Biopohjaiset pakkauskalvot voivat mullistaa kansainväliset markkinat

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2023-08-23
PÄIVITETTY: 2023-09-06

LUT-yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittävät uusia ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja yhdessä 34 teollisuuskumppanin kanssa. Films for Future (F3) -tutkimushankkeessa kartonkipakkausten muovipäällysteet aiotaan korvata selluloosapohjaisella vaihtoehdolla. Hankkeen rahoittaa Euroopan Aluekehitysrahasto. Tavoitteena on helposti kierrätettävä, selluloosapohjainen materiaali, joka vähentää jätteen määrää ja korvaa kestämättömiä pakkausmateriaaleja, kuten uusiutumattomia muoveja.

– Uudet selluloosakalvot voivat osin korvata perinteiset fossiilisista raaka-aineista valmistetut materiaalit. Näin mahdollistamme uusiutuvien ja kestävien pakkausmateriaalien yleistymistä maailmanlaajuisesti, kertoo LUT-yliopiston konetekniikan apulaisprofessori Ville Leminen.

Biopohjaiset ja -hajoavat pakkauskalvot helpottavat kierrättämistä, koska ne voidaan laittaa suoraan kartongin kierrätysastiaan. Kierrätys vähentää jätteen määrää ja roskaamista.

– Väärä pakkaus kartongin kierrätysastiassa aiheuttaa kierrätyksessä kartonkikoneen toimintahäiriöitä, ja siksi viallinen materiaali joutuu hylkyyn. Uusi biopohjainen kalvo soveltuu olemassa olevaan kierrätysjärjestelmään ja parantaa prosessin häiriökestävyyttä, sanoo VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.

Uusi kalvomateriaali täyttää EU:n pakkaus- ja pakkausjätedirektiivin vaatimukset, mikä tukee siirtymistä kiertotalouteen ja parantaa ympäristön laatua.

Kuusi kestävän pakkauksen kriteeriä

  • Suojaa ruokaa ja vähentää hävikkiä
  • Vähentää ympäristövaikutuksia
  • On tehokkaasti kierrätettävissä ja/tai uudelleen käytettävissä
  • Takaa ruuan turvallisuuden ja laadun
  • Tukee ruokaketjun toimijoiden liiketoimintaa
  • Sopii kuluttajan arkeen ja valintoihin

Uusia mahdollisuuksia kotimaisille yrityksille

VTT:n tutkijat kehittävät projektissa selluloosakalvojen ominaisuuksia, kun taas LUT-yliopisto todentaa pakkausten toimivuutta, muokkaa valmistusprosessia, laitteita ja työkaluja sekä tutkii uusien tuotteiden arvoketjuja.

– Tavoitteena on optimoida kalvojen ominaisuudet ja toimivuus niin, että niitä voidaan hyödyntää lisäarvoisissa sovelluksissa. Ruokapakkauksen suojausominaisuudet ovat luonnollisesti keskeisimpiä, mutta kehitämme myös laajalla rintamalla kestäviä ja ympäristöystävällisiä tuotantoprosesseja. Lopulta meidän on tunnettava markkinoiden tarpeet näille kalvoille, kertoo VTT:n tutkimusryhmän vetäjä Vinay Kumar.

LUTin ja VTT:n lisäksi hankkeeseen osallistuu 34 merkittävää ja koko pakkaamisen arvoketjua edustavaa yritystä, jotka pyrkivät hyödyntämään tutkimusprojektin tuloksia omissa tuotteissaan ja kaupallisessa toiminnassaan.

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak