Orapacille Pohjoismaiden ensimmäinen uuden sarjan KBA-stanssauskone

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2024-11-27
PÄIVITETTY: 2024-11-27
Franc Freixes Koening & Bauerilta (toinen vasemmalta) sekä Orapacin Johan Nykvist (vas.), Fredric Tidström ja Håkan Wargh odottavat uuden sarjan KBA:n stanssauskoneen koekäyttöä marraskuun lopulla. Kuva Orapac.

Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.

 Syksyllä Oy Orapac Ab:n toimitusjohtaja Fredric Tidström saapui Barcelonaan mukanaan laukussa vääntyneitä ja käyriä aaltopaperiarkkeja. Nämä hieman erikoiselta kuulostavat matkatavarat oli kuitenkin pakattu Oravaisissa mukaan perustellusta syystä. Tidström oli muiden Orapacin työntekijöiden kanssa menossa testaamaan uutta KBA:n stanssauskonetta Espanjaan.

Useimmiten stanssauskoneeseen syötetään kartonkia, mutta Orapacilla sitä käytettiin jopa noin 90-prosenttisesti aaltopaperin stanssaukseen.

— Kone kyllä toimii, mutta aaltopaperiarkit ovat kartonkia useammin käyriä. Jos ylivetoarkki ei ole oikeassa paikassa, kone voi pysähtyä. Se hidastaa tuotantoa, Tidström kertoo.

Asiasta oli annettu palautetta valmistajalle, joka alkoi kehittää Orapacin toiveiden mukaista konetta. Oravaisissa kävi KBA:n edustajia testaamassa viisi vuotta vanhalla koneella, miten asiat voisi tehdä paremmin.

Optinen rekisteröinti kehittyi   

Barcelonassa Tidströmiä odotti kehitystyön tulos: Koenig & Bauer Ipress 106 PRO SB. Sen sisään suomalaiset syöttivät vaikeimmat ja huonolaatuisimmat aaltopaperiarkkinsa.

—  Testit sujuivat oikein hyvin. Yleensä stanssauskoneet on kehitetty kartongin stanssaukseen, mutta tässä koneessa on otettu huomioon aaltopahvi. Koneessa on nyt enemmän säätömahdollisuuksia. Suurin ero on, että siinä on optinen rekisteröinti, joka on huomattavasti tarkempi vanhaan verrattuna, Tidström kertoo.

Orapac pääsi osallistumaan uuden KBA:n stanssauskoneen kehitystyöhön. Kuva Orapac

Paremmin rekisteröityjen arkkien myötä tuotantonopeuden odotetaan kasvavan, sillä konetta ei tarvitse pysäyttää niin usein arkkien poistamiseksi.

— Totta kai uusi kone on myös nopeampi ja stanssien vaihtoajat lyhenevät, mutta rekisteröinnin tarkkuus on meille tärkein muutos entiseen verrattuna.

Kaupat syntyivät uudesta koneesta ja niin Pohjoismaiden ensimmäinen Koenig & Bauer Ipress 106 PRO SB lähti matkalle Oravaisiin.

Uusia projekteja kiikarissa

Orapacille kone saapui marraskuussa ja sen asentamiseen meni viikko.

— Kone on kooltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin vanha, mutta sen jalanjäljet ovat hieman erilaiset. Niiden vuoksi lattiaa piti leikata. Kokonaisuutena investointi oli noin miljoonan euron luokkaa.

Seuraavaksi henkilökunta saa koulutusta uuden koneen käyttöön ja ennen joulua on tavoitteena saada ensimmäiset tuotantoerät ulos.

— Ensi vuodelle meillä on uusia projekteja kiikarissa. Tarvitsemme lisää kapasiteettia, jonka uskomme uuden koneen nyt tuovan. Saattaa olla myös mahdollista saada entistä ohuempia aaltopaperilajeja stanssauskoneeseen. Se olisi ylimääräinen plussa, Tidström hymähtää.

Jatka lukemista

Metsä Group pilotoi hiilidioksidin talteenottoa Raumalla – tavoitteena koetehdas

Metsä Group aikoo kokeilla ensi kesänä Rauman sellutehtaalla puuperäisen hiilidioksidin talteenottoa. Sitä voitaisiin hyödyntää fossiilisia materiaaleja ja polttoaineita korvaavien tuotteiden raaka-aineena, mutta ensin teknologioiden ja markkinoiden pitäisi kehittyä.
Biotehdas

Suomalaiskeksintö: pakkauspaperin biomuovikalvo kestää rasvan ja hapen

Suomalainen metsä- ja paperiyhtiö UPM on kehittänyt yhdessä yhdysvaltalaisen Eastmanin kanssa uuden pakkauspaperin elintarvikkeille. Materiaaliin on lisätty rasvan- ja hapenkestävä kalvo, joka on valmistettu selluloosapohjaisesta biomuovista. Näin kertoo Pohjoismaiden biomuoviyhdistys (Nordisk Bioplastförening) verkkosivuillaan.
upm-biobarrier-toppx

VTT aikoo jalostaa metsäteollisuuden päästöt kierrätysmuoviksi

VTT avasi talteenotettua hiilidioksidia hyödyntävän pilottilaitoksen, jonka tavoitteena on jalostaa metsäteollisuuden päästöt pitkäikäiseksi, kierrätettäväksi muoviksi.
vtt

Flexican edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvacolle

Flexica Oy:n edustamat fleksopainon kulutustuotteet siirtyvät Marvaco Oy:lle 1.10.2024 alkaen Suomessa. Sopimukseen kuuluu Agergaard GmbH:n, Polymount BV:n, Polywest GmbH:n, Sandon Global Ltd:n, Swedev AB:n ja SWG GmbH:n tuotteita.
Flexica

Uusimmat uutiset

Stora Enson megatehdas Oulussa käynnistyi – uusi linja on Euroopan nykyaikaisin

Puun kulutus kasvaa Stora Enson Oulun tehtaalla noin miljoona kuutiometriä vuodessa, kun uusi kuluttajapakkauskartonkilinja pääsee täyteen vauhtiin. Osa raaka-aineesta tulee Brasiliasta asti. Toimitukset asiakkaille alkavat viimeistään kesäkuun loppuun mennessä.   
Oulu stora enso

Onko tämä Legon viherpesua?

Lego on parhaillaan korvaamassa pahvipakkaustensa sisällä olevat pienet palikoita sisältävät muovipussit paperisiin. Vaihto tehdään ympäristösyistä – mutta miten asia oikeastaan on? Hollannissa eräs ympäristöaktivisti testasi paperipusseja ja teki hämmästyttävän löydön.
Lego1x

Muoto-pakkauksien valmistajalle miljoona-avustus

Raumalle suunniteltu Muoto-tehdas sai 86,5 miljoonan rahoituksen, mutta Metsä Group ei vielä tiedä, toteutuuko hanke. Muoto on uusi kuitupohjainen pakkaussarja.  
Muoto

Kierrätettävä ja lämmöllä suljettava paperiuutuus Billerudilta

Billerud on kehittänyt kierrätettävän ja lämmöllä suljettavan paperin. Se on suunniteltu korvaamaan muovi pakkauksissa, joissa vaaditaan kierrätystä ja hyvää tiiviyttä.
Billerudx