Suomessa on reagoitu EU:n varhaisvaroitukseen muovipakkausten kierrätysasteesta

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-10-19
PÄIVITETTY: 2023-11-01

Euroopan komissio antoi kesäkuussa 2023 varhaisvaroituksen EU-maille, joiden kierrätysasteet uhkaavat jäädä EU:n vuoden 2025 tavoitteista. Pakkausjätteen kierrätys on Suomessa muuten hyvällä mallilla, mutta muovipakkausten kierrätysaste tulisi saada nousuun, käy ilmi Suomen saamasta varhaisesta varoituksesta. Kierrätystavoitteen savuttaminen on haastavaa myös yhdyskuntajätteen osalta.

Pakkausjätteen kierrätysaste Suomessa oli vuonna 2020 61 %, mikä tarkoittaa sitä, että vuoden 2025 tavoitteena oleva 65 % kierrätysaste ollaan todennäköisesti saavuttamassa. Lisäksi jokaiselle pakkausmateriaalille on asetettu omat kierrätystavoitteensa. Niistä Suomessa ollaan saavuttamassa muovia lukuun ottamatta kaikkien materiaalien tavoitteet. Muovin kierrätystavoitteisiin pääseminen on ollut haastavaa suurimmalle osalle EU-maista.

Muovipakkausten kierrätysaste Suomessa oli vuonna 2020 26 %, kun vuoden 2025 tavoitteena on 50 % kierrätysaste. Samassa tilanteessa Suomen kanssa muovin kierrätyksen suhteen ovat muun muassa Tanska ja Latvia. Muovipakkausten keräykseen ja kierrätykseen on hiljattain panostettu, joten kehitystä kierrätysasteessa on odotettavissa.

Teksti: Veera Niemelä

Lue koko artikkeli Ringin-verkkolehdestä

Jatka lukemista

Packnews tarjoaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack 2024 -messuille

Tänä syksynä Packnews tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack-messuille Nürnbergiin.
Messegeschehen / Fair activities in general

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB