Muovipakkausten valvonnassa puutteita

JULKAISTU: 28. helmikuun 2016
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Pohjoismaisessa valvontahankkeessa selvisi, että noin puolessa elintarvikemuovipakkauksista on puutteita valvonta-asiakirjoissa. Puutteita korjataan alan koulutuksella.

Pohjoismaissa tehtiin vuonna 2014 laaja muovisten pakkausmateriaalien valvontahanke. Hankkeen tulosten mukaan muovimateriaalien vaatimuksenmukaisuutta (turvallisuutta) osoittavat asiakirjat olivat yrityksissä hyvin saatavilla (97 % tuotteista), mutta niiden laatu vaihteli. Vain 45 % asiakirjoista sisälsi elintarviketurvallisuuden kannalta riittävät tiedot.

”Elintarvikeyritysten kannalta keskeisiä materiaaleja koskevia tietoja ovat migraatiotiedot ja käyttöolosuhdetiedot: elintarvikkeen tyyppi, lämpötilat ja aika,” kertoo ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta Kehittyvä elintarvike-lehden numerossa 1/2016. Hän johti Suomessa valvontahanketta.

Kostamo muistuttaa, että muovien ja muidenkin elintarvikepakkausten vaatimuksenmukaisuudessa on kysymys kemiallisen kontaminaation hallitsemisesta niin, että se saadaan rajoitettua minimiin. Vastuu pakkausmateriaalien ja tarvikkeiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja markkinoijalla.

Vaatimuksenmukaisuuden hallinnasta koulutusta
Suomen Pakkausyhdistys pyrkii parantamaan alan toimijoiden osaamista koulutuksella. Yhdistys järjestää yhteistyössä Elintarviketeollisuusliiton kanssa päivän mittaisen koulutustilaisuuden, jossa käydään läpi keskeisin kontaktimateriaaleja koskeva säännöstö sekä odotettavissa olevat muutokset.

Tilaisuudessa esitellään myös työkaluja ja menetelmiä vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi. Ohjelma on suunniteltu kaikille eri kontaktimateriaalien kanssa työskenteleville.

Tilaisuus Pakkausmateriaalien vaatimuksenmukaisuuden hallinta järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 8.3.2016.

 

 

 

Jatka lukemista

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

Luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille

Better with Less – Design Challenge -pakkaussuunnittelukilpailun kymmenen finalistityötä esittelevät luovia vaihtoehtoja muovipakkauksille. Tarve löytää vaihtoehtoja on ilmeinen, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja Ilkka Harju. Työt ovat nyt nähtävillä ja suosikkiaan voi äänestää verkossa.
better-kilpailu-liituaski

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi