Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymät kirkastuivat vuoden 2016 aikana, ja vuoden loppua kohden tuotanto hiljalleen elpyi. Myös vienti on lisääntynyt.
Elintarviketeollisuuden talouskatsauksen 4/2016 mukaan alan kapasiteetin vajaakäyttö on hiukan vähentynyt ja lähikuukausien tuotanto-odotukset ovat myönteiset. Pidemmällä aikavälillä tuotanto on noussut eniten maitotaloustuotteissa. Myös juomissa ja makeistoimialalla kehitys on ollut hyvää.
”Näyttää siltä, että viime vuoden kuopasta on noustu. Tosin on huomattava, että joulu tyypillisesti piristää ruokien, juomien ja makeiden myyntiä. Odotamme tulevia kuukausia ja toivomme, että hyvä kehitys vahvistuu”, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta toteaa.
Vienti Venäjälle lisääntynyt hiukan
Venäjälle suuntautuvan viennin alhainen taso varjostaa edelleen viennin kehitystä, mutta tilanne kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Venäjällekin elintarvikkeita on viety tänä vuonna hiukan enemmän kuin vuotta aiemmin.
”Suomalaiset ruoka- ja juomayritykset ovat tehneet paljon työtä viennin kasvattamiseksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Finpron johtamassa elintarvikkeiden Food From Finland -vientiohjelmassa on jo toistasataa yritystä. Kauppoja on syntynyt ja tulokset alkavat näkyä”, Tammivuori iloitsee.
Elintarvikkeiden merkittävin vientimaa on tällä hetkellä Ruotsi. Sinne menee neljännes elintarvikeviennistä. Eniten viedään maitotaloustuotteita. Venäjälle ja Viroon päätyy kumpaankin noin 8 prosenttia elintarvikkeiden viennistä.