Elintarviketeollisuuden tuotanto elpymässä

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-01-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymät kirkastuivat vuoden 2016 aikana, ja vuoden loppua kohden tuotanto hiljalleen elpyi. Myös vienti on lisääntynyt.

Elintarviketeollisuuden talouskatsauksen 4/2016 mukaan alan kapasiteetin vajaakäyttö on hiukan vähentynyt ja lähikuukausien tuotanto-odotukset ovat myönteiset. Pidemmällä aikavälillä tuotanto on noussut eniten maitotaloustuotteissa. Myös juomissa ja makeistoimialalla kehitys on ollut hyvää.

”Näyttää siltä, että viime vuoden kuopasta on noustu. Tosin on huomattava, että joulu tyypillisesti piristää ruokien, juomien ja makeiden myyntiä. Odotamme tulevia kuukausia ja toivomme, että hyvä kehitys vahvistuu”, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta toteaa.

Vienti Venäjälle lisääntynyt hiukan

Venäjälle suuntautuvan viennin alhainen taso varjostaa edelleen viennin kehitystä, mutta tilanne kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Venäjällekin elintarvikkeita on viety tänä vuonna hiukan enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Suomalaiset ruoka- ja juomayritykset ovat tehneet paljon työtä viennin kasvattamiseksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Finpron johtamassa elintarvikkeiden Food From Finland -vientiohjelmassa on jo toistasataa yritystä. Kauppoja on syntynyt ja tulokset alkavat näkyä”, Tammivuori iloitsee.

Elintarvikkeiden merkittävin vientimaa on tällä hetkellä Ruotsi. Sinne menee neljännes elintarvikeviennistä. Eniten viedään maitotaloustuotteita. Venäjälle ja Viroon päätyy kumpaankin noin 8 prosenttia elintarvikkeiden viennistä.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB