalolaitteista. Näissä hankkeissa on muun muassa pyritty paremmin ymmärtämään ja optimoimaan kuitupohjaisten elintarvikepakkausten materiaalirakenteita.
Yhteistyö on mahdollistanut myös useita väitöskirjoja ja opinnäytetöitä vuosien varrella. Tällä hetkellä käynnissä on kuusi uutta tohtoriprojektia.
– Tetra Pakille tällainen yhteistyö on ratkaisevan tärkeää, kun tutkitaan uusia ratkaisuja koko elintarvikeketjussa sekä eri teollisissa prosesseissa. Yhteisten tutkimusresurssien, asiantuntijuuden ja infrastruktuurin jakamisen avulla voimme kehittää vastuullisempia ja resurssitehokkaampia materiaaleja ja elintarvikkeita, sanoo Joakim Tuvesson, Tetra Pakin materiaalien ja pakkausten varatoimitusjohtaja.
Yhteistyösopimus rakentuu olemassa olevien tutkimusprojektien pohjalle ja vahvistaa alueen asemaa edelläkävijänä, erityisesti elintarviketeknologian, pakkauslogistiikan ja kiertotalouden innovaatioissa.