Pakastaminen säilyttää kasvisten ravintoarvot

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-03-03
PÄIVITETTY: 2023-03-22

Apetit on teettänyt ravintoarvoja vertailevan selvityksen  pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä. Erityisesti pinaatti ja porkkana säilyttivät pakastuksessa ravinteikkaat ominaisuutensa tuoreita verrokkejaan paremmin.

Selvityksessä tarkasteltiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin C-vitamiinipitoisuuksia sekä pinaatin rautapitoisuutta ja porkkanan betakaroteenin pitoisuutta yksittäisistä tuotteista.

Pinaatin C-vitaminiin ja rautapitoisuuden määrät olivat selvityksessä pakastetuilla kasviksilla selkeästi tuoreita korkeammat. Myös porkkanan betakaroteenin määrä oli näissä näytteissä tuoretta korkeampi. Parsakaalin kohdalla puolestaan C-vitamiinipitoisuus oli tuoreella parsakaalilla pakastettua korkeampi.

”Tiettyjen ravintoarvojen tulokset olivat selkeät: pakastaminen säilyttää kasvisten ravintoarvot hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että selvitys on suuntaa antava. Siinä käsiteltiin yksittäisiä kasviksia, ja esimerkiksi maaperän vaikutus on huomionarvoinen ravintoarvoihin. Pakastekasvisten ravintoarvot olivat kuitenkin korkealla tasolla yleisesti ravintoainelaskelmissa käytettyihin oletusarvoihin nähden”, Apetitin laatupäällikkö Noora Ranta kertoo.

Pakastetun pinaatin rautapitoisuus on linjassa oletusarvojen kanssa

Selvityksessä mukana olleen pakastetun pinaattipelletin rautapitoisuus oli linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden kansallisen koostumustietopankki Finelin antaman pakastetun pinaatin oletusarvon kanssa. Pakastaminen säilytti pinaatin sisältämän raudan hyvin. Apetitilla pinaatti pelletöidään ja pakastetaan nopeasti, millä on suuri vaikutus ravintoarvojen säilymiseen”, pohtii Ranta.

Tuoreus ja laatu säilyvät ripeän pakastuksen ansiosta

Vihannespakasteet säilyvät tuoreina ja laadukkaina, koska ne toimitetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan. Apetitin kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen kestää noin kaksi tuntia. Pakastaminen pysäyttää vanhenemisen. Ripeän tuotantoprosessin ansioista kasvisten maku säilyy myös pakastettaessa.

Pakasteilla hävikki pienemmäksi

Pakastamisen hyötynä on ravintoarvojen säilymisen lisäksi hävikin hallinta. Pakasteilla voi vähentää hävikkiä elintarvikeketjussa. Kasvisten ilmastovaikutukset ovat itsessään pienet, mutta juureksien ja perunoiden osuus on kotitalouksien ruokahävikistä lähes neljännes(*). Pakastekasvikset tuovat siis konkreettisia hyötyjä sekä ravintoarvojen säilymisen että hävikin vähentämisen kautta.

Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty pakastevihannesten ravintoarvoja. Tutkimustulokset vahvistavat, että tuoreiden ja pakastettujen kasvisten välissä ei ole merkittäviä ravintoaine-eroja. Sen sijaan pakasteiden ravintoarvot voivat olla jopa tuoretuotteita korkeammat.
*Lähde: Luonnonvarakeskuksen Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021: Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta

Jatka lukemista

Kartonkinen lakumuki pitää pötköt tuoreina

Metsä Board kehitti Kouvolan Lakritsin kanssa uudelleensuljettavan lakritsimukin. Se on valmistettu ensikuitukartongista.
Liquorice cup_3_3-OG

Tuomaristo sai työnsä valmiiksi – tässä ovat Packnorth Award 2024 -ehdokkaat!

Packnorth Award 2024 -kilpailun tuomaristo on saanut urakkansa valmiiksi. Arvosteltavana oli 67 kilpailutyötä ja kuusi opiskelijasarjan työtä. Tehtävä vei hieman enemmän aikaa kuin odotettiin. Palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpack 2024 -messuilla 23. lokakuuta klo 15.30 Packaging Plazalla. Tästä jutusta löydät kaikki ehdokkaat.
Tuomariston puheenjohtaja Bo Wallteg (vas.) on koonnut Packnorth Award -pakkauskilpailun tuomariston, johon kuuluvat Carsten Bøg, Katarina Elner-Haglund, Felix Helander ja Ulla Risager. Kuva: Peter Ollén.

Scanfill panostaa rannikoilta kerättyyn rPET-materiaaliin

Etelä-ruotsalaisen Scanfillin viimeisin investointi on tuoteuutuus, joka auttaa puhdistamaan rannikoita ja täyttää korkeat laatuvaatimukset. Kyseessä on Prevented Ocean Plastic rPET.
Prevented-ocean-plasticx

UUTINEN: PackIndx-työkalu auttaa seuraamaan hintakehitystä livenä

Packnews jatkaa uusien palvelujen tarjoamista pakkausalalle ja sen asiakkaille. Nyt lanseeraamme yhdessä yhteistyökumppanimme kanssa arvokkaan uutuuden – PackIndxin. Sinä, joka ostat ja myyt pakkauksia, voit tällä työkalulla helposti seurata markkinoiden kustannusmuutoksia. Miltä aaltopahvin, muovin ja kartongin hintakehitys näyttää? PackIndxin tarjoaa kaiken tarvitsemasi tiedon, jotta voit tehdä oikeita päätöksiä.
Näyttökuva 2024-09-20 100839

Uusimmat uutiset

Pohjoismaiden biomuoviyhdistys lobbaa EU:ssa

Pohjoismaiden biomuoviyhdistys on avannut uuden oven EU:ssa järjestettyään tapaamisen Pär Holmgrenin ja Jessica Roswallin kanssa Brysselissä.
bioplast

Stora Enso valmistautuu myymään metsiään Ruotsissa

Stora Enso valmistautuu myymään noin 12 prosenttia 1,4 milj. hehtaarin metsäomaisuudestaan Ruotsissa. Asia käy ilmi sen lyhytsanaisesta tiedotteesta.
andrew-charney-3tW2GR0KAd8-unsplash

Gallukselta tutkimusläpimurto: matta UV-mustesuihku

Gallus Group, joka on Heidelberger Druckmaschinen AG:n tytäryhtiö, kutsuu lanseeraustaan tutkimusläpimurroksi: Gallus MatteJet -teknologiaksi.
MatteJet_01x

Hollantilainen Albert Heijn myy jälleen muovipillejä

EU kieltää muovipillit, mutta se ei näytä estävän niiden myyntiä.
sugror-stor