Kasvipohjaisten ruokien kulutus kasvaa Suomessa. Ruokateollisuus vastaa kysyntään laajentamalla tuotantoaan ja tiivistämällä yhteistyötään.
Kasviproteiinien ja hyvien kasviöljyjen saanti kiinnostaa kuluttajia, mutta myös kasvipohjaisia tuotteita (engl. plant based) nautitaan yhä useammin.
Elintarviketeollisuusliittoon on perustettu uusi toimialayhdistys, Kasvisteollisuusyhdistys, joka kokoaa yhteen hedelmiä, marjoja, perunoita, vihanneksia, sieniä ja palkokasveja jalostavan kotimaisen teollisuuden. Tavoitteena on vahvistaa alan edunvalvontaa ja saada kasvipohjaisia raaka-aineita, ruokia ja juomia valmistavat yritykset mukaan trendin harjalle vastaamaan kasvavaan kulutuskysyntään.
Yhdistys edustaa laajaa valikoimaa kasvipohjaisia ruokia ja juomia: perunajalosteita, pakasteita, säilöttyjä ja kuivattuja kasviksia, vihannessäilykkeitä, mehuja, hilloja, soseita, pilkottuja ja pakattuja kasviksia, smoothieita, keittoja ja välipaloja.
Kasvisteollisuusyhdistys on yritysmäärällään Elintarviketeollisuusliiton suurin toimialayhdistys.