Uusi hanke haluaa tehdä Suomesta biopohjaisten pakkausmateriaalien markkinajohtajan

JULKAISTU: 13. joulukuun 2021
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Yksitoista yritystä ja seitsemän korkeakoulua tai tutkimuslaitosta ovat käynnistäneet hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia sidosaineita ja pinnoitteita monenlaisiin käyttötarkoituksiin, mm. pakkauksiin.

Yksitoista yritystä ja seitsemän korkeakoulua tai tutkimuslaitosta ovat käynnistäneet yhdessä hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää biopohjaisia sidosaineita ja pinnoitteita monenlaisiin käyttötarkoituksiin, mm. pakkauksiin. Hanketta johtaa Chunlin Xu, joka toimii Åbo Akademin luonnonmateriaalitekniikan laboratoriossa uusiutuvien materiaalien kemian professorina.

Sustainable Binders and Coatings (SUSBINCO) -hanke keskittyy biopohjaisiin sidosaineisiin ja kestäviin pinnoitteisiin, joita voidaan käyttää useissa erilaisissa sovelluksissa, kuten kuitupohjaisissa pakkauksissa, pakkausmateriaaleissa, puutuotteissa, maaleissa, liimoissa, tiivistysaineissa ja hioma-aineissa. Kaikkiaan on kyse yli 1 000 miljardin euron markkina-alueesta.

Hankkeen tavoitteena on kehittää biopohjaisia sidosaineita ja pinnoitteita, jotka olisivat kestäviä ja vastuullisia vaihtoehtoja nykyisille fossiilipohjaisille materiaaleille. Pyrkimyksenä on, että hankkeen puitteissa kehitettävät tuotteet ovat 80–100-prosenttisesti biopohjaisia. Samalla Suomesta halutaan luoda alan kehityksen kärkimaa ja markkinajohtaja.

– Uusien biopohjaisten, turvallisten vaihtoehtojen tarve on suuri, sillä niiden avulla vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä ja fossiilipohjaisten raaka-aineiden tarvetta, sanoo Chunlin Xu.

Biopohjaisten pakkausmateriaalien kehittämisen lähtökohdaksi otetaan hankkeessa ennen kaikkea puupohjaiset vaihtoehdot, joiden muokkaaminen kemiallisesti on rajallista ja jotka eivät kilpaile elintarvikkeiden kanssa. Ympäristönäkökohdat, tuotteiden ominaisuudet ja toimivuus, raaka-aineiden saatavuus ja soveltuvuus otetaan myös huomioon prosessissa.

– Fossiilipohjaisten materiaalien korvaamisessa on otettava huomioon monia eri seikkoja. Haluamme muun muassa tehostaa teollisuustuotannon sivuvirtojen ja jätteiden, kuten kaarnan, sahanpurujen ja biomassan, käyttöä. Materiaalien tutkimus- ja kehitystyö on tärkein tekijä, kun tarkastellaan nykyisiä haasteita ja mahdollisuuksia, sanoo Xu.

Business Finlandin tukeman hankkeen kokonaisbudjetti on 10,1 miljoonaa euroa. Hankkeen odotetaan tuottavan siihen osallistuville teollisuuden toimijoille 532 miljoonaa euroa vientituloja vuoteen 2030 mennessä. Konsortio toivoo hankkeelta myös uusien teknologioiden mukanaan tuomia synergiaetuja. Kehitystyön tukena oleva tieteellinen verkosto nopeuttaa osaltaan alan tutkimusta ja kehitystä. Konsortio muodostuu yhdestätoista teollisuusyrityksestä ja seitsemästä tutkimuslaitoksesta ja korkeakoulusta. Seuraavilla mukana olevilla teollisuusyrityksillä on käynnissä omia samankaltaisia tutkimushankkeita: CH-Polymers, Metsä Board, Mirka, Montinutra, Teknos ja UPM-Kymmene. Näiden lisäksi myös Brightplus, CH-Bioforce, Kiilto, MetGen ja Valmet Technologies ovat mukana hankkeessa. Hankkeeseen osallistuvat seuraavat tutkimuslaitokset ja korkeakoulut: Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT), Luonnonvarakeskus (Luke), Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopistoä-, Oulun yliopisto, Teknologian tutkimuskeskus (VTT) ja Åbo Akademi.

Hanke toteutetaan 1.9.2021–30.11.2023.

 

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi