Kestävät innovaatiot kisaavat PacTecissä

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2024-03-05
PÄIVITETTY: 2024-03-13

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic -tapahtuman uudessa Kestävät innovaatiot -kilpailussa etsitään pakkaus-, elintarvike- ja muovialojen kiinnostavimpia innovaatioita, joissa toteutuu kestävyyden näkökulma. Kilpailussa on mukana 20 innovaatiota. Voittaja julkistetaan PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordicissa Helsingin Messukeskuksessa 13.3.2024. 

Ensi kertaa järjestettävässä Kestävät innovaatiot -kilpailussa on kategoriat pakkaamisen, elintarviketeollisuuden ja muoviteollisuuden tuotteille ja palveluille. Asiantuntijaraati valitsee osallistujien joukosta kolme finalistia, jotka pitchaavat ideansa tapahtumassa 13.3.2024. Pitchausten pohjalta valitaan yksi voittaja, joka saa Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5000 euron palkinnon.  

 Pakkaamisen tuotteet ja palvelut -kategoriassa ovat mukana:

 • Bong Suomi Oy: AirPro Green -paperikuplapussi / AirPro Green bubble bag AirPro-paperikuplapussissa muovikuplat on korvattu paperikennorakenteella. Innovaatio on valmistettu 100-prosenttisesti FSC-sertifioidusta paperista ja on täysin kierrätettävä. Paperikuplapussi auttaa vähentämään muovin käyttöä ja helpottaa tuotteen kierrättämistä.  
 • Cajo Technologies Oy: Cajo MakeBright™ Innovaatio on ympäristöystävällinen ja lisäaineeton tapa tehdä tuotemerkintöjä pakkausmateriaaleihin. Cajo MakeBright™tuottaa tarkkoja ja pysyviä tuotemerkintöjä suoraan pakkauspahviin kustannustehokkaasti ja vastuullisesti.  
 • CreaMill Oy: Joustopakkauksen kuumasaumattu läppä Kuumasaumattu paperinen joustopakkaus avataan läpästä vetämällä, ja innovaation kartonkiliuskan ansiosta läppä nousee koko matkalta, mikä helpottaa pakkausten avaamista. Keksintö toimii parhaiten paperipakkauksissa, koska siinä hyödynnetään kuiturepeämistä.  
 • CreaMill Oy: Tarraliimasuljin joustopakkauksille Innovaatio on kartongista ja paperista valmistettu suljin, jota myydään rullatavarana paperisiin joustopakkauksiin. Pakkaustyypistä riippuen suljin voidaan kiinnittää heti pakkauskoneen alkupäässä paperin purkautuessa rullalta tai vasta valmiiseen pakkaukseen. Suljinta on helppo ja nopea käyttää. Kuitumateriaalista valmistettu suljin helpottaa pakkausten kierrättämistä.  
 • KraftPal Finland Oy: KraftPal -pahvilava Pahvilavat valmistetaan kaksiaaltoisesta pahvista täysin automatisoidulla tuotantoprosessilla. Lavat ovat ekologisia ja kestävän kehityksen mukainen vaihtoehto puisille, komposiittisille, muovisille tai muista materiaaleista valmistetuille lavoille. Pahvilavat kestävät rakenteensa ansiosta useiden tonnien painon. Pahvilavat vähentävät keveytensä vuoksi kuljetuskustannuksia ja niiden käsitteleminen on turvallista. Tuote on täysin kierrätettävä, mikä säästää ympäristöä ja edistää kiertotaloutta.   
 • OpenCO2net Oy: Pakkauksen hiilijalanjälkilaskuri Selainpohjainen ohjelmistopalvelu on kehitetty yritysten ja erilaisten toimialojen käyttöön. Ohjelmistosta on tehty esimerkiksi Jospakille pakkausten ja Muotekille muovituotteiden hiilijalanjälkilaskuri. Ohjelmistoilla voidaan laskea koko tuotevalikoiman päästöt tuotteiden elinkaaren ajalta. 
 • Sumi Oy: Sumilit vastaavat – Pakkausten tuottajavastuutekoäly kiertotalouden vauhdittajana Sumilit vastaavat -palvelubotti on tekoälyä hyödyntävä neuvontapalvelu, jonka avulla on helppo ottaa selvää pakkausten tuottajavastuusta ja kierrätyksestä. Tekoäly hakee tiedot Sumin ja sen kumppaneiden verkkosivujen aineistoista, viranomaisten tietokannoista sekä esimerkiksi Finlexin lainsäädännöstä. Lisäksi tekoälyä on koulutettu yleisimmillä lainsäädäntömuutoksiin liittyvillä kysymyksillä ja vastauksilla.  
 • UPM Specialty Papers, Lantmännen Unibake Finland ja Adara Pakkaus: Muovisista sisäpusseista suojakalvopaperiin / barrierpaperi Yritykset ovat yhteistyössä kehittäneet elintarvikekäyttöön soveltuvan kierrätettävän pahvilaatikon, jonka sisäpinta on pakkauspaperia. Uusi, kuitupohjainen pakkausratkaisu korvaa muovipussit pakastettujen leipomotuotteiden sisäpakkauksena. Innovaatio vähentää muovin tarvetta ja pienentää yritysten hiilijalanjälkeä. 
 • Virtex Nord Oy: Zero Plastic carry handle / kantokahva 100-prosenttisesti paperinen kantokahva on kierrätettävä ja sen vuoksi ympäristöystävällinen vaihtoehto muoville. Kantokahva sopii käytettäväksi erilaisiin pakkauksiin ja esimerkiksi elintarvikkeiden kantamiseen.  
 • Walki: Natural barriers – Packaging straight from nature / Luonnolliset suojat – pakkaukset suoraan luonnosta Walkin R&D-tiimi on kehittänyt kuitupohjaisen materiaalin, jonka suojaava kerros on tehty luonnollisista polymeereistä. Biopolymeerit tuotetaan elävistä soluista aiemmin käytettyjen keinotekoisten polymeerien sijaan. Ne ovat biohajoavia. Suojakerros ei ole kovin pitkäikäinen, minkä vuoksi sen käyttö soveltuu pikaruokien ja muiden nopeasti syötävien ruokien pakkaamiseen. 
 • Walki: Paperista valmistettu pakkauspussi, jonka voi ripustaa roikkumaan Walki on kehittänyt euroaukon yläpuolelle näkymättömän paperikaistaleen, joka toimii turvavyön tavoin paperipussille. Innovaatio on tarkoitettu pienille elintarvikkeille ja kodin pienmetalleille. Pussissa oleva paperikaistale varmistaa, että pussi säilyy myynnissä roikkuessa ehjänä, vaikka siinä olisi painoa. Paperipussi vähentää yritysten hiilijalanjälkeä, kun muovipakkauksista voidaan luopua. 

Jatka lukemista

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Messuille 13. - 14.3.2024!

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 tuo pakkaus-, elintarvike- ja muovialan yritykset, ammattilaiset ja vaikuttajat yhteen Helsingin Messukeskukseen 13.–14.3.2024.
Pactec

UPM käynnistää muutosneuvottelut lomautuksista

UPM Pulp, UPM Timber ja UPM Communication Papers käynnistävät muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista koskevat UPM:n kaikkia suomalaisia sellutehtaita, sahoja ja painopaperitehtaita. Lomautukset kosekevat eri toimipisteissä yhteensä noin 2260 henkilöä.
IMG_0261

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli