
Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
Neljä yritystä palkittiin vuoden 2025 Muovilupaus-palkinnoilla sen jälkeen, kun ne olivat erottuneet edukseen pakkausparannuksillaan kuluneen vuoden aikana. Palkinnot jaettiin 9. huhtikuuta, kun suuri osa norjalaisen pakkausteollisuuden toimijoita kokoontui Sommerroon Oslossa.
– Tämän vuoden palkinnonsaajat ovat asettaneet riman korkealle ja osoittivat, että kiertotalouteen tähtääviin pakkausratkaisuihin investoiminen kannattaa. Kaikki yritykset, jotka ovat tehneet Muovilupaus-lupauksen, inspiroivat muuta elinkeinoelämää seuraamaan perässä. Pakkaukset ovat tärkeä osa yritysten ympäristötyötä, sanoo toimitusjohtaja Jaana Røine Grønt Punkt Norgelta.
Grønt Punkt Norge aloitti Muovilupausn vuonna 2019, jotta yhä useammat yritykset sitoutuisivat kiertotalouteen perustuviin muoveihin. Nyt palkinnot jaettiin kuudetta kertaa.
”Design for Recycling” -palkinto meni Arla Foodsille sen uudesta Apetina-raastejuuston monomateriaalipakkauksesta.
”Kierrätysmuovin käytön lisäämisen” -palkinto meni Trioworld Lundinille heidän systemaattisesta työstään kotitalousmuovin kierrätyksessä.
”Tarpeettoman muovin vähentämisen” -palkinnon sai Lerum uusista mehu- ja virvoitusjuomapakkauksistaan, joissa muun muassa muutettiin pullon muotoilua ja etikettejä.
”Sustainability Award” -kestävyyskilpailun palkinto meni Den Stolte Hanelle, joka jätti kaupan ja teollisuuden tuotteissaan tarjottimet ja siirtyi kierrätettäviin PP-pusseihin.
Grønt Punkt Norge haluaa painottaa, että vain palkitut eivät ansaitse kunniaa. Yhteensä 94 yritystä teki Muovilupaus-lupauksen vuonna 2024. Yhdessä he:
- Käyttivät 9 014 tonnia kierrätysmuovia
- Vähensivät 1 316 tonnia muovia
- Paransivat 534 tonnin edestä muovin kierrätystä
– Kaikki Muovilupausn voittajat ja ehdokkaat ovat edelläkävijöitä muovipakkausten parantamisessa. On ihailtavaa, kuinka paljon vaivaa jäsenemme näkevät, sanoo Karl Johan Ingvaldsen, kierrätysyritys Plastreturin toimitusjohtaja.
Kokonaan uutta pakkausmuotoilua
Mehu- ja virvoitusjuomavalmistaja Lerum voitti palkinnon muovin vähentämisestä. Tekemällä useita muutoksia pulloihinsa he säästivät yhteensä 61 tonnia muovia vuonna 2024. Pullot tehtiin ohuemmiksi ja niiden kaulat lyhyemmiksi. Lisäksi etiketit poistettiin ja siirryttiin ohuempaan kutistemuoviin.
– On myönteistä, että useita pakkauksen osa-alueita on parannettu, mikä myös lisää täyttöastetta ja vähentää kuljetuspäästöjä, kirjoittaa tuomaristo perusteluissaan.
Tunnustus merkitsee paljon yritykselle Sognevuonon varrella.
– Arvostamme tätä suuresti. Olemme tehneet suuria muutoksia, jotka eivät olisi olleet mahdollisia ilman toimittajiamme, työntekijöitämme ja ennen kaikkea asiakkaitamme. Kiitos myös Grønt Punkt Norgelle tämänkaltaisten aloitteiden esille tuomisesta. Se antaa meille lisää inspiraatiota, sanoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Hans Christian Bjerketveit Lerumilta.
Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat Lantmännen Unibake uusilla Hatting-pusseillaan ja Hennig-Olsen uudella ja ohuemmalla jäätelöpakkauksellaan Sørlandis-tuotteelle.
Tuomariston perustelut:
Lerum on uudistanut mehu- ja virvoitusjuomavalikoimansa vuonna 2024. Tässä työssä yritys on onnistunut vähentämään pullojen muovin käyttöä 12 prosentilla, mikä säästää yli 52 tonnia muovia. Kaulaetiketin pienentäminen säästää 2,6 tonnia muovia, ja siirtyminen ohuempaan muovikalvoon säästää 6,2 tonnia muovia. Yhteensä tämä tarkoittaa muovin käytön vähenemistä 10 prosentilla eli lähes 61 tonnilla. Lisäksi yritys käyttää 12 tonnia enemmän kierrätysmuovia siirtymällä kutistekalvoon, jossa on 30 prosenttia kierrätysmuovia, ja vähentää kartongin määrää D-pakkauksessa, mikä säästää 900 kg kartonkia. Nämä toimet parantavat tuotannon tehokkuutta, vähentävät jätettä ja energiankulutusta sekä lisäävät täyttöastetta, mikä puolestaan vähentää kuljetuspäästöjä. On positiivista, että useita pakkauksen osa-alueita on parannettu ja saavutettu näin hyviä tuloksia.
Tuomariston kommentti muista ehdokkaista

