Ruotsissa kehitetty digitaalinen etiketti on saanut Global Innovation Award 2016 -palkinnon. Etiketti antaa tietoa pakatun elintarvikkeen tilasta.
Etiketin on kehittänyt Malmössä toimiva Innoscentia-yhtiö. Etiketissä on anturi, joka mittaa bakteerien aiheuttamaa kaasun muodostusta pakkauksessa. Anturin mittaustulos voidaan välittää eteenpäin digitaalisena signaalina. Etiketin toiminta perustuu painettuun elektroniikkaan.
Palkinnon takana ovat Medicon Village ja EAT Foundation, joka tukee elintarvikkeisiin liittyviä projekteja.
VTT:llä myös anturietiketti
Elintarvikealalla on käynnissä paljon kehitystyötä digitaalisten etikettien kehittämiseksi. Suomessa VTT on kehittänyt anturin, joka tunnistaa pilaantumisen tuloksena syntyvän etanolin elintarvikepakkauksen ilmatilasta. Anturin signaali on luettavissa langattomasti vaikkapa kännykällä.
Anturi ja RFID-tagi pystytään valmistamaan painoteknisesti etiketin tai tarran muotoon ja liittämään se elintarvikepakkaukseen. Näin anturista saadaan hinnaltaan riittävän edullinen elintarvikepakkauksissa käytettäväksi. Tuotteelle etsitään kaupallistajaa.