Valio mukana green dealissa

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-11-01
PÄIVITETTY: 2023-11-15
Kuva: Valio

Valio sitoutuu vapaaehtoisen Green deal -sitoumuksen myötä vähentämään kertakäyttöisissä annospakkauksissaan käytettävän muovin määrää 15 prosentilla vuoden 2026 loppuun mennessä verrattuna vuoteen 2022. Valio pakkaa jatkossa kaikki Valio Profeel -rahkatuotteet kierrätettäviin kartonkipikareihin. Muutoksen myötä muovia käytetään 143 tonnia vähemmän, mikä vastaa 6 800 000 kappaletta kaupan muovikassia. Sitoumuksen myötä Valio on mukana edistämässä kansallista tavoitetta kertakäyttöisten muovisten annospakkausten kunnianhimoisesta vähentämisestä.

Vuonna 2019 voimaan tulleen Single Use Plastic -direktiivin tavoitteena on vähentää muoviroskan määrää ympäristössä, etenkin merenrannoilla, sekä edistää kiertotaloutta. Valio on vähentänyt merkittävästi muovin määrää pakkauksissaan jo vuosien ajan esimerkiksi poistamalla annospakkauksista irtokannet, muovilusikat ja -pillit. Lisäksi Valio on vähentänyt pakkausmuovia ohentamalla pakkausten muovia esimerkiksi viipalejuustopakkauksissaan ja pakkaamalla jogurtteja ja rahkoja kartonkikääreisiin pikareihin.

Vapaaehtoisen Green deal -sopimuksen myötä Valio sitoutuu vähentämään entisestään muovin käyttöä annospakkauksissaan. Muutos näkyy nyt kartonkipikareiden yleistymisenä Valion välipalatuotteissa. Pakkauksiin on lisätty myös selkokieliset kierrätysohjeet. Valion tavoitteena on, että vuoteen 2025 mennessä sen kaikki pakkaukset ovat kiertotalouteen sopivia ja niistä on mahdollista valmistaa uusia tuotteita.

Green deal -sopimuksen avulla etsitään ratkaisuja ilmastohaasteisiin, luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen, luonnonvarojen ylikulutukseen ja kiertotalouden edistämiseen Suomessa. Green deal -sopimus tehdään valtion ja elinkeinoelämän sekä julkisen sektorin toimijoiden välillä. Sopimuksen tavoitteena on yhdessä edistää kestävän kehityksen tavoitteita vapaaehtoisesti ilman lisälainsäädäntöä. 

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Drupa alkoi - tässä on 18 vinkkiä messuille

Ensimmäistä kertaa vuoden 2016 jälkeen Drupa järjestetään Düsseldorfissa. Jättimessuilla on monen vuoden jälkeen paljon uutta esiteltävää, erityisesti pakkausalasta kiinnostuneille. Eikä niitä kutsuta syyttä yhä useammin Drupack-messuiksi. Tästä löydät vinkkejä, joita kävijät voivat nähdä messuilla. Packnews on luonnollisesti paikalla.
DRUPA24_01x

Diageo testaa PulPacin paperisia Baileys-pulloja Barcelonan festivaaleilla

Diageo testaa kuivamuotoiltua kuitupulloa, joka koostuu 90-prosenttisesti paperista, jossa on ohut muovivuoraus ja foliotiiviste. Koe toteutetaan yhteistyössä PA Consultingin kanssa, joka on osa Bottle Collectivea yhdessä PA:n ja Pulpacin kanssa.
Diageo-to-trial-paper-Baileys-bottlesx

Burger King testaa uudelleenkäytettäviä biomukeja

Restel Oy kokeilee neljässä toimipisteessään uudelleenkäytettäviä juomamukeja, jotka on valmistettu biopohjaisesta ja kierrätettävästä Sulapac-materiaalista.
Sulapac-spring-24-12327-Edit-6924x4616-ORIGINAL-Jenni-Kohox

"Olemme ylpeitä kuin kukot” – Orapac toivoo voittavansa Packnorth Award 2024:n

Suomalainen Oy Orapac AB on yksi yrityksistä, joka haluaa voittaa Packnorth Award 2024 -palkinnon. Kilpailutyö, jota he kutsuvat Greenboxiksi, on periaatteessa yksinkertainen: laatikko kannella. Se on kuitenkin valmistettu täysin kierrätetyistä kuiduista ja eristää lämpöä ja kylmää paremmin kuin EPS-pakkaus edellyttää. Otimme yhteyttä Orapacin toimitusjohtaja Fredric Tidströmiin ja varatoimitusjohtaja Torbjörn Nyholmiin saadaksemme lisätietoja.
Greenbox