SPIRIT-ohjelman jäsenet kokoontuvat Porvoossa 14. kesäkuuta 2023 ensimmäiseen vuosiseminaariin, jossa keskusteltiin menneen vuoden saavutuksista ja tulevista toimenpiteistä.
Borealiksen vetämä ja Business Finlandin Veturi-rahoituksen saanut nelivuotinen SPIRIT-tutkimusohjelma pyrkii edistämään muoviteollisuuden kestävämpää tulevaisuutta.
Hankkeen monialaisessa tutkimus- ja kehittämisyhteistyössä on mukana yli 40 kumppaniorganisaatiota yliopistoista, tutkimuslaitoksista sekä eri alojen yrityksistä ja käynnissä on nyt 11 ekosysteemihanketta.
Seminaarin osallistujat korostivat muoviteollisuuden muutoksen vaativan laaja-alaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. SPIRIT-ohjelmassa käynnistetyt hankkeet liittyvät niin uusiutuviin raaka-aineisiin, muovien kierrätykseen, hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen kuin vihreän siirtymän mahdollistamiseen eri arvoketjuissa.
Ensimmäisessä vuosiseminaarissa esillä olivat muun muassa VTT:n johtama Forest CUMP -tutkimushanke, joka selvittää teollisuuden CO2-päästöjen talteenottoa ja hiilidioksidin hyödyntämistä muovituotteiden raaka-aineena sekä Cajo Technologiesin vetämä Zero ink -hanke, jossa kehitetään koneellisesti luettavia lasermerkintöjä, jotka säilyvät ehjinä tuotteen koko elinkaaren ajan tuotteiden jäljitettävyyden ja datan aktiivisen hyödyntämisen sekä kierrätettävyyden mahdollistamiseksi.
Uusiutuvien raaka-aineiden tutkiminen halutaan nostaa entistä vahvemmaksi tutkimusalueeksi ohjelmassa. Biomassan mahdollisimman tehokas hyödyntäminen nykyisistä sivuvirroista ja jätteistä on erityinen kiinnostuksen kohde. Erityisesti halutaan selvittää biomassan ohjaamista kemianteollisuuden raaka-aineiksi sen sijaan, että se päätyisi polttoon. SPIRITin kumppanit tutkivat myös, kuinka parantaa keräys- ja lajittelumenetelmiä kierrätyksen tehostamiseksi.