Easy to Use – Reumaliitto lanseeraa merkin helposti avattaville pakkauksille

Teksti:Sari Jarvinen
JULKAISTU: 2025-04-04
PÄIVITETTY: 2025-04-09
Tämän symbolin toivotaan lisäävän myyntiä.


Pakkausten avattavuus, mutta myös käsiteltävyys, on ollut keskustelunaiheena jo vuosikymmeniä – oikeastaan jo siitä lähtien, kun kuluttajapakkaukset tulivat käyttöön 1900-luvun puolivälissä. Termi vaikeasti avattava on ei ole edelleenkään harvinainen. Tänään, perjantaina, Ruotsin Reumaliitto (Reumatikerförbundet) lanseeraa tuotemerkin pakkauksille ja tuotteille, jotka on testattu ja sertifioitu Easy to use -standardin mukaan.

Reumaliitto on asiantuntija Lena Lorentzenin kanssa testannut pakkauksia jo useita vuosia, mutta tähän asti se on tapahtunut melko huomaamattomasti – tieto siitä, että jokin pakkaus on helppokäyttöinen, ei ole tavoittanut kuluttajia. Nyt huomattiin, että tarvitaan enemmän näkyvyyttä. Easy to Use -merkintä on hyvä tapa siihen, kertoo Reumaliiton toimitusjohtaja Stina Nordström Packnewsille.

Stina Nordström toivoo, että monet yritykset näkevät merkissä mahdollisuuksia. Kuva: Reumatikerförbundet

– Panostamme nyt tähän, ja toivon, että se kantaa hedelmää. Tämä on tärkeä asia jäsenillemme, jotka ovat täysin kyllästyneitä pakkauksiin, joita ei saa auki. Tämä on meille vaikuttamiskysymys, sanoo Nordström.

– Olisi hienoa, jos kuluttajien kautta voisimme vaikuttaa yrityksiin niin, että he ymmärtäisivät testauksen ja sertifioinnin edut sekä ottaisivat käyttöön Easy to use -merkintämme.

– Näen tämän win-win-ratkaisuna sekä alalle että liitolle.

– Universaalia ratkaisua pakkauksien avattavuuteen ei ole, eikä tule olemaan, mutta jos halutaan edetä edes siihen suuntaan, se on jo todella hyvä asia.

Helppokäyttöisyys ei koske vain niitä, joiden käsien voimat ovat heikentyneet – se on usein haaste kaikille. Me kaikki olemme joskus kamppailleet vaikeasti avattavien pakkausten kanssa. Nordströmin mukaan merkintä voi hyödyttää myös muita kuin toimintarajoitteisia henkilöitä. Se on hänen mielestään koko asian ydin.

Reumaliitto on vuosien aikana testannut pakkauksia. Yritykset, joiden tuotteet on jo hyväksytty, voivat nyt käyttää merkintää uudelleen, mikäli pakkaus ei ole muuttunut.

– Toivon, että testauksen ja sertifioinnin kautta yritykset voivat lisätä myyntiään. Kuluttajalle valinnan tekeminen helpottuu.

Myös kansainvälisesti

Aiemmin puhuttiin helposti avattavasta (lättöpnat), nyt käytetään kansainvälistä termiä Easy to use. Tämä johtuu siitä, että markkinat ovat globaalit ja merkinnän tulee toimia myös vientituotteissa. Symboli on tavaramerkkisuojattu EU:ssa, ja suojausta haetaan myös Yhdysvalloissa ja muissa maissa.

– Sertifioidut tuotteet ja yritykset, jotka käyttävät Easy to use -pakkausta, voivat käyttää merkkiä lisenssimaksua vastaan. Merkkiä saa käyttää myös tuotteen markkinoinnissa. Uskomme, että se voi laajentaa yritysten viestintää ja markkinointia, ja toivomme, että tuotemerkintä edistää sellaisten pakkausten ja tuotteiden kehittämistä, jotka sopivat kaikille, sanoo Nordström.