Lantmännen Unibake siirtyi vuonna 2024 PA/PE-laminaatista PE-monoplastiin Hattingsarjan pusseissa Lierin leipomolla. Muovi on kierrätettävää, ja samalla pussit ovat ohuempia. Tämä vähentää muovin käyttöä 6 tonnia vuodessa, kun huomioidaan vain suoraan korvatut tuotteet, ja yli 11 tonnia, kun lasketaan mukaan vuoden 2024 uudet lanseeraukset. On hyvä, että siirtyminen kierrätettävään materiaaliin myös vähentää muovin käyttöä.
Hennig-Olsen lanseerasi Sørlandsglass-sarjansa vuonna 2024 uudessa pakkauksessa, mikä vähensi muovin käyttöä 45 tonnilla. Vuoden 2018 rakennemuutoksen jälkeen, jolloin säästettiin 50 tonnia muovia, epäiltiin, olisiko mahdollista vähentää muovia vielä lisää. Tämä kuitenkin onnistui laajojen testien ja tiiviin yhteistyön ansiosta toimittaja Skanem Bergenin kanssa. On hienoa nähdä, että yritys jatkaa pakkausten parantamista eikä tyydy aiemmin saavutettuihin tuloksiin.

88 prosenttia kierrätettyä kotitalousmuovia
Palkinto kierrätysmuovin käytön lisäämisestä myönnettiin Trioworld Lundinille, joka tunnetaan parhaiten kantokasseistaan ja jätepusseistaan. Vuodesta 2012 lähtien yritys on aktiivisesti pyrkinyt käyttämään tuotteissaan kierrätysmuovia. Tavoitteena on, että 90 prosenttia käytetystä muovista on kierrätettyä kotitalousmuovia. Vuonna 2024 yritys pääsi 88 prosenttiin.
Valitettavasti Trioworld ei päässyt paikalle palkintojenjakoon, mutta voittouutinen sai aikaan suuret aplodit.
– Olemme Trioworld Lundinilla valtavan iloisia ja ylpeitä Muovilupaust-voitosta. Tämä palkinto osoittaa, että olemme oikealla tiellä ja jatkamme kantokassien ja jätepussien kehittämistä kestävällä ja ilmastoystävällisellä tavalla, sanoo toimitusjohtaja Per Englund Trioworld Lundinilta.

Muut palkintoehdokkaat olivat Unilever Norge Knorrin 5 kilon ämpäreillä, jotka oli tarkoitettu ammattikeittiöiden käyttöön, ja Bama Gruppen uudella marjapakkausratkaisullaan.
Tuomariston perustelut
Vuodesta 2012 lähtien Trioworld Lundin on aktiivisesti työskennellyt kierrätysmuovin käytön lisäämiseksi, tavoitteenaan 90 % kierrätettyä kotitalousmuovia tuotteissaan. Vuonna 2024 yritys saavutti 88 prosenttia. On hienoa, että näin suuri osa käytetystä muovista on kierrätettyä ja että RecyClass-sertifiointi varmistaa muovin jäljitettävyyden.
Tuomariston kommentit muista ehdokkaista

