Nyt avautuivat kilpailun portit ja Pohjoismaiden suurimpaan pakkauskilpailuun, Packnorth Awardiin voi lähettää kilpailutöitä. Kerromme tässä lisää uusista kilpailuluokista ja juttelemme brittiläisen ThePackHubsin toimitusjohtajan Paul Jenkinsin kanssa, joka tuo kansainvälisyyttä tuomaristoon. Mitä trendejä hän näkee? Ja miten uusi PPWR-asetus vaikuttaa alaan?
Viime vuoden ennätyksellisen osallistujamäärän myötä Packnorth Award -pakkauskilpailu on tehnyt vahvan paluun. Kilpailussa asiantuntijapaneeli, jonka puheenjohtajana toimii Bo Wallteg, valitsee tyylikkäimmät, älykkäimmät ja innovatiivisimmat pakkaukset yli 15 kategoriassa (sekä erityisen Grand Prize -palkinnon).
Uudet kategoriat
Ennen niitä tehtiin lähes yksinomaan lapsille, mutta nykyään ne ovat tulleet aikuistenkin suosikeiksi joulukuun lähestyessä. Kyse on tietenkin joulukalentereista. Niiden räjähdysmäisen suosion myötä on nähty luovia materiaalivalintoja ja innovatiivisia ratkaisuja, jotka ovat graafisesti suorastaan taideteoksia.
On siis aika saada niille oma kategoria. Kilpailussa arvioidaan materiaalit, toiminnot ja ennen kaikkea graafinen suunnittelu mutta ei sisältöä.
Muita uusia kategorioita tänä vuonna ovat Takeaway-pakkaukset, Sulkimet ja Lääkepakkaukset. Opiskelijakilpailu ”Pakkausteollisuuden tulevaisuus” jatkuu.
Paul Jenkins liittyy tuomaristoon
Tänä vuonna tuomaristoon liittyy ThePackHubsin toimitusjohtaja Paul Jenkins. Konsulttiyritys on erikoistunut pakkausinnovaatioihin ja toimii resurssina tuotemerkkien omistajille, jälleenmyyjille ja pakkausten toimittajille, jotka etsivät innovatiivisia ratkaisuja. Jenkins on myös johtanut The Innovation Zone -jäsenalustan luomista, jossa on yli 9 700 pakkausinnovaatiota ympäri maailmaa. Paul kertoo pysyvänsä ajan tasalla alan viimeisimmästä kehityksestä tämän alustan avulla.

– Kestävyys on pakkausinnovaatioiden ytimessä. Näemme täyttö- ja uudelleenkäyttöaloitteiden voimakkaan kasvun, kun tuotemerkit ja jälleenmyyjät etsivät tapoja vähentää kertakäyttöpakkauksia. Paperistuminen eli siirtyminen muovista paperipohjaisiin vaihtoehtoihin jatkuu, ja edistysaskelia otetaan erityisesti esteettisten pinnoitteiden ja rakenteellisen kestävyyden osalta, hän sanoo.
Viime vuosina yritykset ovat myös panostaneet ekologisempiin pakkauksiin käyttämällä kierrätettyjä materiaaleja ja kehittämällä monomateriaaleista koostuvia ratkaisuja. Paul pitää tätä kehitystä positiivisena ja näkee sen johtuvan lainsäädännön vaatimuksista, yritysten kestävän kehityksen sitoumuksista sekä teknologian kehityksestä.
– On innostavaa työskennellä pakkausalalla juuri nyt. Näemme jatkuvasti uusia ideoita, jotka pyrkivät ratkaisemaan alan suurimpia haasteita. Packnorth Award -tuomarina etsin erityisesti ratkaisuja, jotka todella saavat muutoksen aikaan. Innovaatioiden tulisi olla nyt muutakin kuin pieniä parannuksia. Niiden tulisi haastaa perinteinen ajattelu, Paul sanoo.
Mitä odotat eniten tuomaroinnilta?
– Odotan innolla kaikkea uutta! Pakkausinnovaatio kehittyy jatkuvasti, ja on aina innostavaa nähdä ideoita, jotka haastavat vallitsevat käytännöt. On upea tilaisuus arvioida kilpailutöitä ja saada käsitys alan uusimmista suuntauksista, hän sanoo ja lisää:
– Olen myös innoissani mahdollisuudesta tutustua paremmin Ruotsin markkinoihin. Skandinavia on tunnettu kestävästä kehityksestä ja pakkausinnovaatioista, joten odotan innolla luovia ja edistyksellisiä ratkaisuja täältä.
PPWR – ”mahdollisuus uudistua”
EU:n äskettäin käyttöön ottama uusi PPWR-asetus (Packaging and Packaging Waste Regulation) on herättänyt voimakkaita reaktioita. Asetuksen tavoitteena on vähentää pakkausjätteen määrää, ja se on saanut sekä kritiikkiä että kiitosta. On selvää, että uusi PPWR vaikuttaa kaikkiin Euroopassa toimiviin pakkausten valmistajiin ja myyjiin.
Miten Paul näkee tämän kehityksen?
– PPWR tuo mukanaan suuria muutoksia pakkaussuunnitteluun, materiaalivalintoihin ja ratkaisuihin. Samalla se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden uudistua. Brändien ja toimittajien on sopeutettava strategioitaan vastatakseen tiukempiin kestävän kehityksen tavoitteisiin, mikä kiihdyttää kiertotalouteen perustuvien ratkaisujen kehitystä, hän sanoo.
Lopuksi: Mitä pidät erityisen vaikuttavana ruotsalaisessa pakkaussuunnittelussa?
– Vastuullinen materiaalinkäyttö erottuu selkeästi. Ruotsilla on pitkä historia korkealaatuisten kuitupohjaisten pakkausten kehittämisessä, ja tällä alueella nähdään jatkuvasti merkittäviä edistysaskeleita.
Lisätietoja kilpailusta ja osallistumisohjeista löydät täältä.
(Huom! Early bird -hinta voimassa 30. huhtikuuta asti!)