Easy to use

Sertifiointi perustuu pakkausten ja tuotteiden käsiteltävyyteen – ei siis pelkästään avattavuuteen. Testaajina on henkilöitä, joiden käsien voima on heikentynyt. Menetelmä on tieteellisesti tarkastettu ja julkaistu. Testissä 20 toimintarajoitteista henkilöä suorittaa jokaisen käsittelyvaiheen ja arvioi sen kuusiportaisella asteikolla:
”Ei voi suorittaa”, ”Erittäin vaikeaa”, ”Melko vaikeaa”, ”Ei vaikeaa eikä helppoa”, ”Melko helppoa” ja ”Erittäin helppoa”.
Lisäksi he arvioivat omien käsiensä toimintakyvyn ja mahdollisuudet erilaisiin otteisiin.

Tulokset kalibroidaan eli verrataan yli 100 hengen viitejoukkoon, jonka käsien voima on heikentynyt. Näin saadaan tilastollisesti pätevä tulos. Sertifiointi edellyttää, että kaikki käsittelyvaiheet saavuttavat kalibroiduissa tuloksissa vähintään ”Ei vaikeaa eikä helppoa” -tason.

Toiveena kehitys parempaan

Lena Lorentzen on auttanut Reumaliittoa testeissä jo 20 vuotta. Hän on kirjoittanut aiheesta kirjan ja tehnyt videoita, jotka toimivat etäkoulutuksen pohjana.

Lena Lorentzen on avattavuus- ja käsiteltävyystestien asiantuntija. Foto: Reumatikerförbundet

– Kehitimme nykyisen testimenetelmämme vuonna 2011, jolloin uudistimme vanhan version. Nykyinen versio on tehty yhteistyössä tilastotieteilijän kanssa ja se on julkaistu ja tieteellisesti arvioitu, kertoo Lorentzen.

– Kun meillä on testiryhmä, jossa on yleensä 20 henkilöstä, arvioimme heidän käsiensä toiminnot. Ei riitä, että on vain heikko ote – voi olla myös kipua, sormien liikerajoitteita jne. Lisäksi testataan tavallisten otteiden hallintaa. Tulokset kalibroidaan viitejoukkoa vasten.

Eräässä testissä arvioitiin PRO-ruokakassin tuotteet – vain yksi pakkaus läpäisi testin. Ehkä heidän valikoimansa muuttuu tulevaisuudessa, jos he haluavat saada merkit tuotteisiinsa.

Entä onko pakkauksien avattavuus parantunut vuosien aikana?

Lorentzen vastaa varovaisesti:

– On vaikea sanoa, mutta toivon, että suunta on oikea. Olen panostanut paljon opiskelijoiden koulutukseen, ja videot ovat levinneet hyvin, joten ehkä se johtaa vähitellen parannuksiin.

Kiinteät korkit ovat usein parempia

Pullojen ja nestekartonkipakkausten kiinteät korkit ovat keränneet vihaisia käyttäjiä, mutta Lorentzen ei kuulu heihin.

– Haluan puolustaa niitä. Ihmiset ovat tottuneet avaamaan pakkaukset tietyllä tavalla, ja kun se ei enää onnistu, se koetaan hankalaksi.

– Yleisesti ottaen nestekartonkipakkaukset ovat nyt helpompia avata kuin ennen. Ne vaativat vähemmän voimaa. Toki voi olla joitain vaikeita tapauksia, mutta ylipäätään ne ovat parantuneet. Pullot ovat edelleen hankalampia kuin kartonkipakkaukset.

Helposti avattavilla pakkauksilla on kysynytää

Vähintään 1,5 miljoonalla ruotsalaisella käsien toimintakyky on heikentynyt. Todellinen määrä on todennäköisesti suurempi. Syitä ovat esimerkiksi reumaattiset sairaudet kuten nivelreuma ja nivelrikko. Myös aivohalvaus, MS-tauti, diabetes ja selkäydinvammat voivat vaikuttaa käden toimintaan. Reumaliitto toivoo, että teollisuus ymmärtää, että on välttämätöntä tarjota toimivia ratkaisuja kaikille kuluttajille – erityisesti väestön ikääntyessä. Käsien voima heikkenee iän myötä, erityisesti 65 ikävuoden jälkeen, ja arvioiden mukaan vuonna 2040 neljännes EU:n väestöstä on 65-vuotiaita tai vanhempia.

