BASF:n tekemän elinkaarianalyysin mukaan jäykät muovipakkaukset tuottavat enemmän hiilidioksidia kuin pehmeät.
Kemianyhtiö BASF on kehittänyt elinkaarianalyysin, jolla selvitetään, millaisia ympäristövaikutuksia vaihtoehtoisista raaka-aineista valmistetulla mozzarellapakkauksella voi olla elintarvikemuovia valmistettaessa. Analyysi osoittaa, että kovasta muovista valmistettu mozzarellapakkaus tuottaa käyttöikänsä aikana kolme kertaa enemmän hiilidioksidia kuin pehmeä monikerroksinen pakkaus.
Pakkausmuodolla on tärkeä rooli ympäristön kannalta. Kovien muovipakkausten valmistusmenetelmällä on potentiaalisesti erittäin suuri ympäristövaikutus lähes kaikissa luokissa verrattuna pehmeisiin monikerroksisiin pakkauksiin, jotka sisältävät huomattavasti vähemmän raaka-ainetta ja tuottaa siten vähemmän pakkausjätettä BASF:n LCA:n mukaan.
Valmistuksessa käytetyt vaihtoehtoiset raaka-aineet lisätään muoviin sertifioidulla massatasapainomenetelmällä ja tutkimuksessa verrataan pehmeää monikerrospakkausta samaan fossiiliseen raaka-aineeseen perustuvaan pakkaukseen. Lisäksi tutkittiin fossiilipohjaista mozzarellapakkausta kovassa muovissa. Tutkimuksessa on myös tutkittu erilaisia teknisiä ja metodologisia skenaarioita, kuten vihreän sähkön käyttöä ja kemiallista tai mekaanista kierrätystä tuotteen elinkaaren lopussa.
Tutkimuksen on arvioinut kolmen riippumattoman asiantuntijan paneeli.
Päästöt/1000 pakkausta
Kova muovi 23,1 kg CO2
Pehmeä monikerroksinen muovi 7,6 kg CO2