Oravaisen tehtaille asennettiin marraskuussa harvinaislaatuinen stanssauskone. Se pystyy käsittelemään käyriä aaltopahviarkkeja paremmin kuin edeltäjänsä.
Syksyllä Oy Orapac Ab:n toimitusjohtaja Fredric Tidström saapui Barcelonaan mukanaan laukussa vääntyneitä ja käyriä aaltopaperiarkkeja. Nämä hieman erikoiselta kuulostavat matkatavarat oli kuitenkin pakattu Oravaisissa mukaan perustellusta syystä. Tidström oli muiden Orapacin työntekijöiden kanssa menossa testaamaan uutta KBA:n stanssauskonetta Espanjaan.
Useimmiten stanssauskoneeseen syötetään kartonkia, mutta Orapacilla sitä käytettiin jopa noin 90-prosenttisesti aaltopaperin stanssaukseen.
— Kone kyllä toimii, mutta aaltopaperiarkit ovat kartonkia useammin käyriä. Jos ylivetoarkki ei ole oikeassa paikassa, kone voi pysähtyä. Se hidastaa tuotantoa, Tidström kertoo.
Asiasta oli annettu palautetta valmistajalle, joka alkoi kehittää Orapacin toiveiden mukaista konetta. Oravaisissa kävi KBA:n edustajia testaamassa viisi vuotta vanhalla koneella, miten asiat voisi tehdä paremmin.
Optinen rekisteröinti kehittyi
Barcelonassa Tidströmiä odotti kehitystyön tulos: Koenig & Bauer Ipress 106 PRO SB. Sen sisään suomalaiset syöttivät vaikeimmat ja huonolaatuisimmat aaltopaperiarkkinsa.
— Testit sujuivat oikein hyvin. Yleensä stanssauskoneet on kehitetty kartongin stanssaukseen, mutta tässä koneessa on otettu huomioon aaltopahvi. Koneessa on nyt enemmän säätömahdollisuuksia. Suurin ero on, että siinä on optinen rekisteröinti, joka on huomattavasti tarkempi vanhaan verrattuna, Tidström kertoo.
Paremmin rekisteröityjen arkkien myötä tuotantonopeuden odotetaan kasvavan, sillä konetta ei tarvitse pysäyttää niin usein arkkien poistamiseksi.
— Totta kai uusi kone on myös nopeampi ja stanssien vaihtoajat lyhenevät, mutta rekisteröinnin tarkkuus on meille tärkein muutos entiseen verrattuna.
Kaupat syntyivät uudesta koneesta ja niin Pohjoismaiden ensimmäinen Koenig & Bauer Ipress 106 PRO SB lähti matkalle Oravaisiin.
Uusia projekteja kiikarissa
Orapacille kone saapui marraskuussa ja sen asentamiseen meni viikko.
— Kone on kooltaan suunnilleen samaa luokkaa kuin vanha, mutta sen jalanjäljet ovat hieman erilaiset. Niiden vuoksi lattiaa piti leikata. Kokonaisuutena investointi oli noin miljoonan euron luokkaa.
Seuraavaksi henkilökunta saa koulutusta uuden koneen käyttöön ja ennen joulua on tavoitteena saada ensimmäiset tuotantoerät ulos.
— Ensi vuodelle meillä on uusia projekteja kiikarissa. Tarvitsemme lisää kapasiteettia, jonka uskomme uuden koneen nyt tuovan. Saattaa olla myös mahdollista saada entistä ohuempia aaltopaperilajeja stanssauskoneeseen. Se olisi ylimääräinen plussa, Tidström hymähtää.