Fazer tuo kotimaisen ksylitolin valmistamisen takaisin Suomeen rakentamalla kauran kuoresta ksylitolia valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen 40 miljoonalla eurolla.
Ksylitolimarkkinoiden odotetaan kasvavan, ja Fazerin tavoitteena on myydä maailmanlaajuisesti tätä kasvipohjaista, suomalaista alkuperää olevaa raaka-ainetta.
Ksylitolitehdas rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen. Tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Tehdas valmistaa useita ksylitolilaatuja, joita voidaan käyttää elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.
Ksylitolin valmistaminen kauran kuorista on todellinen innovaatio, jossa käytetään uutta teknologiaa. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä siinä käytettävää raaka-ainetta ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa. Tällä hetkellä kauran kuoria käytetään pääasiassa energiantuotantoon.
”Innovaatio on erinomainen esimerkki kiertotaloudesta. Olemme luoneet uudenlaista teknologiaa, jonka olemme patentoineet. Raaka-aineena ksylitoli mahdollistaa terveellisempien vaihtoehtojen tarjoamisen kuluttajille. Uskomme, että kasvipohjaisesta pohjoismaisesta raaka-aineesta valmistettu ksylitoli herättää kiinnostusta myös Pohjoismaiden ulkopuolella, jopa maailmanlaajuisesti. Suunnitelmissa on laajentaa ksylitolin valmistusta myös Ruotsin myllymme yhteyteen”, Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum sanoo.
Ksylitolin valmistaminen kauran kuorista on todellinen innovaatio, jossa käytetään uutta teknologiaa, kertoo Fazer-konsernin konsernijohtaja Christoph Vitzthum. Kuva: Fazer.