Stora Enso panostaa lisää mikrokuituselluun

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-01-11
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Stora Enso investoi yhteensä 9,1 milj. euroa kuluttajapakkauskartonkitehtaisiinsa Imatralla ja Inkeroisissa sekä Ruotsin Forsissa jatkaakseen mikrokuitusellun (MFC) kaupallistamista ja nopeuttaakseen tuotekehitystä.

Uusilla investoinneilla Stora Enso kiihdyttää tiedotteen mukaan uusien MFC-sovellusten kehittämistä. Niihin kuuluvat mm. rasvalta ja hapelta suojaavat kartongin päällystekerrokset sekä alumiinikalvon korvaava uusiutuva tuote. MFC:llä on poikkeuksellisen hyvät lujuusominaisuudet, ja sen raaka-aine on 100-prosenttisesti uusiutuvaa. MFC soveltuu siis korvaamaan nykyisiä fossiilipohjaisia materiaaleja, kuten muovia, useissa erilaisissa tuotteissa.

Alun perin Stora Enso keskittyi MFC:n liittyvässä kehitystyössään nestepakkauskartonkisegmenttiin. Yhtiö toi ensimmäisenä markkinoille kaupalliseen käyttöön soveltuvan pakkauskartongin, jonka valmistuksessa oli käytetty MFC:tä. MFC:tä on käytetty vähentämään raaka-aineen tarvetta ja parantamaan kartongin laatua erityisesti meijerialalla vuodesta 2015 alkaen.

Kapasiteetti nousee 500 000 tonniin

Uusien investointien myötä MFC-pohjaisen pakkauskartongin vuotuista kapasiteettia nostetaan 500 000 tonniin. Stora Enso pystyy siis jatkossakin vähentämään raaka-aineen tarvetta pakkausmateriaalien valmistuksessa ja keventämään pakkauksia.

“Otamme nyt uusia askelia MFC-pohjaisten tuotteiden kehityksessä ja vastaamme näin uusiutuvista raaka-ainesta valmistettujen innovatiivisten tuotteiden kysyntään. Tulevaisuudessa MFC:tä on mahdollista käyttää lukuisissa täysin uusissa tuotteissa, myös Stora Enson nykyisen tuotevalikoiman ulkopuolella”, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

MFC-laitokset valmistuvat vuoden 2017 lopussa ja saavuttavat täyden tuotantokapasiteetin 3–5 vuoden sisällä käynnistymisestä. Valmistuttuaan investoinnit parantavat Stora Enson kannattavuutta ja laajentavat yhtiön nykyistä tuotevalikoimaa.

Nestepakkauksia valmistava Elopak on kokeillut mikrokuitusellua yhdessä Stora Enson kanssa Euroopan tehtaillaan. Elopakin mukaan mikrokuitusellun avulla pakkauksessa voidaan käyttää vähemmän raaka-ainetta tinkimättä jäykkyydestä ja lujuudesta.
 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB