Apetit on teettänyt ravintoarvoja vertailevan selvityksen pakastekasviksille ja vastaaville tuoretuotteille. Elintarvikeanalytiikan laboratoriossa tehdyssä selvityksessä vertailtiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin ravintoarvojen ja vitamiinipitoisuuksien säilymistä. Erityisesti pinaatti ja porkkana säilyttivät pakastuksessa ravinteikkaat ominaisuutensa tuoreita verrokkejaan paremmin.
Selvityksessä tarkasteltiin pakastetun ja tuoreen pinaatin, porkkanan ja parsakaalin C-vitamiinipitoisuuksia sekä pinaatin rautapitoisuutta ja porkkanan betakaroteenin pitoisuutta yksittäisistä tuotteista.
Pinaatin C-vitaminiin ja rautapitoisuuden määrät olivat selvityksessä pakastetuilla kasviksilla selkeästi tuoreita korkeammat. Myös porkkanan betakaroteenin määrä oli näissä näytteissä tuoretta korkeampi. Parsakaalin kohdalla puolestaan C-vitamiinipitoisuus oli tuoreella parsakaalilla pakastettua korkeampi.
”Tiettyjen ravintoarvojen tulokset olivat selkeät: pakastaminen säilyttää kasvisten ravintoarvot hyvin. On kuitenkin hyvä muistaa, että selvitys on suuntaa antava. Siinä käsiteltiin yksittäisiä kasviksia, ja esimerkiksi maaperän vaikutus on huomionarvoinen ravintoarvoihin. Pakastekasvisten ravintoarvot olivat kuitenkin korkealla tasolla yleisesti ravintoainelaskelmissa käytettyihin oletusarvoihin nähden”, Apetitin laatupäällikkö Noora Ranta kertoo.
Pakastetun pinaatin rautapitoisuus on linjassa oletusarvojen kanssa
Selvityksessä mukana olleen pakastetun pinaattipelletin rautapitoisuus oli linjassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän elintarvikkeiden kansallisen koostumustietopankki Finelin antaman pakastetun pinaatin oletusarvon kanssa. Pakastaminen säilytti pinaatin sisältämän raudan hyvin. Apetitilla pinaatti pelletöidään ja pakastetaan nopeasti, millä on suuri vaikutus ravintoarvojen säilymiseen”, pohtii Ranta.
Tuoreus ja laatu säilyvät ripeän pakastuksen ansiosta
Vihannespakasteet säilyvät tuoreina ja laadukkaina, koska ne toimitetaan jatkokäsittelyyn mahdollisimman pian korjaamisen jälkeen. Kasvikset pakastetaan, kun ne ovat parhaimmillaan. Apetitin kotimaisen herneen matka pellolta pakastimeen kestää noin kaksi tuntia. Pakastaminen pysäyttää vanhenemisen. Ripeän tuotantoprosessin ansioista kasvisten maku säilyy myös pakastettaessa.
Pakasteilla hävikki pienemmäksi
Pakastamisen hyötynä on ravintoarvojen säilymisen lisäksi hävikin hallinta. Pakasteilla voi vähentää hävikkiä elintarvikeketjussa. Kasvisten ilmastovaikutukset ovat itsessään pienet, mutta juureksien ja perunoiden osuus on kotitalouksien ruokahävikistä lähes neljännes(*). Pakastekasvikset tuovat siis konkreettisia hyötyjä sekä ravintoarvojen säilymisen että hävikin vähentämisen kautta.
Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on selvitetty pakastevihannesten ravintoarvoja. Tutkimustulokset vahvistavat, että tuoreiden ja pakastettujen kasvisten välissä ei ole merkittäviä ravintoaine-eroja. Sen sijaan pakasteiden ravintoarvot voivat olla jopa tuoretuotteita korkeammat.
*Lähde: Luonnonvarakeskuksen Luonnonvara- ja biotalouden tutkimus 49/2021: Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta