Pramia valmistaa pullot juomilleen

JULKAISTU: 2021-11-09
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Pramian viinatehtaan pihassa Kurikan Ilvesjoella on oma kiitorata lentokonehalleineen ja talon sisään rakennetulla hiekkarannalla soi reggaemusiikki. Hiekkarannalle on pysäköity tarjoiluvaunu, joka kesäisin kiertää erilaisissa yleisötilaisuuksissa. Lentokonehalli on pohjalaistaloksi naamioidun entisen varastohallin päädyssä. Suurimman osan rakennuksen pinta-alasta vievät vastikään avattu kahvila ja tehtaanmyymälä, josta voidaan ulosmyydä viinatehtaan alle 5,5 prosenttisia tuotteita.

Innovaatioista ei täällä ole puutetta. Ideat ovat Juomatalo Pramia Oy:n perustajan Marko Mäkisen. Tämän eteläpohjalaisen viinatehtaan kaikki tuotteet myös kehitetään ja valmistetaan itse kahvilamyymälän takana sijaitsevissa tuotantotiloissa. Jopa juomien pakkaukset valmistetaan perheen toisessa yrityksessä, Pramia Plastic Oy:ssä. Suurin osa juomista myydään Alkoissa, vähittäiskaupoissa ja laivoilla.

Vastuullisuus on aina ollut toiminnan kehittämisen keskeisin arvo ja se on viety täällä huippuunsa.
Halusta kehittää juomatalon pakkausten vastuullisuutta lähti idea investoida PET-pullojen kierrätyslaitokseen kymmenisen vuotta sitten. Konkurssipesältä ostettu ja Pramia Plasticiksi oston myötä nimetty, muovipulloja kierrättävä yritys toimii Toholammilla Keski-Pohjanmaalla. Parinsadan kilometrin etäisyys kahden tuotantolaitoksen välillä selittää lentokoneen ja oman kiitoradan tarvetta.

Kierrätetyn PET-materiaalin arvonnoususta ja EU:n taholta tulevan sääntelyn kiristymisestä ei Pramia Plasticia hankittaessa ollut vielä tietoa, mutta ehkä jonkinlainen aavistus? − Seitsemän vuotta Toholammin laitoksen kannattavuuden kanssa on ollut aikamoista tekemistä, kuittaa Marko Mäkinen.

Investointi osoittautui kuitenkin kaukaa viisaaksi. − Nyt kannattavuus on erittäin hyvä ja molempien yritysten liikevaihto ja -voitto ovat kasvussa. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto asettuu kuluvalla tilikaudella yli seitsemän miljoonan euron tienoille ja viimeiseen tilinpäätökseen kirjattu 1,35 miljoonan tuloskin on kasvussa.

Lue koko haastattelu Pakkaus-lehdestä 7/2021 tai Pakkausyhdistyksen verkkosivuilta: https://www.pakkaus.com/pramia-omat-juomat-omat-pullot/

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Atria ostaa ruotsalaisen Gooh-valmisruokayhtiön

Atria Sweden AB ostaa ruotsalaisen valmisruokayhtiön Goohin koko osakekannan.
gooh

Syklo suunnittelee muovinkierrätyslaitoksen rakentamista Hyvinkäälle

Kapasiteetiltaan 50 000 tonnin muovinkierrätyslaitos kasvattaa valmistuttuaan Suomen muovinkierrätyskapasiteettia jopa 50 prosenttia.
Suomen

GRAI yksilöi uudelleenkäytettävät pakkaukset

GS1:n GRAI-tunnistetta ​​käytetään yksilöimään uudelleenkäytettäviä kuormankantajia ja palautusjärjestelmien pakkauksia.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (89)

ScanStar -ja ScanStar Student kilpailujen ilmoittautuminen on käynnissä

Yhteispohjoismaisen ScanStar-pakkaussuunnittelukilpailun ilmoittautuminen on käynnissä. Kilpailun ohessa järjestetään myös opiskelijakilpailu ScanStar Student.
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! (900 x 600 px) (86)