Pakkausjätteen määrä kasvanut

Teksti:Johanna Nikunen
JULKAISTU: 2020-11-17
PÄIVITETTY: 2023-01-18


Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta. Kestopakkauksen ei kuitenkaan ole todettu olevan ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöistä parempi.

Åbo Akademin kulutuskulttuurin tutkija, PackageHeroes-hankkessa työskentelevän Kirsi Sonck-Raution mukaan pakkausjätteen määrää kasvattavat esimerkiksi noutoruoan kulutuksen kasvu kaupungeissa ja verkkokaupan lisääntyminen. Myös ruokakaupoissa yhden hengen lounasannokset, snack-tuotteet ja salaattibuffetit ovat lisänneet pakkaustarvetta.

Åbo Akademissa on selvitty kuluttajien käsityksiä elintarvikepakkauksista koronapandemian aikana. – Tuloksia ei ole vielä ehditty analysoida, mutta alustavasti voidaan sanoa, että kuluttajat arvioivat oman pakkaamisen pandemia-aikana lisääntyneen. Vastatrendinä ihmisillä on kuitenkin halua turhan pakkaamisen ja muovin käytön vähentämiseen, Kirsi Sonck-Rautio kertoo.

Monille kertakäyttötuotteille, kuten take away -kahvimukeille, salaattirasioille ja postituspakkauksille, löytyy jo kestokäyttöisiä vaihtoehtoja. VTT:n koordinoimassa Package Heroes hankkeessa tutkitaan uusia kestävämpiä elintarvikepakkausratkaisuja. Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu panttijärjestelmän kehittämistä noutoruoka- ja take away pakkauksille. Kirsi Sonck-Raution mukaan panttipakkaukset voisivat helpottaa ihmisten arkea vähentämällä muoviroskan määrää ja vapauttamalla tilaa kotoa.

Kestopakkausratkaisuja kannattaisi kehittää erityisesti noutoruokaan ja verkkokauppaan

Kestopakkaus ei kaikissa tapauksissa ole ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöpakkausta parempi. Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Jaana Sorvari kertoo, ettei asiaan ole saatu selvyyttä elinkaariselvityksissä, joissa tarkastellaan pakkausten valmistuksen, käytön ja jätteen käsittelyn ympäristövaikutuksia. Panttijärjestelmissä pakkauksia joudutaan pesemään ja kuljettamaan, mikä vaati energiaa ja vettä sekä aiheuttaa päästöjä. Toisaalta elinkaariselvitysten tuloksiin vaikuttaa merkittävästi mm. se, mitä materiaalia pakkaus on, ja miten paikallinen jätehuolto sen kierrättää tai käsittelee. – Oleellista on, että kestopakkausta käytetään mahdollisimman pitkään ja monta kertaa. Silloin niiden ympäristökuormitus on yleensä kertakäyttöpakkauksia pienempi, Jaana Sorvari toteaa.

Kirsi Sonck-Rautio kiteyttää vaikean kysymyksen eri pakkausvaihtoehtojen paremmuudesta: – Oleellista ei ole itse pakkaus, vaan pakkauksen ja sisällön yhdistelmä. Pakkausratkaisu ei saa lisätä ruokahävikkiä eivätkä tuotteet saa vaihtoehtoisen pakkausratkaisun myötä hajota helpommin. Pakkauksen tehtävä on tuotteen suojaaminen, hän muistuttaa.

Tärkeintä on ruokapakkauksen hävikkiä vähentävä vaikutus. – Pakkaus on aina ekologinen silloin, kun se vähentää ruokahävikkiä. Jätteen vähentämisessä tärkeää on myös se, mitä pakkaukselle tapahtuu käytön jälkeen: kaikki käytetyt pakkaukset tulisi lajitella materiaalien mukaiseen keräykseen. Lajitellut pakkaukset hyödynnetään raaka-aineina uusien tuotteiden valmistuksessa, sanoo Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.

Jätteen vähentämisen viikkoa vietetään 21.–29.11.2020

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Packnorth Award 2025 tuo useita jännittäviä uutuuksia

Packnorth Award 2025 -kilpailu on nyt avattu. Helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien on voinut lähettää ehdotuksia Pohjoismaiden suurimpaan pakkausalan kilpailuun. Tänä vuonna kilpailussa on useita uutuuksia uusissa sarjoissa sekä kansainvälistä väriä tuomaristossa.
PA-1

Jäätelö valittiin Vuoden 2024 ruokahuijaukseksi

Valmistus siirrettiin ulkomaille – salaa. Ruotsalaiset äänestivät Alvestaglassin ja Järnaglassin ”voittajiksi” Vuoden ruokahuijauskilpailussa, joka järjestettiin kymmenennen kerran. Nämä saman yrityksen valmistamat jäätelöt saivat yhteensä 7 793 ääntä, joka on lähes kolmasosa kaikista 24 352 annetusta äänestä.
glass

Dow vähentää 1 500 työpaikkaa ympäri maailmaa

Osana miljardin dollarin vuotuista säästösuunnitelmaa Dow on ilmoittanut vähentävänsä 1 500 työpaikkaa maailmanlaajuisesti. Suunnitelmaan kuuluu myös 500 – 700 miljoonan dollarin suorien kustannusten leikkaus, joka kohdistuu etupäässä kolmansilta osapuolilta ostettuihin palveluihin ja sopimustyöhön.
Dow-HQ-main_ix

Kosmetiikkapakkausten valkaistu sellukartonki voi aiheuttaa puolet suuremman hiilijalanjäljen kuin taivekartonki

Metsä Boardin uusien laskelmien mukaan kartongin valinta voi vähentää merkittävästi kauneudenhoito- ja kosmetiikkabrändien pakkausten hiilijalanjälkeä. Tutkimuksessa verrattiin Metsä Boardin kartonkeja Euroopan markkinoilla käytettyihin tuotteisiin.  IVL Swedish Environmental Research Institute varmensi Metsä Boardin arvioinnin.
kosmetiikka