Ei akkuja pakkauskeräykseen

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-10-17
PÄIVITETTY: 2023-10-25
Akkujen ja paristojen kierrätyksestä Suomessa vastaava tuottajayhteisö Recser Oy eli Paristokierrätys järjesti kumppaneidensa kanssa Orimattilassa sorakuopalla demonstraation maanantaina 16.10.2023, jossa näytettiin, mitä akuille voi tapahtua, jos niitä ei lajitella oikein.

Väärin lajitellut akut aiheuttavat Suomessa vuosittain kymmeniä räjähdysmäisiä tulipaloja jätehuollon eri vaiheissa. Käytöstä poistettu litiumioniakku voi herätä väärän jätteen sekaan jouduttuaan ja vahingoituttuaan uudestaan henkiin ”zombiakkuna” ja syttyä räjähtäen palamaan.

Jätteet tulisi lajitella oikein: pakkausjätteet kiinteistökeräysastioihin tai ekopisteisiin ja paristot, akut sekä ladattavat sähkölaitteet kauppaan tai muuhun niille järjestettyyn keräyspisteeseen. Näin varmistetaan pakkausjätteiden turvallinen keräys ja kierrätys.

Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet ainakin 22 väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa viimeisen 15 kuukauden aikana. Lisäksi viranomaisrekisteristä puuttuu monia läheltä piti -tilanteita, joissa ei ole tarvittu pelastuslaitosta.

Litiumioniakkuja käytetään puhelimissa, läppäreissä, sähköhammasharjoissa, porakoneissa, sähköpyörissä ynnä muissa kodin laitteissa. Pakkausjätteiden, erityisesti muovipakkausten sekä kartonki- ja pahvipakkausten käsittelyssä syntyy viikoittain litiumakuista johtuneita vaaratilanteita.

– Väärin lajiteltuja litiumioniakkuja löytyy valitettavan usein erilliskerättyjen kotitalousmuovipakkausten joukosta, joita kierrätämme Riihimäen muovijalostamolla. Riski niiden aiheuttamiin tulipaloihin ja vaaratilanteisiin on todellinen, vaikka jalostamon prosessit on suunniteltu paloturvallisuus huomioiden ja alueella on automaattiset sammutusjärjestelmät sekä oma tehdaspalokunta. Litiumioniakku voi vioittua ja syttyä palamaan missä tahansa kohtaa toimitusketjua ja käsittely- tai prosessivaihetta. Litiumioniakun sammuttaminen on hyvin haastavaa ja vaikka palo saadaan sammutettua, se voi helposti syttyä uudelleen, kertoo Health, Safety & Security Manager Janne Pekkala Fortum Recycling & Wastesta.

Näin kierrätät akut tai sähkölaitteet:

Käytetyt pienakut ja paristot voi palauttaa maksutta kaikkiin niitä myyviin kauppoihin. Jos keräysastia ei ole näkyvillä, kaupan henkilökunta auttaa.

Jos akkua ei saa irti laitteesta, sen voi palauttaa laitteen akkuineen sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräykseen, lisätietoja täältä: www.serkierratys.fi.

Akku irrotetaan laitteesta SER:in esikäsittelylaitoksella, josta se jatkaa matkaansa akkujen ja paristojen käsittelyyn. Jos muistia sisältävien laitteiden tietoturva huolettaa, niin turvallisen kierrätyksen voi varmistaa palauttamalla laitteet lukittuihin tai sinetöityihin data-SER laatikoihin tai käyttämällä tietoturvallista SEIFFI-palvelua.

Isommat akut, kuten sähköpyörien akut ja käynnistysakut sekä kaiken kokoiset sähkö- ja elektroniikkalaitteet voit palauttaa alueellisiin keräyspisteisiin. Katso lähin: www.kierratys.info

 

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox