Muovipakkausten valvonnassa puutteita

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2016-02-28
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pohjoismaisessa valvontahankkeessa selvisi, että noin puolessa elintarvikemuovipakkauksista on puutteita valvonta-asiakirjoissa. Puutteita korjataan alan koulutuksella.

Pohjoismaissa tehtiin vuonna 2014 laaja muovisten pakkausmateriaalien valvontahanke. Hankkeen tulosten mukaan muovimateriaalien vaatimuksenmukaisuutta (turvallisuutta) osoittavat asiakirjat olivat yrityksissä hyvin saatavilla (97 % tuotteista), mutta niiden laatu vaihteli. Vain 45 % asiakirjoista sisälsi elintarviketurvallisuuden kannalta riittävät tiedot.

”Elintarvikeyritysten kannalta keskeisiä materiaaleja koskevia tietoja ovat migraatiotiedot ja käyttöolosuhdetiedot: elintarvikkeen tyyppi, lämpötilat ja aika,” kertoo ylitarkastaja Pirkko Kostamo Evirasta Kehittyvä elintarvike-lehden numerossa 1/2016. Hän johti Suomessa valvontahanketta.

Kostamo muistuttaa, että muovien ja muidenkin elintarvikepakkausten vaatimuksenmukaisuudessa on kysymys kemiallisen kontaminaation hallitsemisesta niin, että se saadaan rajoitettua minimiin. Vastuu pakkausmateriaalien ja tarvikkeiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja markkinoijalla.

Vaatimuksenmukaisuuden hallinnasta koulutusta
Suomen Pakkausyhdistys pyrkii parantamaan alan toimijoiden osaamista koulutuksella. Yhdistys järjestää yhteistyössä Elintarviketeollisuusliiton kanssa päivän mittaisen koulutustilaisuuden, jossa käydään läpi keskeisin kontaktimateriaaleja koskeva säännöstö sekä odotettavissa olevat muutokset.

Tilaisuudessa esitellään myös työkaluja ja menetelmiä vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi. Ohjelma on suunniteltu kaikille eri kontaktimateriaalien kanssa työskenteleville.

Tilaisuus Pakkausmateriaalien vaatimuksenmukaisuuden hallinta järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 8.3.2016.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox