UPM käynnistää merkittävän kasvuhankkeen biokemikaaleissa ja investoi biojalostamoon Leunassa, Saksassa. Biojalostamo tuottaa sataprosenttisesti puupohjaisia biokemikaaleja, jotka mahdollistavat siirtymän fossiilisten raaka-aineiden käytöstä kestävämpiin vaihtoehtoihin useissa kuluttajalähtöisissä lopputuotteissa, kuten pakkauksissa.
Investointi avaa tiedotteen mukaan UPM:lle kokonaan uudet markkinat sekä huomattavia tulevaisuuden kasvumahdollisuuksia.
UPM investoi 550 miljoonaa euroa teollisen mittakaavan biojalostamoon, joka hyödyntää puuta uuden sukupolven biokemikaalien eli biomonoetyleeniglykolin (bMEG) ja uusiutuvien, ligniinipohjaisten toiminnallisten täyteaineiden valmistuksessa. Lisäksi biojalostamo tuottaa biomonopropyleeniglykolia (bMPG) ja teollisia sokereja. Biojalostamon kokonaiskapasiteetti on 220 000 tonnia vuodessa, ja sen odotetaan käynnistyvän vuoden 2022 loppuun mennessä.
Molekulaariset biotuotteet ovat yksi UPM:n kolmesta strategisesta kasvualueesta ja tärkeä osa yhtiön innovatiivista kehitystyötä fossiilisten raaka-aineiden korvaamiseksi. Olemme jo laajentaneet onnistuneesti biopolttoaineisiin ja rakentaneet niille kannattavan liiketoimintakonseptin. Nyt olemme luomassa biokemikaaleissa täysin uutta liiketoimintaa, jolla on merkittävät kasvumahdollisuudet”, sanoo UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen.
Sovelluksia mm. PET-pullot ja pakkaukset
Biomonoetyleeniglykolin sovellusalueet ovat tekstiilit, PET-pullot, pakkaukset ja jäänestoaineet. Biomonopropyleeniglykolia käytetään muun muassa komposiiteissa, lääketeollisuudessa, kosmetiikassa ja pesuaineissa. Glykolien globaali markkina on yli 30 miljoonaa tonnia, ja sen vuotuisen kasvun odotetaan olevan noin 4 %. Nykyisin markkinoiden tarjonta perustuu käytännössä kokonaan fossiilisiin raaka-aineisiin eli öljyyn, maakaasuun ja hiileen.
Ligniini-pohjaisia uusiutuvia toiminnallisia täyteaineita käytetään erilaisissa kumituotteissa, ja ne ovat vastuullinen vaihtoehto hiilimustalle ja silikalle, joiden yhdistetty globaali markkina on yli 15 miljoonaa tonnia.
Kestävä puun tarjonta, ainutlaatuinen teknologiakonsepti, Leunan valmiin infrastruktuurin hyödyntäminen sekä asiakkaiden läheisyys ovat yhdistelmä, joka takaa UPM:n mukaan hankkeen kilpailukykyisyyden.