Kuva: Grønt Punkt Norge
Unilever Norge AS on siirtynyt 99-prosenttisesti kemiallisesti kierrätettyyn PP-muoviin Knorrin viiden kilon ämpäreissä. Tämä tarkoittaa lähes kolmea tonnia kierrätysmuovia ja liittyy Unileverin maailmanlaajuiseen sitoumukseen käyttää 25 % kierrätysmuovia koko tuotannossaan vuoteen 2025 mennessä. Se haluaa vähentää neitseellisen muovin käyttöä 30 % vuoteen 2026 ja 40 % vuoteen 2028 mennessä. On positiivista, että toimijat työskentelevät strategisesti lisätäkseen kierrätysmuovin käyttöä, ja että he käyttävät kemiallisesti kierrätettyä muovia tarvittaessa.
BAMA on siirtynyt käyttämään kierrätettyä muovia marjapakkauksissaan NorgesGruppenille. Tämä tarkoittaa, että mustikoiden, karhunvatukoiden, vadelmien ja punaherukoiden pakkaukset on nyt valmistettu kierrätetystä PET-muovista (rPET), mikä korvaa lähes 75 tonnia neitseellistä muovia. Erityisen myönteistä on, että Bama haluaa käyttää rPET-muovia PET-tarjottimista PET-pullojen sijaan. 10–15 prosenttia marjapakkausten rPET:stä tulee kotitalouksien kierrätetystä PET-muovista (tray-2-tray).
Kierrätettävä juustopussi
Vuoden 2024 kierrätettävä suunnittelu -palkinto meni Arla Foodsille ja heidän uudelle Arla Apetina -juustoraastepakkaukselleen. Aiemmin laminaatista valmistettu pussi koostuu nyt pelkästä PP-muovista. Raati korostaa myös, että pakkausmuutos ei ole tapahtunut tuotteen säilyvyyden kustannuksella.

– On erittäin hyvä, että tuotteille, joilla on korkeat suojausvaatimukset, löydetään kierrätettäviä pakkausratkaisuja, toteaa raati.
Arla on globaali meijerituotteiden valmistaja, mutta tässä projektissa Norja on toiminut pilottituottajana, mikä tekee palkinnon saamisesta erityisen merkittävää norjalaiselle pakkaustiimille.
– On todella hienoa voittaa palkinto, erityisesti kilpailussa muiden hyvien ehdokkaiden kanssa. Odotamme innolla, että pääsemme viemään palkinnon kotiin ja jakamaan sen kollegoidemme kanssa, sanoo Thomas Enger, tuotekoordinaattori Arla Foodsilla.
Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat Orkla Foods uudella Mr Lee -nuudeliensa monomateriaalipakkauksella sekä Brynild uudella Minimix-pussillaan, jossa on siirrytty puhtaaseen PE:hen, pienennetty pussin korkeutta ja painopintaa.
Raadin perustelut
Lokakuussa 2024 Arla vaihtoi Arla Apetina -juustoraastepakkauksensa PA/PE-laminaatista PP/EVOH-rakenteeseen vaikuttamatta juuston säilyvyyteen. Lokakuun ja joulukuun välillä myytiin lähes 5,5 tonnia kierrätettäviä pakkauksia, ja määrä kasvaa huomattavasti tulevina vuosina. On erittäin hyvä, että kierrätettäviä ratkaisuja löydetään myös tuotteille, joilla on korkeat suojausvaatimukset, ja hienoa, että Arla on onnistunut tässä juustoraasteiden osalta.
Raadin kommentit muille ehdokkaille
Vuonna 2024 Orkla Foods vaihtoi Mr.Lee-nuudelipakkaukset metalloidusta PP-foliolaminaatista mono-PP-materiaaliin ja maustepussit PET/PE/alumiinilaminaatista mono-PP:hen. Tämä tarkoittaa, että lähes 23 tonnia lisää muovipakkauksia on nyt kierrätettäviä. Säilyvyys todettiin riittäväksi sekä valo- että pimeätestauksissa. On hienoa, että Orkla on löytänyt sekä kierrätettäviä että kuluttajille helpommin lajiteltavia pakkausratkaisuja.
Brynild vaihtoi Minimix-tuotteen pakkauksen PP/PE-yhdistelmästä monomateriaaliseen PE:hen ja vähensi painopinnan 60 prosenttiin. Lisäksi pussin korkeutta pienennettiin 2 cm, mikä vähentää muovinkäyttöä 15 prosenttia. D-pakkauksen korkeutta pienennettiin 3 cm, mikä säästää 38 prosenttia materiaalia, ja siitä poistettiin myös lakkaus. Korkeuden pienennys mahdollistaa yhden lisäkerroksen lavalle, mikä kasvattaa kuljetuskapasiteettia 33 prosenttia ja vähentää kuljetustarvetta. Etupuolelle on lisätty symboli ”kiitos, että lajittelet”. On hienoa nähdä, että siirtyminen monomateriaaliin voi myös johtaa materiaalin käytön vähentämiseen, ja erityisen positiivista on painopinnan määrän vähentäminen.

