Muoviteollisuus arvostelee muovikassialoitetta

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-02-27
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Eduskunnassa on tehty aloite muovisten ostoskassien aiheuttamien ympäristöhaittojen vähentämiseksi. Muoviteollisuus arvostelee aloitteen väittämiä.

Toimenpidealoite tehtiin eduskunnassa 21.2.. Sen allekirjoittajat ovat pääasiassa keskustapuoleen ja vihreiden kansanedustajia. Aloitteessa ehdotetaan että hallitus ryhtyy toimenpiteisiin, joilla muovisten ostoskassien osalta vähennetään ympäristöhaittoja ja lisätään uusiutuvien raaka-aineiden käyttöä ostoskassien valmistuksessa.

Aloitteen mukaan tarvitaan toimenpiteitä, joilla teollisuutta kannustetaan uusien tuotanto- ja materiaaliratkaisujen kehittämiseen. Suomessa tulee säädösteitse ohjata kuluttajia valitsemaan ympäristöystävällisin ostoskassi.

Muoviteollisuuden tiedotteen mukaan aloite niputtaa monta tärkeää asiaa ja globaalia ongelmaa yhteen. Kaikilla niputetuilla asioilla ei ole yksinkertaista yhteyttä edes toisiinsa. Teollisuuden mukaan uusiomuovikassi on moneen otteeseen ja monella tekijällä mitattuna sijoittunut ympäristöystävällisyyden kärkeen ilman lakiohjaustakin, eikä sellaista tarvita.

Kasseihin saadaan jo sijoitettua Suomessa yli 3 000 tonnia kierrätysmuovia, mikä vastaa noin viidennestä maamme muovipakkauskierrätyksestä (ilman PET-panttipulloja). Kaikki tämä on saavutettu ilman erillistä kansallista säädöstä asiakkaiden valinnoilla ja muoviteollisuuden kehitystyöllä. Näin tulee olla jatkossakin, Muoviteollisuus sanoo.

Muovikassin resurssikulutus on teollisuuden mukaan yleensä minimaalinen sen suojaamien tuotteiden valmistukseen tai liikuttamiseen nähden. Muovikasseja valmistaa Suomessa puolenkymmentä yritystä, joissa on satoja ihmisiä töissä. Kaikki nykyiset muovikassit voidaan kierrättää ja aivan lopuksi niistä voidaan myös saada energiasisältö hyötykäyttöön.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept