Muovipullojen palauttaminen väheni

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-03-20
PÄIVITETTY: 2023-04-05

Vuonna 2022 Suomessa palautettiin kaikkiaan noin 2,2 miljardia pantillista juomapakkausta. Määrä on niukasti uusi ennätys, lisäystä edellisvuoteen on noin 3 miljoonan pakkauksen verran. Ylivoimaisesti suosituin pakkaustyyppi juomissa on alumiininen tölkki: niitä palautui viime vuonna noin 1,4 miljardia kappaletta. Pantillisia muovipulloja palautettiin 635 miljoonaa ja lasipulloja 134 miljoonaa.  Suomessa on kuluttajille kaikkiaan 4000 palautuspistettä.

Muovipullojen palautusasteet laskussa

Viime vuonna kaikkien pantillisten juomapakkausten palautusaste oli 96 %. Parhaiten palautuivat tölkit (99 %) ja lasipullot (98 %). Muovipullojen palautuminen automaatteihin oli alemmalla tasolla, niiden palautusaste oli silti hyvä, 90 %.

Muovipullojen palautusaste on viime vuosina ollut lievässä laskusuunnassa. Selkeää syytä tähän ei ole tiedossa. Osa pantillisista juomapakkauksista päätyy Palpan kuluttajakyselyiden perusteella muulla tavoin kierrätykseen, mm. taloyhtiöiden muovipakkausten keräysastioihin. Jonkin verran muovipulloja voi jäädä palauttamatta siksikin, että niiden viivakoodin sisältämä etiketti on irronnut.

Jokainen suomalainen palauttaa vuodessa keskimäärin noin 400 pantillista pulloa ja tölkkiä. Viime vuonna palautui kaikkiaan 19 800 tonnia alumiinia, 16 800 tonnia muovia ja 52 300 tonnia lasia uudelleen käytettäväksi. Palpan kierrätysjärjestelmän pääperiaatteena on suljettu kierto, mikä tarkoittaa sitä, että juomapakkausten materiaalista valmistetaan  uusia juomapakkauksia.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept