Tarrojen PET-taustamateriaalit kiertoon

Teksti:Aino Laine
JULKAISTU: 2022-06-16
PÄIVITETTY: 2023-01-18


UPM Raflatac Oy, Inosence Polyol Oy ja Finnfoam Oy ovat rakentaneet resurssitehokkuutta parantavan yhteistyömallin, jossa UPM Raflatac kerää PET-pohjaista, kierrätettävää tarrakalvoa takaisin asiakkailtaan UPM Raflatacin RafCycle-palvelun avulla. Tämä vaikeasti hyödynnettävä PET-muovinen prosessijäte jalostetaan Inosence Polyolin kehittämässä prosessissa polyoliksi, minkä jälkeen Finnfoam hyödyntää polyolin polyisosyanuraatti- eli FF-PIR-eristeiden raaka-aineena.

Noin 80 prosenttia tarrojen taustamateriaaleista tehdään paperista ja niiden kierrätykseen on vakiintuneet prosessit. Haasteita on tuottanut loput 20 prosenttia, joissa taustaetiketteinä käytetään PET-pohjaisia kalvoja, joissa muovin päälle on sivelty ohut kerros silikonia. Silikoni muodostaa etiketin liimapuolelle liukkaan vastapinnan, josta etiketin saa irrotettua tasaisesti. Näiden jakeiden erottelu on vaikeaa, minkä vuoksi PET-muoviset taustakalvot ovat aiemmin päätyneet suurimmaksi osaksi poltettaviksi.

– PET-kierrätysmuovista valmistetaan usein kertakäyttöisiä tai lyhytikäisiä tuotteita. Meidän ratkaisussamme kierrätysraaka-aineesta valmistetaan eriste eli kestotuote, joka sitoo hiiltä käytössä vuosikymmeniksi. Arvoketjumme täyttää kriittisenkin tarkastelun ja teemme myös tarraetikettiteollisuudesta piirun verran kestävämmän, toteaa UPM Raflatacin RafCycle-kierrätyspalvelun liiketoiminnasta vastaava Juha Virmavirta.

UPM Raflatac kerää PET-muovisen prosessijätteen asiakkailtaan ja loppukäyttäjiltään, minkä jälkeen Inosence Polyol Oy hyödyntää kerätyn jätteen polyolin valmistukseen. UPM Raflatacin materiaalivirta takaa raaka-aineiden tasaisen tarjonnan polyolin tuotantoa varten.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Aiothan osallistua Packnorth Award 2024 -kilpailuun?

Ilmoituksia Packnews Award -kilpailuun saapuu nyt tiheään tahtiin Packnewsille. Mittelö järjestetään neljättä kertaa, ja tänä vuonna palkintojenjakotilaisuus pidetään Scanpackissa. Luvassa on mielenkiintoisia uutuuksia.
kilpailu

Löysikö Lessebo Paper vuoden kesähitin?

Kysymykseen miltä paperi kuulostaa, on vihdoin saatu vastaus. Lessebo Paper otti rohkean askeleen perinteisen visuaalisen muotoilun ulkopuolelle ja tutki tätä hieman outoa kysymystä. Tuloksena on Lessebo Paper Player -soitin, joka muuntaa paperin elegantin hiljaisuuden kiehtovaksi äänikokemukseksi.
01_Hero_Lessebo-Texture_Close-up-paper-texture-Morocco_Photo-by-Carl-Anderx

Duni lanseeraa LipLidsin älykannen

Duni Group ja ruotsalainen start-up-yritys LipLid ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Duni Group lanseeraa LipLidsin kannet take-away-mukeihinsa.
dunix

Ruotsin muovipakkausten keräys on kriisissä, toteaa Svensk Plaståtervinning

Ruotsissa on vakava, kansallinen muovipakkausten keräyskriisi, Svensk Plaståtervinningin (Ruotsin muovikeräyksen) toimitusjohtaja Mattias Philipsson sanoo lehdistötiedotteessa.
Foto: Peter Holgersson AB