Kierrätysmaksut laskevat Suomessa jälleen 2019

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-12-06
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomi ja Ruotsi kulkevat eri suuntaan pakkausten kierrätysmaksuissa. Suomessa ne pääosin alenevat, kun Ruotsissa maksuja korotetaan, joitakin tuntuvastikin.

Suomessa on positiivinen tilanne, kun useiden pakkausmateriaalien kierrätysmaksut alenevat ensi vuonna. Hinnat alenevat lasin, muovin ja joidenkin paperikuitujen osalta. Metallipakkausten maksu pystyy ennallaan ja puupakkausten hinnassa on pientä nousua. Myös yritysten asiakasmaksu alenee.

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on laskenut, että ensi vuonna tuottajavastuusta yrityksille koituva kustannus laskee noin 7 % (750 000 euroa) tähän vuoteen verrattuna, jos pakkausten käyttömäärä pysyy ennallaan.

Tänä vuonna kustannus asiakkaille on noin 17,1 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2017 oli noin 20,7 miljoonaa euroa. Kustannukset laskisivat ensi vuonna siis toisena vuonna peräkkäin.

”Pääsyy kustannusten laskuun on tuottajavastuun laajenemisen aiheuttaman siirtymävaiheen jääminen taakse. Olemme nyt luoneet varsin tehokkaan järjestelmän kuluttajapakkausten keräämiseen”, kertoi RINKI-lehdessä yrityksen toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.

Ruotsin Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) on sen sijaan päättänyt korottaa tuntuvasti muovin ja paperipakkausten kierrätyshintoja 1.4.2019. Packnews.se on laskenut, että joidenkin materiaalien kierrätysmaksut nousevat peräti 74 %. Metallipakkausten maksut pysyvät kuitenkin ennallaan. FTI ottaa käyttöön uuden hintarakenteen, joka heijastaa keräyskustannuksia ja kierrätysmateriaalin myynnistä saatavia tuloja.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept