
Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan.
Jätteet tulisi lajitella oikein: pakkausjätteet kiinteistökeräysastioihin tai ekopisteisiin ja paristot, akut sekä ladattavat sähkölaitteet kauppaan tai muuhun niille järjestettyyn keräyspisteeseen. Näin varmistetaan pakkausjätteiden turvallinen keräys ja kierrätys.
Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viimeisen 15 kuukauden aikana. Lisäksi viranomaisrekisteristä puuttuu monia läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.
Litiumioniakkuja käytetään puhelimissa, läppäreissä, sähköhammasharjoissa, porakoneissa, sähköpyörissä ynnä muissa kodin laitteissa. Pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten käsittelyssä syntyy viikoittain litiumakuista johtuneita vaaratilanteita.
– Väärin lajiteltuja litiumioniakkuja löytyy valitettavan usein erilliskerättyjen kotitalousmuovipakkausten joukosta, joita kierrätämme Riihimäen muovijalostamolla. Riski niiden aiheuttamiin tulipaloihin ja vaaratilanteisiin on todellinen, vaikka jalostamon prosessit on suunniteltu paloturvallisuus huomioiden ja alueella on automaattiset sammutusjärjestelmät sekä oma tehdaspalokunta. Litiumioniakku voi vioittua ja syttyä palamaan missä tahansa kohtaa toimitusketjua ja käsittely- tai prosessivaihetta. Litiumioniakun sammuttaminen on hyvin haastavaa ja vaikka palo saadaan sammutettua, se voi helposti syttyä uudelleen, kertoo Health, Safety & Security Manager Janne Pekkala Fortum Recycling & Wastesta.
Näin kierrätät akut tai sähkölaitteet:
Käytetyt pienakut ja paristot voi palauttaa maksutta kaikkiin niitä myyviin kauppoihin. Jos keräysastia ei ole näkyvillä, kaupan henkilökunta auttaa.
Jos akkua ei saa irti laitteesta, sen voi palauttaa laitteen akkuineen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen, lisätietoja täältä: www.serkierratys.fi.
Akku irrotetaan laitteesta SER:in esikäsittelylaitoksella, josta se jatkaa matkaansa akkujen ja paristojen käsittelyyn. Jos muistia sisältävien laitteiden tietoturva huolettaa, niin turvallisen kierrätyksen voi varmistaa palauttamalla laitteet lukittuihin tai sinetöityihin data-SER laatikoihin tai käyttämällä tietoturvallista SEIFFI-palvelua.
Isommat akut, kuten sähköpyörien akut ja käynnistysakut sekä kaiken kokoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet voit palauttaa alueellisiin keräyspisteisiin. Katso lähin: www.kierratys.info