Mikä puolue olisi paras pakkausalalle?

Teksti:Terhi Varonen
JULKAISTU: 2023-03-22
PÄIVITETTY: 2023-04-12

Valo lisääntyy ja lumi vähenee, linnut alkavat soidinmenot ja räystäät tippuvat. Myös eduskuntavaalit lähestyvät – vaalipäivähän jo aprillipäivää seuraava päivä 2.4.2023. Onkin aika pohtia miten vaaleissa valittava eduskunta ja sen luottamusta aikanaan nauttiva hallitus vaikuttavat pakkausalaan ja sen toimintaedellytyksiin.

Antro Säilä. Kuva: Olli Häkämies

Puolueiden esittelemissä ohjelmissa ei pakkauksia ole mainittu eli siinä suhteessa kaikki puolueet ovat tasoissa. Merkittäviä eroja puolueiden suhtautumisessa pakkauksiin on kuitenkin löydettävissä.

Nykyisistä hallituspuolueista eniten pakkausten kanssa on ollut tekemisissä Vihreät, johtuen puolueen hallussa olevasta ympäristöministerin salkusta. Vihreiden ympäristöministereiden suhtautuminen on ollut johdonmukaista; pakkaukset on nähty pikemmin ongelmina kuin ratkaisuna ympäristöä koskeviin haasteisiin. Ympäristöministeriö on vaalikauden kuluessa kyllä ollut helposti tavoitettavissa ja valmis vuoropuhelulle elinkeinoelämän kanssa. Tulkinnat EU:n direktiiveistä ovat olleet hyvästä keskusteluyhteydestä huolimatta systemaattisesti erittäin tiukkoja ja suurta halua kansallisten joustojen käyttöön ei ole ollut havaittavissa.

Antro Säilä, toimitusjohataja Suomen Pakkausyhdisty ry, Pakkaus-lehden päätoimittaja

Lue pääkirjoitus kokonaan täällä

Pakkaus-lehti verkossa

Jatka lukemista

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

UPM sponsoroi Pentawardsia korostaakseen kestävää muotoilua

UPM laajentaa yhteistyötään kansainvälisen pakkaussuunnitteluyhteisön Pentawardsin kanssa ja ryhtyi sen yhdeksi pääsponsoreista.
pentawards

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Uusimmat uutiset

Muuttaako uusi nestekartonkipakkaus markkinat?

Pakkausalan lehdistöä kokoontui 15. toukokuuta Amsterdamiin ottamaan osaa täysin uuden pakkausratkaisun lanseeraukseen. Tilaisuuden järjesti Zotefoams, joka väittää olevansa ”gamechanger”. Pitäisikö suurten nestekartonkipakkausten valmistajien tuntea olonsa uhatuksi?
rezorce

Uusi päällystämätön kartonki Holmen Iggesundilta

Invercote Touch on uusi päällystämätön kartonki Holmen Board & Paperilta. Se on suunniteltu vastaamaan kasvavaan kysyntään kestäviä ja visuaalisesti houkuttelevia pakkausmateriaaleja kohtaan, joiden tulee silti säilyttää hyvät paino-ominaisuutensa.
Igge-touchx

Biomuovilla on oleellisesti pienemmät CO2-päästöt verrattuna perinteiseen muoviin

Iso-Britanniassa, Kiinassa ja Sveitsissä olevat tutkijat ovat osoittaneet, että kun fossiilinen muovi korvataan biohajoavalla biomuovilla, syntyy merkittävästi vähemmän hiilidioksidipäästöjä. Näin kirjoittaa Nordisk Bioplast-yhdistys omilla verkkosivuillaan.
Global warming concept

Packnews-lehti täyttää 90 vuotta – paluu vuoteen 1977

Packnews-lehti (aiemmin nimeltään nord emballage) täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Se saattaa olla maailman vanhin pakkausalan lehti. Toimitus on viime vuosina selaillut vanhoja lehtiä ja julkaissut niistä parhaita paloja, joista yksi on tässä artikkelissa.
Letpak