Suomi ja Ruotsi kulkevat eri suuntaan pakkausten kierrätysmaksuissa. Suomessa ne pääosin alenevat, kun Ruotsissa maksuja korotetaan, joitakin tuntuvastikin.
Suomessa on positiivinen tilanne, kun useiden pakkausmateriaalien kierrätysmaksut alenevat ensi vuonna. Hinnat alenevat lasin, muovin ja joidenkin paperikuitujen osalta. Metallipakkausten maksu pystyy ennallaan ja puupakkausten hinnassa on pientä nousua. Myös yritysten asiakasmaksu alenee.
Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy on laskenut, että ensi vuonna tuottajavastuusta yrityksille koituva kustannus laskee noin 7 % (750 000 euroa) tähän vuoteen verrattuna, jos pakkausten käyttömäärä pysyy ennallaan.
Tänä vuonna kustannus asiakkaille on noin 17,1 miljoonaa euroa, kun se vuonna 2017 oli noin 20,7 miljoonaa euroa. Kustannukset laskisivat ensi vuonna siis toisena vuonna peräkkäin.
”Pääsyy kustannusten laskuun on tuottajavastuun laajenemisen aiheuttaman siirtymävaiheen jääminen taakse. Olemme nyt luoneet varsin tehokkaan järjestelmän kuluttajapakkausten keräämiseen”, kertoi RINKI-lehdessä yrityksen toimitusjohtaja Juha-Heikki Tanskanen.
Ruotsin Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) on sen sijaan päättänyt korottaa tuntuvasti muovin ja paperipakkausten kierrätyshintoja 1.4.2019. Packnews.se on laskenut, että joidenkin materiaalien kierrätysmaksut nousevat peräti 74 %. Metallipakkausten maksut pysyvät kuitenkin ennallaan. FTI ottaa käyttöön uuden hintarakenteen, joka heijastaa keräyskustannuksia ja kierrätysmateriaalin myynnistä saatavia tuloja.