Ruoka-apuun kaivataan enemmän resursseja – Suomessa jaetaan ruoka-apua jopa 20 miljoonaa kiloa vuodessa

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-06-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Puute rahasta ja resurssien jatkuvuudesta on merkittävin pullonkaula ruoka-avun järjestämisessä. Ruokalahjoitusten lisätarve koskee etenkin alan suurempia toimijoita. Toisaalta ylitarjontaa on erityisesti leivästä, mikä aiheuttaa toimijoille jätekustannuksia.

Luonnonvarakeskus (Luke) on selvittänyt ruoan uudelleenjakamista ruokahävikin vähentämisen keinona. Tavoitteina oli selvittää mahdollisuuksia lisätä ylijäämäruoan käyttöä Suomen ruoka-apujärjestöissä. Rahan ja resurssien jatkuvuuden puute ovat ruoka-apujärjestöjen toiminnan keskeisimpiä pullonkauloja. Järjestöt tarvitsevat myös lisää vapaaehtoisia työntekijöitä.

– Ylijäämäruokaan perustuvalle ruoka-aputoiminnalle tarvitaan rahoitusmalleja oman varainhankinnan, julkisen tuen ja muun toiminnan resursoinnin tueksi. Näin toiminnan jatkuvuus ja kehittäminen voidaan varmistaa, Luken asiantuntija Eric Harrison kertoo.

Varsinkin suuremmat toimijat tarvitsevat lisää ruokalahjoituksia. Toisaalta uudelleenjakelulla ei nykyisellään täysin pystytä vastaamaan leivän, tuorevihannesten ja -hedelmien hävikkiin: leipää tulee kaupoista lahjoituksina usein liikaa ja vihannekset sekä hedelmät ovat osin huonokuntoisia, vaikkeivat olisikaan vielä pilalla. Erityisesti leipä aiheuttaa suuria jätekustannuksia toimijoille.

Keskeinen haaste on saada viimeisen käyttöpäivän tuotteet paremmin kiertoon. Ne ovat usein ravintoarvoiltaan ja ympäristövaikutuksiltaan merkittäviä liha- ja kalatuotteita tai helppoja einesruokia. Viimeisen käyttöpäivän ruokaa saa jakaa uudelleen päiväyksen jälkeen vain, jos se on pakastettu ennen viimeisen käyttöpäivän loppumista tai valmistettu kuumennetuksi ateriaksi viimeistään sitä seuraavana päivänä.

– Järjestöjen mukaan kumpikin on haasteellista. Viimeisen käyttöpäivän ruokaa ei useinkaan ehditä pakastaa ajoissa ja ruoan valmistus edellyttäisi nopeaa reseptiikkaa vaihtelevalle määrälle tuotteita, Harrison sanoo.

Tutkitun tiedon tuottaminen ruoan uudelleenjakelun ympäristövaikutuksista ja taloudellisista eduista voisi auttaa ruoka-aputoimijoita perustelemaan työnsä merkitystä ja viestimään vaikuttavuudestaan entistä paremmin myös toiminnan rahoittajille.

Karkean arvion mukaan Suomessa uudelleenjaetaan vuosittain ainakin noin 16–20 miljoonaa kiloa ruokaa, ja ruoka-avun tarve on kasvussa ympäri Suomen. Poikkeusoloissa ruoka-avun merkitys korostuu, ja avun turvallinen jakaminen on tärkeää.

Suomessa ruokaketjussa syntyy noin 450 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä, josta noin kolmannes kotitalouksissa ja loput ketjun muissa vaiheissa.  Ruokahävikin vähentäminen on tärkeä osa ruokaketjun kestävyyttä: hävikistä syntyneet päästöt ja kustannukset ovat turhia, ja kuitenkin samaan aikaan osalla ihmisistä on vaikeuksia saada riittävästi ruokaa.

– Tuoreita tunnuslukuja ruokahävikin ja elintarvikejätteen nykyisistä määristä ollaan vielä tänä vuonna saamassa Ruokahävikkiseuranta-hankkeesta, kertoo Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Projekti oli osa Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) vetämää laajempaa monivuotista CIRCWASTE – Kohti kiertotaloutta -hanketta.

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Uudet EU-säännöt vähentävät pakkauksien määrää, lisäävät niiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä

Parlamentti hyväksyi keskiviikkona 24.4. uusia toimenpiteitä, joilla parannetaan pakkausten kestävyyttä ja vähennetään pakkausjätettä EU:ssa. Näin Europarlamentti tiivistää tulevat muutokset.
markus-spiske-wIUxLHndcLw-unsplashx

Metsä Board modernisoi Simpeleen kartonkitehdasta

Metsä Groupiin kuuluva Metsä Board on tehnyt investointipäätöksen Simpeleen taivekartonkikoneen uudistamisesta. Se parantaa taivekartongin laatua sekä lisää tuotannon tehokkuutta.
Metsa-Board-Simpele_winterx

Uusi työkalu mittaa kitkakertoimen helposti

Pakkauskoneen käyttäjille ja muille on kehitetty uusi työkalu, joka arvioi nopeasti kitkakertoimen (COF) pakkauskalvoilla. Tästä on hyötyä, kun pakkauskone tarvitsee optimaalisen toimintansa vuoksi kalvon, jolla on tietty kitkakerroin.
COF_indicator_Tentoma

Drupa alkaa pian – tässä on kuusi trendiä, joita kannattaa pitää silmällä

Kahdeksan vuoden tauon jälkeen pääsemme jälleen Drupa-messuille ja näemme, mitä toimittajat uskovat meidän tarvitsevan. Tästä löydät kuusi trendiä, joita kannattaa seurata messuhalleissa.
drupa24_12x