Elintarviketeollisuuden kasvunäkymät paranevat

Teksti:Toimitus
JULKAISTU: 2017-09-20
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Elintarviketeollisuudessa vallitsee hyvä perusvire alan talouskatsauksen mukaan. Kasvu näyttäisi jatkuvan ja vienti on saamassa ilmaa siipiensä alle.

Elintarviketeollisuusliiton (ETL) syyskuun talouskatsaus piirtää kuvaa parantuneiden näkymien ja vahvistuvien suhdanteiden toimialasta. Samaan aikaan alan tilauskanta ja kannattavuus eivät kuitenkaan ole kohentuneet hyvälle tasolle. Talouskatsauksen mukaan liikevaihto on kasvanut hieman, mutta tuotannon volyymi ei. Vientiliikevaihdon vauhdikas 10 prosentin kasvu nostaa kuitenkin koko elintarviketeollisuuden liikevaihtoa.

Ulkomaankauppa on elpynyt Suomessa tänä vuonna ja elintarviketeollisuudessakin viennin kasvu vaikuttaisi olevan vakaalla pohjalla. Jos kasvuvauhti säilyy reippaana, elintarvikkeiden vienti saavuttaa vuoden 2014 tason ensi vuonna.

Kansainvälisesti tarkasteltuna suomalainen elintarviketeollisuus on vielä takamatkalla eurooppalaiseen elintarviketeollisuuteen nähden. Alan liikevaihto on kasvanut Euroopan maissa nopeammin kuin Suomessa. Suomalaiset elintarvikeyritykset näyttäisivät kuitenkin luottavan tuotanto-odotusten ja tilauskannan vahvistumiseen enemmän kuin EU-maissa keskimäärin.

Investointeja tehdään runsaasti

Talouskatsaus kertoo, että alalla on vahvaa kasvuhalua ja luottamusta tulevaisuuteen. Investointeja sekä kotimaan että vientiliikevaihdon kasvattamiseen tehdään runsaasti.

Elintarviketeollisuus kytkeytyy laajasti globaaleihin markkinoihin. Yritysten mahdollisuus menestyä kansainvälisellä tasolla edellyttää ETL:n mukaan, että kasvulle ja investoinneille kotimaassa ei aseteta esteitä.

– Päättäjien olisi pidettävä mielessä, että elintarviketeollisuus on kansainvälinen toimiala eikä sitä pidä viedä eteenpäin niin kuin se kilpailisi ainoastaan Suomen rajojen sisäpuolella, ETL:n toimitusjohtaja Pia Pohja alleviivaa.
 

 

 

Jatka lukemista

Raisiolle uusi toimitusjohtaja kesäkuussa

Raisio Oyj:n hallitus on nimittänyt yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Pasi Flinkmanin. Hän aloittaa Raisio Oyj:n toimitusjohtajana 15.6.2024. Flinkman siirtyy Raisioon Orkla Suomen toimitusjohtajan tehtävästä.
Finland

Pakkaus- ja printtimessuilla vilkasta

Pakkausalan ja graafisen teollisuuden ammattitapahtuma keräsi runsaasti kävijöitä Helsingin Messukeskukseen 13.-14.3.2023. PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 -tapahtuman kävijämäärä nousi edellisestä kerrasta 36 % ja oli 4 387.
stora

Ruotsi ottaa käyttöön muovipussiveron

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt muovipussiveron käyttöönoton. Se tulee voimaan toukokuun alusta ja koskee sekä muovikasseja että kaupan ohuita muovipusseja. Vero ei koske kasseja, jotka on tarkoitettu jatkuvaan käyttöön.
plast-skatt-utvald

UPM investoi uuden sukupolven biokemikaaleihin

UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
upm-biokemikaalit-rakeet

Uusimmat uutiset

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox

Brittiläisten päivittäistavarakauppojen pakkauspomot haluavat luopua muovista, mutta se ei ole helppoa

Aquapak-pakkausyrityksen uuteen tutkimukseen otti osaa sata brittiläisen päivittäistavarakaupan pakkausvastaavaa. Heistä enemmistö (92 prosenttia) suunnittelee luopuvansa kokonaan muovin käytöstä kuluttajapakkauksissaan.
Aquapak