Pakkausjätteen määrä kasvanut

JULKAISTU: 17. marraskuun 2020
PÄIVITETTY: 18. tammikuun


Suomalaisten jätekuorma ja pakkausten määrä ovat tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvaneet viime vuosina. Kasvu ei johdu väestön kasvusta, vaan jätteiden määrä on kasvanut myös suhteessa väkilukuun. Euroopan jätteen vähentämisen viikolla halutaan kannustaa yritykset ja kuluttajat etsimään vaihtoehtoja kertakäyttötuotteille ja pakkauksille ja vähentämään ylipäätään kertakäyttökulutusta. Kestopakkauksen ei kuitenkaan ole todettu olevan ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöistä parempi.

Åbo Akademin kulutuskulttuurin tutkija, PackageHeroes-hankkessa työskentelevän Kirsi Sonck-Raution mukaan pakkausjätteen määrää kasvattavat esimerkiksi noutoruoan kulutuksen kasvu kaupungeissa ja verkkokaupan lisääntyminen. Myös ruokakaupoissa yhden hengen lounasannokset, snack-tuotteet ja salaattibuffetit ovat lisänneet pakkaustarvetta.

Åbo Akademissa on selvitty kuluttajien käsityksiä elintarvikepakkauksista koronapandemian aikana. – Tuloksia ei ole vielä ehditty analysoida, mutta alustavasti voidaan sanoa, että kuluttajat arvioivat oman pakkaamisen pandemia-aikana lisääntyneen. Vastatrendinä ihmisillä on kuitenkin halua turhan pakkaamisen ja muovin käytön vähentämiseen, Kirsi Sonck-Rautio kertoo.

Monille kertakäyttötuotteille, kuten take away -kahvimukeille, salaattirasioille ja postituspakkauksille, löytyy jo kestokäyttöisiä vaihtoehtoja. VTT:n koordinoimassa Package Heroes hankkeessa tutkitaan uusia kestävämpiä elintarvikepakkausratkaisuja. Yhtenä mahdollisuutena on pohdittu panttijärjestelmän kehittämistä noutoruoka- ja take away pakkauksille. Kirsi Sonck-Raution mukaan panttipakkaukset voisivat helpottaa ihmisten arkea vähentämällä muoviroskan määrää ja vapauttamalla tilaa kotoa.

Kestopakkausratkaisuja kannattaisi kehittää erityisesti noutoruokaan ja verkkokauppaan

Kestopakkaus ei kaikissa tapauksissa ole ympäristövaikutuksiltaan kertakäyttöpakkausta parempi. Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Jaana Sorvari kertoo, ettei asiaan ole saatu selvyyttä elinkaariselvityksissä, joissa tarkastellaan pakkausten valmistuksen, käytön ja jätteen käsittelyn ympäristövaikutuksia. Panttijärjestelmissä pakkauksia joudutaan pesemään ja kuljettamaan, mikä vaati energiaa ja vettä sekä aiheuttaa päästöjä. Toisaalta elinkaariselvitysten tuloksiin vaikuttaa merkittävästi mm. se, mitä materiaalia pakkaus on, ja miten paikallinen jätehuolto sen kierrättää tai käsittelee. – Oleellista on, että kestopakkausta käytetään mahdollisimman pitkään ja monta kertaa. Silloin niiden ympäristökuormitus on yleensä kertakäyttöpakkauksia pienempi, Jaana Sorvari toteaa.

Kirsi Sonck-Rautio kiteyttää vaikean kysymyksen eri pakkausvaihtoehtojen paremmuudesta: – Oleellista ei ole itse pakkaus, vaan pakkauksen ja sisällön yhdistelmä. Pakkausratkaisu ei saa lisätä ruokahävikkiä eivätkä tuotteet saa vaihtoehtoisen pakkausratkaisun myötä hajota helpommin. Pakkauksen tehtävä on tuotteen suojaaminen, hän muistuttaa.

Tärkeintä on ruokapakkauksen hävikkiä vähentävä vaikutus. – Pakkaus on aina ekologinen silloin, kun se vähentää ruokahävikkiä. Jätteen vähentämisessä tärkeää on myös se, mitä pakkaukselle tapahtuu käytön jälkeen: kaikki käytetyt pakkaukset tulisi lajitella materiaalien mukaiseen keräykseen. Lajitellut pakkaukset hyödynnetään raaka-aineina uusien tuotteiden valmistuksessa, sanoo Suomen Pakkausyhdistyksen toimitusjohtaja Antro Säilä.

Jätteen vähentämisen viikkoa vietetään 21.–29.11.2020

Jatka lukemista

Dovelta uudelleentäytettävä deodoranttipakkaus

Dove on julkistanut ensimmäisen uudelleentäytettävän ja -käytettävän deodoranttinsa.
11272_pe_dove_canada2_888904

Arla ryhtyy vastaanottamaan maitoa uusilta maidontuottajilta

Fazerille viime vuosina maitoa Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla tuottaneet maitotilat siirtyvät tuottamaan maitoa Arlan jalostettavaksi.
arla-uusi

R-kioski korvaa 10 miljoonaa kahvikupin kantta kuitukansilla  

R-kioski siirtyy käyttämään täysin kierrätettäviä, uusiutuvista ja sertifioiduista raaka-aineista valmistettuja muovittomia Huhtamäen kuitukansia noutokahvikuppien kansina.
vastuullinen_kahvi_rkioski_2023-VERKKO

DS Smith lahjoitti Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien keräysastiat

DS Smith on suunnitellut ja valmistanut Tampereen Ammattikorkeakoululle kertakäyttöisten kahvikuppien kierrätysastioita take away-pakkausten kierrätyksen edistämiseksi osana korkeakoulun koordinoimaa RUOKO-hanketta ja osana DS Smithin kestävän kehityksen strategian mukaisia toimia.
Ruoko

Uusimmat uutiset

Vaahtoautot uuteen pussiin

Ahlgrens bilar -vaahtokarkit täyttävät 70 vuotta ja saavat syntymäpäivän kunniaksi uuden pakkauksen ensimmäistä kertaa 15 vuoteen.  
Bilar

Uusia työkaluja pakkausten ympäristövaikutusten luokitteluun

Antalis on kehittänyt Green Card ja Green Star SystemTM -työkalut, joiden tarkoitus on helpottaa asiakasta pakkausten ympäristövaikutusten vertailussa.
GREEN STAR SYSTEM_rgb_3

PackSummit Tampereella marraskuussa

PackSummit kerää pakkausalan toimijat saman katon alle 14.11.2023 Tampere-talossa. Tänä vuonna kokoonnutaan teemalla "Onko pakkauksesi vastuullinen vai viherpesty?"
PackSummit verkkosivujen materiaali

Metsä Groupin Kemin kartonki- ja biotuotetehtaat käyntiin

Suomen metsäteollisuushistorian suurin investointi – Kemin uusi biotuotetehdas ja kartonkitehtaan laajennus – on otettu käyttöön osastoittain suunnitelman mukaisesti keskiviikkona 20.9. Uuden biotuotetehtaan sellutoimitukset asiakkaille alkavat vuoden 2023 lokakuun aikana.
metsä_kemi