ScanStar tulee – oletko valmis?

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-05-24
PÄIVITETTY: 2023-05-31

ScanStar on yksi varmimmista kevään merkeistä. Samalla kun päivät pitenevät ja lumet vähenevät, alkaa myös ScanStar – Pohjois-Euroopan vanhin ja arvostetuin pakkauspalkintokilpailu.

ScanStar-kilpailun järjestää vuosittain Scandinavian Packaging Association (SPA). SPA:n jäseniä ovat pohjoismaiden pakkausyhdistykset. Norjassahan on Suomen tapaan pakkausyhdistys Det Norske Emballasjeförening ja Ruotsissakin on pakkausalan ammattilaisten kilta Den Svenska Förpackningsgillet. Tanskassa ei varsinaista pakkausalan järjestöä ole mutta paikallinen muoviteollisuuden yhdistyksen eps-toimialayhdistys EPSbranchen on ottanut tehtävän hoitaakseen sen jälkeen, kun Danske Teknologisk Institut DTI päätti pari vuotta sitten, että kilpailut eivät ole heidän heiniään.

Suomen Pakkausyhdistys on ollut aikojen alusta SPA:n toiminnassa mukana siitäkin huolimatta, että Suomihan ei oikeasti ole osa Skandinaviaa. Muualla maailmassa ei olla niin tarkkoja siitä, mitä eroa on pohjoismailla ja Skandinavialla – ja niinpä mekään emme ole moisella pikkuseikalla päätämme vaivannet.

Päinvastaisista uumoiluista huolimatta pakkauspalkintokilpailujen– niin ScanStarin, kuin muidenkin – suosio on vuosi vuodelta kasvanut. Pakkauspalkinnoille on siis tilausta markkinoilla!

ScanStarin suurin valtti muihin kilpailuihin verrattuna on ilman muuta sen kytkeytyminen globaaliin WorldStar-kilpailuun. ScanStarin voittanut pakkaus voidaan ilmoittaa myös WorldStar-kilpailuun. ScanStarin tasosta puolestaan kertoo menestys WorldStarissa; esimerkiksi suomalaisista osallistujista tasan sata prosenttia ScanStarin voittajista voitti viime vuonna myös WorldStarin!

Perinteisen ScanStarin ja WorldStarin rinnalle on viime vuosina nostettu myös opiskelijoille tarkoitetetut
ScanStar/WorldStar Student -kilpailut, johon voi osallistua myös idealla – toisin kuin ScanStar/WorldStarissa, joihin mukaan päästäkseen kilpailutyön tulee olla jo käytössä ja saatavilla markkinoilla.

Lue Antro Säilän pääkirjoitus kokonaan Pakkaus-lehdestä

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox