Elintarviketeollisuuden tuotanto elpymässä

Teksti:Redaktionen
JULKAISTU: 2017-01-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuuden suhdannenäkymät kirkastuivat vuoden 2016 aikana, ja vuoden loppua kohden tuotanto hiljalleen elpyi. Myös vienti on lisääntynyt.

Elintarviketeollisuuden talouskatsauksen 4/2016 mukaan alan kapasiteetin vajaakäyttö on hiukan vähentynyt ja lähikuukausien tuotanto-odotukset ovat myönteiset. Pidemmällä aikavälillä tuotanto on noussut eniten maitotaloustuotteissa. Myös juomissa ja makeistoimialalla kehitys on ollut hyvää.

”Näyttää siltä, että viime vuoden kuopasta on noustu. Tosin on huomattava, että joulu tyypillisesti piristää ruokien, juomien ja makeiden myyntiä. Odotamme tulevia kuukausia ja toivomme, että hyvä kehitys vahvistuu”, johtaja Heli Tammivuori Elintarviketeollisuusliitosta toteaa.

Vienti Venäjälle lisääntynyt hiukan

Venäjälle suuntautuvan viennin alhainen taso varjostaa edelleen viennin kehitystä, mutta tilanne kehittyy koko ajan parempaan suuntaan. Venäjällekin elintarvikkeita on viety tänä vuonna hiukan enemmän kuin vuotta aiemmin.

”Suomalaiset ruoka- ja juomayritykset ovat tehneet paljon työtä viennin kasvattamiseksi. Siitä kertoo esimerkiksi se, että Finpron johtamassa elintarvikkeiden Food From Finland -vientiohjelmassa on jo toistasataa yritystä. Kauppoja on syntynyt ja tulokset alkavat näkyä”, Tammivuori iloitsee.

Elintarvikkeiden merkittävin vientimaa on tällä hetkellä Ruotsi. Sinne menee neljännes elintarvikeviennistä. Eniten viedään maitotaloustuotteita. Venäjälle ja Viroon päätyy kumpaankin noin 8 prosenttia elintarvikkeiden viennistä.

 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

Uusi merkintäväri steriloituihin pakkauksiin

Merkintäjärjestelmiä valmistava Linx Printing Technologies on kehittänyt uuden mustesuihkuvärin, jolla voidaan merkitä ruokapakkauksia ennen niin sterilointia. Väri kestää hyvin kuumuutta ja kosteutta.
linx-ink-utvald

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli