On melko varmasti meidän kaikkien yhteinen toive, että käsillä oleva kesä olisi se viimeinen koronakesä. Sen jälkeen palataan normaaliin päiväjärjestykseen; rajat aukeavat, tapahtumia saa taas järjestää sekä tietysti tavata ystäviä ja sukulaisia ilman maskeja ja turvavälejä. Vai palataanko?
Tätä pääkirjoitusta kirjoittaessani tilanne näyttää aika lupaavalta. Tartuntamäärät jatkavat laskuaan, koronaan ei juuri kuole ihmisiä ja rokotusaste kohoaa kohti laumaimmuniteetin rajana pidettyä 70 prosenttia.
Samaan aikaan uudet virusmuunnokset tulevat meillekin huolimatta turvatoimista. Intian ja Britannian muuntovirukset ovat sairastuttaneet myös kaksi rokotusannosta saaneita ihmisiä sairaalahoitoon asti. Liialliseen huolettomuuteen ei tässä tilanteessa ole varaa, vaan suojatoimia on syytä jatkaa niin kauan kuin viranomaiset niitä suosittelevat.
Entä palaako maailma entiselleen koronan jälkeen? Monilta osin luultavasti kyllä. Luulen kuitenkin, että osa korona-ajan toimintatavoista on tullut jäädäkseen.
Etäkokoukset on todettu toimiviksi ja niitä luultavasti tullaan jatkossa hyödyntämään enemmän kuin ennen koronaa. Samoin aikaan ja paikkaan sitomaton etätyö siellä ja silloin kun se ihmisille parhaiten sopii on varmasti entistä hyväksytympää. Jotkut yritykset ehkä jopa suosivat etätyötä jatkossa?
Toisaalta spontaani palaverointi ja ideointi työpaikoilla on aika monen kohtaamani henkilön mielestä se, mitä eniten on etätöissä kaivattu. Teamsin välityksellä ei asioiden ja ideoiden iteratiivinen kehitteleminen oikein vielä onnistu, vaikka virtuaalikokousrutiinit ovat hioutuneet muuten sujuviksi viimeisen vuoden aikana.
Ihminen on sosiaalinen eläin ja kaipaa kohtaamisia. Läheisten ja tuttujen ihmisten tapaaminen on tärkeää, mutta useimmille meistä uusien ja erilaisten tuttavuuksien kanssa keskusteleminen on tärkein uudistumisen ja inspiraation lähde. Siinä, missä vanhojen tuttujen ja työkavereiden kanssa on kiva ja helppo olla, joutuu uusien kontaktien kanssa vähän venymään ja kyseenalaistamaan ajatuksiaan.
Uskonkin vakaasti, että koronarajoitusten hellittäessä moni meistä saa paljon lisää energiaa, joka muuttuu uusiksi liikeideoiksi ja yritystoiminnan muodoiksi. Parhaimmillaan koronan aiheuttama pakkolepo voi aikaansaada ennennäkemättömän talousbuumin, joka puolestaan luo työpaikkoja ja hyvinvointia.
Myös Suomen Pakkausyhdistys on myös joutunut siirtämään monia tapahtumia koronan vuoksi ja niitä onkin kertynyt syksyyn 2021 runsaasti. Tarjolla on koulutuksia ja tapahtumia peruskurssista PackSummitiin ja PackPrint Forumiin.
Ennen vauhdikasta syksyä 2021 on kuitenkin aika levätä ja ladata akkuja kesälomien muodossa.
Toivotan kaikille Pakkaus-lehden lukijoille aurinkoista ja virkistävää kesää!
Antro Säilä
Pääkirjoitus on julkaistu Pakkaus-lehdessä 4/2021.