Muovit kiertoon K-kaupoissa

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-10-27
PÄIVITETTY: 2023-11-15

Uuden jätelain mukanaan tuoma yritysten muovipakkausten erilliskeräys on suurin kertamuutos K-kauppojen jätteiden lajittelussa sitten pahvinkeräyksen alkamisen 1990-luvulla. K-ryhmässä on tammi-elokuun aikana kerätty kierrätykseen 200 tonnia enemmän muovijätettä kuin vastaavana aikana viime vuonna. 

Tavaroiden kuljetus ja hyllytys kaupoissa tuottaa päivittäin suuret määrät styroksi- ja muovilaatikoita, jotka on Suomessa tähän asti lajiteltu polttoon ohjautuvaan energia- ja sekajätteeseen.

Uuden jätelain vauhdittamana jäteyhtiöt alkoivat vuoden 2023 alussa tarjota mahdollisuutta lajitella myös kaupoissa syntyvät muovipakkausjätteet erikseen. K-ruokakaupoissa, K-Rauta-kaupoissa ja yritysasiakkaita palvelevissa Onninen Express -myymälöissä on jo lähdetty mukaan keräämään erikseen muovipakkauksia.

”Kaupoissa tarvitaan päivittäin suuret määrät esimerkiksi styroksisia kalalaatikoita, irtokarkkilaatikoita ja kukkaämpäreitä ja -alustoja. Mahdollisuus toimittaa nämä pakkaukset erikseen kierrätykseen ja uusiokäyttöön edistää kiertotaloutta. Muovipakkausten erilliskeräys on merkittävin jätteiden kierrätystä tehostava muutos sitten pahvinkeräyksen alkamisen. Esimerkiksi K-Citymarketeissa saadaan energia- ja sekajätteen osuutta nyt pienennettyä noin puoleen aiemmasta”, sanoo Keskon päivittäistavarakaupan ympäristöpäällikkö Hanna Lehmuskoski.

Muovipakkaukset lajittelevien kauppojen määrä kasvaa koko ajan, ja K-ryhmästä on saatu erilaisia muoveja kiertoon tammi-elokuussa jo 200 tonnia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kauppojen kierrätysluvut nousevat muovipakkausten keräyksen myötä tänä vuonna korkeammiksi kuin koskaan aikaisemmin – yhdessä pilottikaupassa jopa 95 prosentin kierrätysasteeseen.

Kiertotalouden edistäminen on yksi K-ryhmän vastuullisuustyön painopisteistä. K-ryhmän pakkaus- ja muovilinjauksissa on asetettu tavoitteita, jotka tähtäävät muovin käytön vähentämiseen ja pakkausten kierrätettävyyden parantamiseen. Esimerkkinä toimialojen omista toimenpiteistä Keskon rakentamisen ja talotekniikan toimiala liittyi Rakentamisen muovit green deal -sopimukseen ensimmäisenä kaupan alan yrityksenä vuonna 2022.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept