Ruotsalainen anturietiketti sai innovaatiopalkinnon

JULKAISTU: 9. elokuun 2016
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Ruotsissa kehitetty digitaalinen etiketti on saanut Global Innovation Award 2016 -palkinnon. Etiketti antaa tietoa pakatun elintarvikkeen tilasta.

Etiketin on kehittänyt Malmössä toimiva Innoscentia-yhtiö. Etiketissä on anturi, joka mittaa bakteerien aiheuttamaa kaasun muodostusta pakkauksessa. Anturin mittaustulos voidaan välittää eteenpäin digitaalisena signaalina. Etiketin toiminta perustuu painettuun elektroniikkaan.

Palkinnon takana ovat Medicon Village ja EAT Foundation, joka tukee elintarvikkeisiin liittyviä projekteja.

VTT:llä myös anturietiketti

Elintarvikealalla on käynnissä paljon kehitystyötä digitaalisten etikettien kehittämiseksi. Suomessa VTT on kehittänyt anturin, joka tunnistaa pilaantumisen tuloksena syntyvän etanolin elintarvikepakkauksen ilmatilasta. Anturin signaali on luettavissa langattomasti vaikkapa kännykällä.

Anturi ja RFID-tagi pystytään valmistamaan painoteknisesti etiketin tai tarran muotoon ja liittämään se elintarvikepakkaukseen. Näin anturista saadaan hinnaltaan riittävän edullinen elintarvikepakkauksissa käytettäväksi. Tuotteelle etsitään kaupallistajaa.
 

 

 

Jatka lukemista

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille

Better with Less – Design Challenge -pakkaussuunnittelukilpailun kymmenen finalistityötä esittelevät luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille. Tarve löytää vaihtoehtoja on ilmeinen, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Ilkka Harju. Työt ovat nyt nähtävillä ja suosikkiaan voi äänestää verkossa.
better-kilpailu-liituaski

Uusimmat uutiset

Pakkauksen nestemäärä selville ilman kontaktia

Toppan on kehittänyt NFC-tunnisteen, jonka avulla pakkauksen sisällä oleva nestemäärä voidaan tunnistaa ilman kontaktia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (21)

Kahvia juodaan entistä tarkemmalla mitalla

Sunnuntaina 1.10.2023 vietetään kansainvälistä kahvipäivää.
Fredman_suodatinpussi keittimessä_vaaka

Juhlavuoden jakkara uuteen laatikkoon

Alvar Aallon suunnittelema klassikko, kolmijalkainen Jakkara 60 juhlii tänä vuonna 90-vuotiasta taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi myös jakkaran pakkaus uudistettiin.
Artek_tuolipakkaus_sislt

Ei legoja PET-pulloista

LEGO on keskeyttänyt aikeensa valmistaa legopalikoita kierrätetyistä PET-pulloista.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (18)