Uusimmat uutiset

Ruotsin metsäteollisuus haasteiden edessä

Korkeiden kustannusten ja alhaisen kysynnän yhdistelmä koettelee Ruotsin sahoja, sellu- ja paperintuottajia. Kauppasota luo epävarmuutta tulevaisuuden suhteen, ja vahvistuneesta kruunusta voi seurata lisäongelmia. Nämä seikat käyvät ilmi Skogsindustrierna-järjestön (Metsäteollisuus) tuoreimmasta markkinaraportista "Näin metsäteollisuudella menee" (Så går det för skogsindustrin).
skogen

Norjan Muovilupaus-kilpailussa valittiin neljä voittajaa

Lerum, Arla, Trioworld Lundin ja Den Stolte Hane voittivat Norjan Muovilupaus-palkinnot innovatiivisilla ja kestävillä pakkauksillaan. Kilpailu on Grønt Punkt Norgen (Norjan Vihreän Pisteen) järjestämä.
plastloftet-vinnerex

Yangi Celleran kuivamuovaustekniikka on pian valmis markkinoille

Varbergissa toimiva Yangi on nyt valmis esittelemään Yangi Cellera -konealustan, joka valmistaa kuitupakkauksia kuivamuovaustekniikalla. Yangin mukaan tämä on tärkeä askel kohti kestävämpien vaihtoehtojen kaupallistamista, jotka voivat korvata perinteisiä muovi- ja märkämuovattuja pakkauksia. Vuonna 2026 teknologian pitäisi olla valmistajien käytettävissä.
Yangi

Tetra Pak ja Lundin yliopisto jatkavat strategista yhteistyötään – painopisteenä innovaatiot

Tetra Pak ja Lundin yliopisto ovat jatkaneet strategista yhteistyösopimustaan viisi vuotta, ja molemmat ovat sitoutuneet kehittämään yhdessä uusia ratkaisuja. Uudistettu sopimus pohjautuu nykyisiin tutkimusprojekteihin ja keskittyy edelleen osaamisen ja koulutuksen vahvistamiseen kuudella keskeisellä alueella.
Lund-University-Study-in-Swedenx-1

Jatka lukemista

Vuoden Taidesiiderin etiketti syntyi kollaasitekniikalla

Kiviks Musteri esittelee nyt vuoden 2025 Taidesiiderin. Kuten edellisinäkin vuosina se on valmistettu yhteistyössä Itä-Skånen taiteilijaryhmän (ÖSKG) kanssa. Tällä kertaa etiketin suunnitteli taiteilija Sara Klein.
Carl-och-Sara-16-9

Metsä Boardin toimitusjohtaja jättää työnsä viikon päästä

Metsä Boardin pitkäaikainen toimitusjohtaja Mika Joukio on päättänyt jättää työnsä 7. huhtikuuta 2025 alkaen. Tämä perustuu maaliskuun viimeisenä päivänä tehtyyn sopimuksen yhtiön hallituksen kanssa. Metsä Board Corporationin hallitus on nimittänyt Metsä Groupin strategiajohtajan (EVP, Strategy), Esa Kaikkosen yhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi 7. huhtikuuta 2025 alkaen.
johtoryhma_esa_kaikkonen

Rottneros vähentää konsernin johtajia – muuta vaihtoehtoa ei ole

Rottnerosin toimitusjohtaja Lennart Eberleh totesi hiljattain, että yrityksen heikon kehityksen hidastamiseksi tarvitaan nopeita toimenpiteitä. Yksi näistä on konsernijohdon supistaminen, joka tapahtuu parhaillaan. Rottneros antoi tulosvaroituksen 21. maaliskuuta 2025. Sen jälkeen yritys ilmoitti 25. maaliskuuta 2025, että 47 työntekijää uhkaa irtisanominen.
Lennart-eberleh-arbetsklader

Pack-IT: Näin pakkaukset houkuttelevat asiakkaita

Samaan aikaan, kun kauppojen hyllyt kilpailevat asiakkaiden huomiosta, kulisseissa käydään kiivasta innovaatiokamppailua. Canon kutsui 11. maaliskuuta pakkausteollisuuden koolle seminaariin, jossa keskityttiin pakkausten, myymälänäyttöjen ja kestävien ratkaisujen tulevaisuuteen
Canonx