Kestävyys-palkinto
Kestävyys-palkinto jaetaan yhteistyössä Matvettin kanssa. He ovat vaikuttuneita tämän vuoden ehdokkaista, jotka osoittavat, että alan johtavat toimijat kantavat vastuunsa tarjoamalla konkreettisia ja innovatiivisia pakkausratkaisuja, jotka auttavat säilyttämään elintarvikkeiden laadun. Vuoden kestävyys-palkinto meni Den Stolte Hanelle, joka on muun muassa vaihtanut kaupallisiin ja teollisiin käyttötarkoituksiin tarkoitetuissa tuotteissaan rasiat kierrätettäviin PP-pusseihin.
– Den Stolte Hane osoittaa, että muovin käyttöä voidaan vähentää ilman, että se vaikuttaa ruoan säilyvyyteen. Korvaamalla muoviset rasiat kierrätettävillä pusseilla ja käyttämällä yksittäispakastusta kananfileille mahdollistetaan joustavampi annostelu, mikä on tärkeä askel ruokahävikin torjunnassa, sanoo Matvettin toimitusjohtaja Anne-Grete Haugen.

Marte Dalsnes ja Michelle Seigererud Den Stolte Hanelta. Kuva: Herman Ekendahl-Dreyer / Grønt Punkt Norge
– Arvostamme suuresti, että työmme huomioidaan. Tämä tunnustus on tulosta hyvästä yhteistyöstä koko organisaation sisällä, sanoo Marte Dalsnes, liiketoiminnan kehittäjä ja vastuullisuusjohtaja Den Stolte Hanelta.
Muut ehdokkaat palkinnon saajiksi olivat Bama Gruppen uudella tomaattien pakkausmenetelmällään sekä UNIL uudella makkarapakkauksellaan.
Raadin perustelut
Den Stolte Hane siirtyi talvella 2024/2025 rasioista kierrätettäviin PP-pusseihin suurimmassa osassa kaupallista ja teollista valikoimaansa. Tämä johti 75 prosentin muovin käytön vähenemiseen ilman, että säilyvyys kärsi. Pussien käyttö mahdollistaa myös enemmän tuotteita per lava, mikä vähentää kuljetuksia ja pienentää ilmastovaikutuksia. Lisäksi pakasteet pakataan nyt yksittäisinä IQF-pakastimella, mikä auttaa vähentämään ruokahävikkiä, koska vain tarvittava määrä voidaan sulattaa. On hienoa, että materiaalinkäyttöä vähentävät pakkaukset säilyttävät tuotteen laadun, ja erityisen tärkeää on, että myös pakastusprosessin muutos tukee ruokahävikin vähentämistä.
Raadin kommentit muille ehdokkaille
BAMA on kehittänyt uuden pakkausmenetelmän, jossa käytetään ristiinlaminoitua, vahvempaa kiristekalvoa tomaateille. Tämä on vähentänyt materiaalinkäyttöä 34 prosenttia, mikä tarkoittaa yli 4 tonnin muovisäästöä ja samalla 15 prosentin ajansäästöä. Lisäksi tuloksena on parempi ilmanvaihto, pidempi säilyvyys ja vähemmän homeisia tomaatteja. Terminaaleissa on koettu, että uutta muovia on myös helpompi käsitellä. On hienoa, että BAMA on onnistunut vähentämään homeisten tomaattien ruokahävikkiä samalla, kun muovin käyttö on vähentynyt.

Åse Øygarden on BAMAn pakkauspäällikkö. Bama oli ehdolla kahdessa kategoriassa. Kuva: Grønt Punkt Norge
Yhdessä Wipakin ja Fatlandin kanssa UNIL on kehittänyt PP/EVOH-pohjaisen makkarapakkauksen ilman vaikutusta tuotantokapasiteettiin tai säilyvyyteen. He työskentelevät myös paperietikettien vaihtamiseksi materiaaliin, joka on yhteensopiva pääpakkauksen kanssa. He ovat aloittaneet prosessin saadakseen pakkaukselle RecyClass-sertifikaatin. Nyt he testaavat samaa pakkausratkaisua jauhelihaan, grillimakkaraan, nakkeihin, pekoniin ja pihveihin. On hienoa, että he ovat onnistuneet kehittämään kierrätettäviä pakkauksia makkaroille vaikuttamatta säilyvyyteen. Erityisen positiivista on, että he mahdollistavat ratkaisun käytön myös muille Fatlandin asiakkaille.

Teksti: Roger Stormo