Kierrätetty uusiomuovi elintarvikekäyttöön?

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-12-07
PÄIVITETTY: 2023-12-20

 

Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että jätemateriaaleista jalostetun ja kierrätetyn uusiomuovin käyttökohteet saattavat tulevaisuudessa laajentua myös sellaisiin tuotteisiin, joilta edellytetään tiukkoja laatukriteereitä, kuten elintarvikepakkauksiin.

Tietyt uusiomuovierät läpäisivät tutkimusprojektissa kaikki samat laboratoriokokeet, joita käytetään, kun varmistetaan tuotteiden soveltuvuus ja turvallisuus elintarvikekäyttöön. Kierrätysmuovia ei ole voinut hyödyntää esimerkiksi pakkauksissa, jotka ovat kontaktissa elintarvikkeiden kanssa.

Fortum ja Orthex tutkivat yhdessä muiden yhteiskumppaneiden kanssa mahdollisuutta käyttää kierrätysmuovia elintarvikekontaktiin soveltuvissa tuotteissa. SULKI-tutkimusprojekti on osa Business Finlandin tukemaa ja Borealiksen vetämää SPIRIT-ohjelmaa, jonka tavoitteena on muutos kohti kestävää muoviteollisuutta.

SULKI-projektissa tutkittiin, miten Fortum Circo -kierrätysmuovimateriaali soveltuisi elintarvikekäyttöön, jos materiaali valmistettaisiin kuluttajilta kerätyistä elintarvikemuovipakkauksista.Tuotekehityksen ja testien tulokset osoittavat, että kierrätysmuovi on ainakin periaatteessa elintarvikekelpoista. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimusta sekä etenkin pakkausten materiaalien harmonisointia, jotta teollinen käyttö olisi mahdollista.

Haasteita luo tuoteturvallisuuden edellyttämä suljettu kierto. Se tarkoittaa, että elintarvikekäyttöön tarkoitetun kierrätysmuovin täytyy olla valmistettu alun perin elintarvikekäytössä olleista muovipakkauksista.Sen vuoksi kannattavan teollisen elintarvikekelpoisen uusiomuovin tuottaminen vaatisi ainakin lajitteluteknologian kehittymistä.

 

Tutkimusprojekti keskittyykin seuraavaksi juuri lajitteluteknologioihin, jäljitettävyyden parantamiseen ja lainsäädännön rajoitusten tarkasteluun. Projekti kestää vuoden 2024 loppuun.

Jatka lukemista

Packnews tarjoaa sinulle ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack 2024 -messuille

Tänä syksynä Packnews tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn Fachpack-messuille Nürnbergiin.
Messegeschehen / Fair activities in general

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB