Viiden vuoden yhteistyön jälkeen lundalainen Saveggy, Odlarna.se ja ICA lanseeraavat kurkun, joka on pakattu kasvipohjaiseen suojaan. Sen voi syödä, mutta suoja pidentää silti kurkun säilyvyyttä muovin tavoin.
Pilottikurkut tulevat ruotsalaiskauppoihin viikolla 40 ja niiden myynti jatkuu viikolle 44 saakka ja niitä on tarjolla ICA-myymälöissä Etelä- ja Länsi-Ruotsissa rajoitettu määrä. Tavoitteena on vähentää muovin käyttöä EU:n uuden pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin (PPWR) mukaisesti.
Innovaatio poistaa muovikalvon tarpeen, samalla kun kurkku säilyy tuoreena. Saveggyn suoja on syötävä ja täysin kasvipohjainen: se koostuu rypsi- ja kauraöljystä. Tuotteessa ei ole lisäaineita, gluteenia eikä viljojen allergeeneja.
Suoja auttaa vähentämään ruokahävikkiä, sillä kurkku säilyy 12–14 päivää, aivan kuten muoviin pakatut kurkut. Lisäksi jätehuolto helpottuu, koska muovia ei tarvitse erotella kurkusta. Tämä vähentää virheellisen lajittelun riskiä ja helpottaa sekä kauppojen ja kuluttajien työtä. Tekniikkaa voidaan tulevaisuudessa käyttää myös muihin hedelmiin ja vihanneksiin.
– Useiden vuosien kehitystyön jälkeen innovaatiomme pääsee vihdoin laajasti kuluttajien ulottuville. Tämä on mahdollista koko arvoketjun tiiviin yhteistyön ansiosta – läheisestä kuluttajavuoropuhelusta viljelijöiden ja kauppiaiden kanssa tehtyyn yhteistyöhön, sanoo Saveggyn perustaja Arash Fayyazi.
ICA harjoittaa aktiivista kestävän kehityksen työtä pakkausjätteen vähentämiseksi.
– Tämä innovaatio mahdollistaa sen, että voimme poistaa kurkuista muovin kokonaan tinkimättä kestävyydestä tai laadusta – ja tiedämme, että asiakkaamme arvostavat tätä. Kyseessä on jännittävä askel kohti tulevaisuuden vihannestiskiä, sanoo ICAn vastuullisuusjohtaja Kerstin Lindvall.
Odlarna.se on ensimmäinen, joka toimittaa kasvipohjaisella suojalla varustettuja kurkkuja:
– Viljelemme ympäristönäkökulma vahvasti mielessä, ja mahdollisuus toimittaa kurkku ilman muovikalvoa on uusi askel laatutyössämme, sanoo Martin Löfstedt, SydGröntin toimitusjohtaja ja Odlarna.se:n edustaja.
Jos kaikki Ruotsissa viljellyt kurkut suojattaisiin kasvipohjaisella pinnoitteella muovin sijaan, muovia voitaisiin säästää jopa 130 tonnia vuodessa. Saveggy kasvattaa nyt ratkaisuaan kurkulle samalla kun kehittää kasvipohjaisia suojia myös muille hedelmille ja vihanneksille – sekä Ruotsissa että Euroopassa.
Saveggy saa tukea EIT Foodilta, jota puolestaan tukee Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT), Euroopan unionin elin.