Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että jätemateriaaleista jalostetun ja kierrätetyn uusiomuovin käyttökohteet saattavat tulevaisuudessa laajentua myös sellaisiin tuotteisiin, joilta edellytetään tiukkoja laatukriteereitä, kuten elintarvikepakkauksiin.
Tietyt uusiomuovierät läpäisivät tutkimusprojektissa kaikki samat laboratoriokokeet, joita käytetään, kun varmistetaan tuotteiden soveltuvuus ja turvallisuus elintarvikekäyttöön. Kierrätysmuovia ei ole voinut hyödyntää esimerkiksi pakkauksissa, jotka ovat kontaktissa elintarvikkeiden kanssa.
Fortum ja Orthex tutkivat yhdessä muiden yhteiskumppaneiden kanssa mahdollisuutta käyttää kierrätysmuovia elintarvikekontaktiin soveltuvissa tuotteissa. SULKI-tutkimusprojekti on osa Business Finlandin tukemaa ja Borealiksen vetämää SPIRIT-ohjelmaa, jonka tavoitteena on muutos kohti kestävää muoviteollisuutta.
SULKI-projektissa tutkittiin, miten Fortum Circo -kierrätysmuovimateriaali soveltuisi elintarvikekäyttöön, jos materiaali valmistettaisiin kuluttajilta kerätyistä elintarvikemuovipakkauksista.Tuotekehityksen ja testien tulokset osoittavat, että kierrätysmuovi on ainakin periaatteessa elintarvikekelpoista. Tarvitaan kuitenkin vielä paljon tutkimusta sekä etenkin pakkausten materiaalien harmonisointia, jotta teollinen käyttö olisi mahdollista.
Haasteita luo tuoteturvallisuuden edellyttämä suljettu kierto. Se tarkoittaa, että elintarvikekäyttöön tarkoitetun kierrätysmuovin täytyy olla valmistettu alun perin elintarvikekäytössä olleista muovipakkauksista.Sen vuoksi kannattavan teollisen elintarvikekelpoisen uusiomuovin tuottaminen vaatisi ainakin lajitteluteknologian kehittymistä.
Tutkimusprojekti keskittyykin seuraavaksi juuri lajitteluteknologioihin, jäljitettävyyden parantamiseen ja lainsäädännön rajoitusten tarkasteluun. Projekti kestää vuoden 2024 loppuun.