Ruotsalaisinnovaattori kehittää maitotuotteille uudenlaista pakkausta

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2024-03-06
PÄIVITETTY: 2024-03-13

Nestekartonkipakkaukset koostuvat kartongista ja muovista joiden erottelu vaikeuttaa materiaalien kierrätystä. RIN-pack -nimisen ruotsalaisen yrityksen ratkaisussa kuitu ja muovi erotetaan toisistaan. Yhtiön osaomistaja ja toimitusjohtaja Leif Nilsson on tehnyt pitkän uran muoviteollisuudessa, pohjalla hänellä on polymeerikemian koulutus Lundista, ja lisäksi hän on toiminut useita vuosia maaliteollisuudessa sekä toimitusjohtajan tehtävissä Trioplastissa ja Arla Plastissa. Lisäksi hän on toiminut Ruotsin muoviteollisuusliiton SPIF:n toimitusjohtajana.

Nyt Leif Nilsson työskentelee useiden start-up-yritysten ja oman yrityksensä kanssa.

– Nestekartonkipakkaukset ovat erittäin hyviä pakkauksia, ne suojaavat sisältöä ja toimivat hyvin logistiikassa, mutta ovat huonompia kierrätysnäkökulmasta katsottuna, Leif Nilsson sanoo.

Nestekartonkipakkauksen kuidusta saadaan kierrätyksessä talteen arviolta 50-60 prosenttia, loput menee poltettavaksi. Muovia ei voi kierrättää. Nilssonin nyt patentoimassa ratkaisussa on yhtäläisyyksiä bag-in-box -ratkaisun kanssa. Ratkaisu koostuu pussista ja pahvimateriaalista, joka on kierrätettyä pahvia. Suljinmuovi on vihreää polyeteeniä, samaa materiaalia pussin kanssa. Pahvikotelon ulko- ja sisäpuoli on lakattu kestämään paremmin kosteusrasitusta. Pussikalvon paksuus on 40-50 mikronia ja kaikki materiaalit ovat täysin biopohjaisia ja kierrätettäviä.

– Suljin on suorakaiteen muotoinen, jotta heikkokätisten olisi helpompi avata se. Avaaminen voi tapahtua sekä oikealle että vasemmalle.  Aukko on hieman pienempi kuin perinteisessä nestekartongissa, mutta se tyhjeee nopeammin.

Aluksi Leif Nilsson näkee pakkauksen sopivan viskoottisille tuotteille, ensisijaisesti jogurtille tai muille tuotteille. – Perinteisessä pakkauksessa jogurttia on loppua kohti jäljellä kolmesta kymmeneen prosenttia ja sitä on vaikea saada ulos. Ratkaisumme avulla pussi, joka on läpinäkyvä, on helppo ottaa ulos kartonkipakkauksesta ja tyhjentää pussi.

Pakkauksen käsittelyyn ja täyttämiseen tarvitaan koneratkaisu, jota ei vielä ole olemassa, mutta joka on Leif Nilssonin mukaan helposti toteutettavissa. – Toivon, että voisimme kehittää yhdessä jonkun ison laitevalmistajan kanssa koneen, joka pystyy käsittelemään sata pakkausta minuutissa. Koneen kustannusarvio on noin miljoona euroa.

Jatka lukemista

Uusi paperipakkaus korvaa laminoinnin

UPM Specialty Papers ja Fazer ovat yhteistyössä kehittäneet uudenlaisen pakkauksen Fazerin Kaurainen Riisipiirakoille. Perinteinen muovilaminoitu pakkauspaperi on korvattu edistyksellisellä paperisella ratkaisulla. Uusi pakkaus on tiedotteen mukaan paremmin kierrätettävä, eikä sen erityisominaisuuksista ole tingitty.
fazerx

Stora Ensolta uusi vuokapakkaus

Stora Enso esitteli PacTec-messuilla uuden vastuullisen elintarvikkeiden aaltopahvipakkauksen. Ondarove on kuitupohjainen ja helposti kierrätettävä vuokapakkaus, joka säästää materiaalia ja vähentää muovin käyttöä. Siihen voidaan painaa sekä sisä- että ulkopintaan.
stora ensoc

Messuille 13. - 14.3.2024!

PacTec, FoodTec & PlastExpo Nordic 2024 tuo pakkaus-, elintarvike- ja muovialan yritykset, ammattilaiset ja vaikuttajat yhteen Helsingin Messukeskukseen 13.–14.3.2024.
Pactec

UPM käynnistää muutosneuvottelut lomautuksista

UPM Pulp, UPM Timber ja UPM Communication Papers käynnistävät muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista. Muutosneuvottelut mahdollisista lomautuksista koskevat UPM:n kaikkia suomalaisia sellutehtaita, sahoja ja painopaperitehtaita. Lomautukset kosekevat eri toimipisteissä yhteensä noin 2260 henkilöä.
IMG_0261

Uusimmat uutiset

Metsä Boardin taivekartonkikone on nyt Euroopan suurin

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board vihki 11. huhtikuuta käyttöön uudistetun taivekartonkikoneen Ruotsin Husumissa.
Ribbon-has-been-cutx

Kp lanseerasi ensimmäisen sataprosenttisesti kierrätetyn muovisen elintarvikerasian

Klöckner Pentaplast (kp) ilmoittaa saavuttaneensa tärkeän virstanpylvään elintarvikepakkausteollisuudessa. Se esitteli ensimmäiset elintarvikerasiat, jotka on tehty pelkästään kierrätetystä PET:stä (rPET), joka on valmistettu pakkauksista.
KP-trayx

Nuoret aikuiset ovat kiinnostuneempia ympäristöystävällisistä pakkauksista

Muovipakkausjättiläisen ALPLA:n "2024 Sustainability and Convenience in Packaging Survey” -tutkimuksen mukaan nuoremmat (18-34-vuotiaat) priorisoivat ympäristöystävällisiä pakkausratkaisuja.
alplax

Tekniikkaa ja nörtteilyä Gallin kanssa Scanpackin lavalla

Hän on nörtti. Hän on asiantuntija, jolla on valtavasti energiaa ja jolla nauru on aina lähellä.
Evelina Galli