EU sopuun muovijätteen vähennysdirektiivistä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2018-12-19
PÄIVITETTY: 2023-01-18


EU:n direktiivi muovijätteen vähentämisestä etenee. Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston neuvottelijat ovat päässet sopuun komission ehdotuksesta.

Vuonna 2021 muoviset vanupuikot, aterimet, lautaset, mehupillit ja sekoitustikut kielletään EU:n alueella. Myös paisutetusta polystyreenistä valmistetut kupit ja rasiat kielletään. Direktiivi vaatii kuitenkin vielä Euroopan parlamentin ja ministerineuvoston hyväksynnän tullakseen voimaan.

EU-maat sitoutuvat myös vähentämään muovisten kuppien ja rasioiden valmistamista, mutta mitään koko unionin laajuista tavoitetta uusi esitys ei sisällä.

Muovipullot ovat yleisin Euroopan rannoilta kerättävä jäte. Nyt sovittu esitys asettaa päämääräksi, että 77 prosenttia muovipulloista EU:n alueella tulisi kierrättää vuoteen 2025 mennessä. Tämän osuuden tulisi nousta 90 prosenttiin vuoteen 2029 mennessä. Vuotta myöhemmin vajaa kolmannes uusien pullojen materiaalista pitäisi olla peräisin kierrätetystä muovista.

PET-muovista tehtyjen pullojen keräysaste oli Euroopassa 58,2 prosenttia vuonna 2017. Määrä kasvoi 2,9 prosenttia vuodesta 2016, kertoo luvut sisältävä vuotuinen Euroopan PET-kierrätysteollisuuden katsaus. Sen teettäjä on Petcore Europe -järjestö. Keräysaste on korkea 90–95 prosenttia sellaisissa maissa kuten Saksa ja Suomi, mutta vain 30–40 prosenttia Välimeren ja Itä–Euroopan maissa, joissa kierrätysaste vaihtelee paljon.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak