Tuottajavastuu on kiertotalouden kivijalka

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2021-12-10
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Ministeri Krista Mikkonen kertoo Rinki-verkkolehden haastattelussa ymmärtävänsä pakkausalaa koskevien monien normien melko samanaikaisen päivittämisen asettavan yritykset haastavaan tilanteeseen.  

– Tuottajavastuuta voi sanoa yhdeksi kiertotalouden kivijaloista. Sillä on keskeinen merkitys kierrätysasteen nostossa ja luonnonvarojen kulutuksen vähentämisessä, sanoo tuore sisäministeri Krista Mikkonen Rinki-lehden haastattelussa.

Pakkausten tuottajavastuujärjestelmä on toiminut Mikkosen mukaan pääosin hyvin ja toisaalta myös tuonut kannusteita uusiin, kestävämpiin pakkausratkaisuihin.

Pakkausten sääntelyrintamalla tapahtuu nyt tunnetusti paljon muutakin kuin tuottajavastuuasioita – yritysten näkökulmasta liikaakin. Mikkonen sanoo ymmärtävänsä, että tilanne voi yritysten näkökulmasta tuntua vaikealta. Hän kuitenkin muistuttaa, että luonnonvarojen ylikulutus on sekä ilmastokriisin että luontokadon juurisyy. Siksi on tärkeää, että pakkausalan sääntelyä kehitetään ympäristöongelmien ratkaisemiseksi.

Mikkonen on ilahtuneena seurannut, kuinka monet isotkin yritykset ovat viime vuosina ottaneet vastuullisuuden vahvemmin osaksi toimintaansa.

– Pakkausala on innolla itse kehittämässä ratkaisuja. Yrityksillä on keskeinen rooli siinä, miten kestävät ratkaisut tehdään kuluttajalle houkuttelevaksi.

Tästä on ministerin mukaan hyvä jatkaa eteenpäin – yhteistyössä.

– Tuottajavastuulliset yritykset on tärkeää pitää muutoksessa mukana. Siksi me olemmekin ympäristöministeriössä painottaneet sidosryhmäyhteistyötä. Tarvitsemme ympäristökriisin ratkaisemiseen mukaan ihan kaikki.

Lue ministerin koko haastattelu Rinki-verkkolehdestä

 

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Mikroaallot vaihtoehtona muovinkierrätyksessä

Muovipakkausten kierrätyksessä vaihtoehtoina ovat mekaaninen tai kemiallinen kierrätys. Drupa-messuilla esiteltiin kolmas vaihtoehto kemiallisen kierrätyksen rinnalle. Siinä mikroaallot tekevät työn.
Florian-Turkx

EFI ajattelee laatikon ulkopuolelta – lanseerasi ainutlaatuisen painosysteemin aaltopahvipakkauksille

Drupa-messuilla EFI esitteli yhdessä Packsizen kanssa personoidun täysväripainatukseen aaltopahvipakkauksille.
EFI

Scanpack 2024 -messuohjelma on julkaistu!

Skandinavian suurimman pakkausalan messun, Scanpackin pääohjelma on julkaistu. Scanpack järjestetään Svenska Mässanissa Göteborgissa 22.–25. lokakuuta. Näyttelyssä on 400 näytteilleasettajaa ja lisäksi vierailijoille on tarjolla laaja, lähes sadan numeron ohjelma.
Talare-pa-Scanpack-SVx

Nyt voi pantata God Morgonin mehupurkkeja

God Morgon aloitti yhteistyön Bowerin kanssa ja tarjoaa nyt panttia mehupurkeilleen. Tavoitteena on lisätä pakkausten kierrätystä tarjoamalla erilaisia etuja, kun pantti on rekisteröity.
God Morgon on yksi Ruotsin suurimmista mehuvalmistajista ja myy yli 15 miljoonaa mehupurkkia vuodessa Ruotsissa. Kuva: Lehdistökuva