Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta. Kestopakkauksen ei kuitenkaan ole todettu olevan ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöistä parempi.
Åbo Akademin kulutuskulttuurin tutkija, PackageHeroes-hankkessa työskentelevän Kirsi Sonck-Raution mukaan pakkausjätteen määrää kasvattavat esimerkiksi noutoruoan kulutuksen kasvu kaupungeissa ja verkkokaupan lisääntyminen. Myös ruokakaupoissa yhden hengen lounasannokset, snack-tuotteet ja salaattibuffetit ovat lisänneet pakkaustarvetta.
Åbo Akademissa on selvitty kuluttajien käsityksiä elintarvikepakkauksista koronapandemian aikana. – Tuloksia ei ole vielä ehditty analysoida, mutta alustavasti voidaan sanoa, että kuluttajat arvioivat oman pakkaamisen pandemia-aikana lisääntyneen. Vastatrendinä ihmisillä on kuitenkin halua turhan pakkaamisen ja muovin käytön vähentämiseen, Kirsi Sonck-Rautio kertoo.
Monille kertakäyttötuotteille, kuten take away -kahvimukeille, salaattirasioille ja postituspakkauksille, löytyy jo kestokäyttöisiä vaihtoehtoja. VTT:n koordinoimassa Package Heroes hankkeessa tutkitaan uusia kestävämpiä elintarvikepakkausratkaisuja. Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu panttijärjestelmän kehittämistä noutoruoka- ja take away pakkauksille. Kirsi Sonck-Raution mukaan panttipakkaukset voisivat helpottaa ihmisten arkea vähentämällä muoviroskan määrää ja vapauttamalla tilaa kotoa.
Kestopakkausratkaisuja kannattaisi kehittää erityisesti noutoruokaan ja verkkokauppaan
Kestopakkaus ei kaikissa tapauksissa ole ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöpakkausta parempi. Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Jaana Sorvari kertoo, ettei asiaan ole saatu selvyyttä elinkaariselvityksissä, joissa tarkastellaan pakkausten valmistuksen, käytön ja jätteen käsittelyn ympäristövaikutuksia. Panttijärjestelmissä pakkauksia joudutaan pesemään ja kuljettamaan, mikä vaati energiaa ja vettä sekä aiheuttaa päästöjä. Toisaalta elinkaariselvitysten tuloksiin vaikuttaa merkittävästi mm. se, mitä materiaalia pakkaus on, ja miten paikallinen jätehuolto sen kierrättää tai käsittelee. – Oleellista on, että kestopakkausta käytetään mahdollisimman pitkään ja monta kertaa. Silloin niiden ympäristökuormitus on yleensä kertakäyttöpakkauksia pienempi, Jaana Sorvari toteaa.
Kirsi Sonck-Rautio kiteyttää vaikean kysymyksen eri pakkausvaihtoehtojen paremmuudesta: – Oleellista ei ole itse pakkaus, vaan pakkauksen ja sisällön yhdistelmä. Pakkausratkaisu ei saa lisätä ruokahävikkiä eivätkä tuotteet saa vaihtoehtoisen pakkausratkaisun myötä hajota helpommin. Pakkauksen tehtävä on tuotteen suojaaminen, hän muistuttaa.
Tärkeintä on ruokapakkauksen hävikkiä vähentävä vaikutus. – Pakkaus on aina ekologinen silloin, kun se vähentää ruokahävikkiä. Jätteen vähentämisessä tärkeää on myös se, mitä pakkaukselle tapahtuu käytön jälkeen: kaikki käytetyt pakkaukset tulisi lajitella materiaalien mukaiseen keräykseen. Lajitellut pakkaukset hyödynnetään raaka-aineina uusien tuotteiden valmistuksessa, sanoo Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.
Jätteen vähentämisen viikkoa vietetään 21.–29.11.2020