Kauppojen ruokahävikki pienentynyt selvästi

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-09-13
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Kaupat ovat onnistuneet vähentämään ruokahävikkiä eri keinoin. Viime vuonna hävikiksi päätyi enää 1,79 prosenttia myytävistä elintarvikkeista.

Vuonna 2016 Päivittäistavarakauppayhdistyksen (PTY) jäsenyrityksissä hävikiksi päätyi 1,79 % elintarvikkeista. Edellisenä vuonna vertailukelpoinen luku oli 1,84 %. Lukuun sisältyvät ruoka-apuun annettavat tuotteet muuhun hyötykäyttöön kuten biokaasun, bioetanolin ja rehun valmistukseen menevän hävikin lisäksi. PTY julkaisee tunnuslukunsa kaupan ruokahävikistä nyt toista kertaa.

Hävikkiluku kuvaa päivittäistavarakaupan myymälöiden ja kaupan oman logistiikan tunnistettua elintarvikehävikkiä. Siihen on laskettu myynnistä esimerkiksi myyntiajan loppumisen, laadun heikkenemisen tai pakkausten rikkoutumisen takia poistetut elintarvikkeet. Lukuun ei lasketa varkaushävikkiä tai hinnanalennuksia, mutta ruoka-apu on mukana hävikkinä. Luku ei koske Foodservice-tukkukauppaa, joka toimittaa elintarvikkeita mm. ravintoloille ja julkishallinnon keittiöille.

PTY:n mukaan kaupat ovat tehokkaita ruokahävikin vähentämisessä. Avainasemassa onnistumisessa ovat ammattitaitoinen henkilökunta sekä sähköiset ennuste- ja tilausjärjestelmät ja tehokas logistiikka. Myös vapautuneet aukioloajat ovat auttaneet pienentämään hävikkiä. Tuotteita voidaan lisäksi myydä alennetuilla hinnoilla parasta ennen -merkinnän tai viimeinen käyttöpäivä -päiväyksen lähestyessä.

Kaupan ketjut ovat meneillään olevalla Hävikkiviikolla tiedottaneet panostuksistaan ruokahävikin pienentämiseen. K-ryhmä asetti jo vuonna 2013 tavoitteekseen vähentää K-ruokakaupoissa syntyvää ruokahävikkiä kymmenen prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Hävikki vähenee tällä hetkellä 1–2 %:n vuositahdilla.

Lidl Suomi kertoo elintarvikehävikin laskeneen myymälöissään vuonna 2016 kiloissa mitattuna yli 10 prosentilla 1,35 prosenttiin. Luvussa ovat mukana niin ruoka-apuun annettavat tuotteet kuin energiantuotannossa ja rehunvalmistuksessa hyötykäyttöön menevä hävikki.

Vuonna 2016 S-ryhmän ruokahävikki oli 1,63 prosenttia. Luku sisältää myös hyväntekeväisyyteen lahjoitetut tuotteet.

”Hävikin määrä suhteessa myyntiin on pienentynyt jo yli 10 vuoden ajan. Tavoitteenamme on edelleen pienentää sitä 15 prosenttia vuodesta 2015 vuoteen 2020 mennessä”, suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen S-ryhmän vähittäiskaupasta kertoo. Yhtenä keinona ryhmä on aloittanut ilta-alen, jossa punalaputetuista elintarvikkeista annetaan viimeisinä aukiolotunteina 60 prosentin alennus.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak