Nestekartonkipakkaukset koostuvat kartongista ja muovista joiden erottelu vaikeuttaa materiaalien kierrätystä. RIN-pack -nimisen ruotsalaisen yrityksen ratkaisussa kuitu ja muovi erotetaan toisistaan. Yhtiön osaomistaja ja toimitusjohtaja Leif Nilsson on tehnyt pitkän uran muoviteollisuudessa, pohjalla hänellä on polymeerikemian koulutus Lundista, ja lisäksi hän on toiminut useita vuosia maaliteollisuudessa sekä toimitusjohtajan tehtävissä Trioplastissa ja Arla Plastissa. Lisäksi hän on toiminut Ruotsin muoviteollisuusliiton SPIF:n toimitusjohtajana.
Nyt Leif Nilsson työskentelee useiden start-up-yritysten ja oman yrityksensä kanssa.
– Nestekartonkipakkaukset ovat erittäin hyviä pakkauksia, ne suojaavat sisältöä ja toimivat hyvin logistiikassa, mutta ovat huonompia kierrätysnäkökulmasta katsottuna, Leif Nilsson sanoo.
Nestekartonkipakkauksen kuidusta saadaan kierrätyksessä talteen arviolta 50-60 prosenttia, loput menee poltettavaksi. Muovia ei voi kierrättää. Nilssonin nyt patentoimassa ratkaisussa on yhtäläisyyksiä bag-in-box -ratkaisun kanssa. Ratkaisu koostuu pussista ja pahvimateriaalista, joka on kierrätettyä pahvia. Suljinmuovi on vihreää polyeteeniä, samaa materiaalia pussin kanssa. Pahvikotelon ulko- ja sisäpuoli on lakattu kestämään paremmin kosteusrasitusta. Pussikalvon paksuus on 40-50 mikronia ja kaikki materiaalit ovat täysin biopohjaisia ja kierrätettäviä.
– Suljin on suorakaiteen muotoinen, jotta heikkokätisten olisi helpompi avata se. Avaaminen voi tapahtua sekä oikealle että vasemmalle. Aukko on hieman pienempi kuin perinteisessä nestekartongissa, mutta se tyhjeee nopeammin.
Aluksi Leif Nilsson näkee pakkauksen sopivan viskoottisille tuotteille, ensisijaisesti jogurtille tai muille tuotteille. – Perinteisessä pakkauksessa jogurttia on loppua kohti jäljellä kolmesta kymmeneen prosenttia ja sitä on vaikea saada ulos. Ratkaisumme avulla pussi, joka on läpinäkyvä, on helppo ottaa ulos kartonkipakkauksesta ja tyhjentää pussi.
Pakkauksen käsittelyyn ja täyttämiseen tarvitaan koneratkaisu, jota ei vielä ole olemassa, mutta joka on Leif Nilssonin mukaan helposti toteutettavissa. – Toivon, että voisimme kehittää yhdessä jonkun ison laitevalmistajan kanssa koneen, joka pystyy käsittelemään sata pakkausta minuutissa. Koneen kustannusarvio on noin miljoona euroa.